Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2010
  Verslagen 2009
      Lenterit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2008
  Verslagen 2007
  Verslagen 2006
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Pinksterrit 2009
 

uitzetters:    Herman en Hanny Vrielink uit Rhenen
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
1 juni 2009

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Uitleg A-klasse
       
 Rit B- en C-klasse  Uitleg B- en C-klasse


Al maanden lang worden we lastig gevallen door Herman Vrielink over zijn Pinksterrit. Kosten noch moeite werden gespaard om een ieder aan de start te krijgen. We kwamen hem zelfs tegen in Zeegse, een dorpje boven Assen. En jawel, het is hem ook nog gelukt een grote schare naar Achterveld te krijgen. 59 deelnemers in de diverse klassen. Landelijk gezien een geweldig resultaat. Vele verenigingen kunnen daar een puntje aan zuigen.

Pinksterrit betekent ook vroeg uit de veren. Vanaf 09.00 uur werd er gestart. A.M.B.C. Wezep had vroeger ook een Pinksterrit. Daar werd de eerste deelnemer al vanaf 06.30 uur op weg gestuurd. Hier waren eerst ook meer dan 100 equipes, later mocht men blij zijn met 40. Het kan verkeren.

Om 09.00 uur gestart om eventueel niet tussen al dat verkeer rond te moeten dwalen. Maar na moeilijkheden in opdracht 6, gelijk weer teruggeworpen op moeder Aarde.

3. Na een een, voor een asfaltweg R
4. Aanhoudend weg L

Eerste val was gesneden koek voor ons, omdat we uit het routebeschrijvingcircuit komen. Daar een weg door de uitmonding bepaald wordt, kregen we eerst een voor-asfaltweg. Rechterweg (niet gebruikt dus) konden we in aanhoudend opdracht gebruiken.
 


6. Na Engels woord voor viersprong L
In opdracht 6 de nodige problemen. Hoe leggen we deze opdracht uit:
a. na Engels woord, voor viersprong links
b. na Engels woord voor viersprong (crossing) links
c. na Engels woord voor viersprong links (het geheel)
Daar de komma ontbreekt na woord, zoekt je b of c. Het eerst kwamen we na straatnaambord: van Arkelweg. Daar bestelbus in het Engels van betekent, hier reeds na het Engelse woord. Blijft alleen c over, daar je nooit voor een viersprong naar links kunt. Een viersprong dient uit te monden. Alleen de vraag is: moet ik deze viersprong al bij het Engelse woord beoordelen? Voor zekerheid maar doorgereden naar opvanger. Deze liet u keren om met opdracht 7 verder te gaan. Laat deze VRW in opdracht 7 hetzelfde zijn als de viersprong in 6. Ervan uitgaande dat de uitzetters dat zo bedoelden ook RC D gehaald.

8. Na RC, weg richting Ede inrijden
In opdracht 8 weer een routebeschrijvingvalletje. Weg richting mag enkel via een rechterweg op een zelfgeplaatste of ANWB-wegwijzer. Daar Oost ook een plaatsnaam is, is opdracht prima te doen.
 


9. Na H "29", "DLW" en 5 soortnamen van eenhoevige dieren asfaltweg R

In opdracht 9 maakten we aanvankelijk de eerste fout. We zochten vijf soortnamen van eenhoevige dieren. Proberen op te zoeken kwamen we maar tot 4 soorten. Een beer (varken) is geen soortnaam en een ijsbeer heeft geen hoeven. Deze opdracht werd later om die reden neutraal?

10. Na "15", fietspad, verkeersbord en plaatsnaambord asfaltweg R
In opdracht 10 volgorde goed onderkent i.v.m. doorlopend fietspad.

11. Bij klinkerwegdek, voor straatnaambord "Klinkerweg" R (situatie overzichtelijk)
In opdracht 11 onze eerste daadwerkelijke fout, volgens de uitzetters dan. Weer een volgorde probleem. Bij klinkerwegdek, voor straatnaambord, "Klinkerweg" rechts. Bij eerste situatie werd de weg d.m.v. een pijl verlengd in "Kletterweg", dus meernamig. Bij 2e situatie was rechts wel een "Klinkerweg". Daar klinkerwegdek, we rekenen ook het oplopende wegdek mee van de afgesloten weg, niet geheel voor een straatnaambord ligt, was volgens ons de opdracht niet te doen.
 


15. Na ezelsbrug "Postweg" L

In opdracht 15 weer de nodige problemen. In het reglement wordt ook over bruggen gesproken. Deze dienen uit te monden en voorzien te zijn van een leuning of muurtje. Een ezelsbrug(getje) heeft dit alles niet. Gegokt dat de uitzetters ook zo dachten, deden we deze opdracht goed, echter om een andere reden. Eerste gedeelte van de afgekorte straatnaam "Postweg" was niet onderstreept, daardoor was de weg niet naar naam aan te duiden.
Ezelsbruggetje: Enkel bij gebruik van het woord brug, moet deze uitmonden en zijn voorzien van leuning en/of muurtje.
 


16. Na 3 Frieze plaatsnamen asfaltweg R
De drie Frieze (moet zijn: Friese) plaatsnamen onderkend.
 


17. Na Romeinse weg L
Nu op zoek naar een Romeinse weg L. Deze val kwam me bekend voor. In de laatste LCC-ritten in Laren werd deze val gebruikt door ondertekende. Dat dit zou leiden (zegt gerust: lijden) tot onze tweede fout doet me pijn. Een weg moet uitmonden, dus een foto van de Via Appia leidt tot niets. Ook een afbeelding van een Italiaanse schone (Sophia Loren) bracht ons niet op andere gedachten. Wie zegt ons dat deze geboren Napolitaanse in Rome woont?

18. Na "13 - 15", koe, verkeersbord en koe viersprong R
In opdracht 18 op zoek naar koeien. Dat een olifantenwijffie ook koe heet wisten we wel, maar dit kon je op de afbeelding niet zien. Weer goed gegokt.

20. Na "12", Adam en eva "Voskuilerweg" L
In opdracht op zoek naar Adam en een schortje (eva). Op eerste plaatje was Eva reeds voorzien van een evaatje.
 


21. Na "51", "41" en linkstaande verkeerspaddenstoel R
Nu op weg naar onze 3e fout. Op zoek naar een linkstaande verkeerspaddenstoel. Natuurlijk geen linker paddenstoelen zoeken, maar iets dat link staat. Verscholen achter een boom "hing" een afbeelding van een P. Staat deze hier link? Schrijft men link staand niet los van elkaar? Heette deze rit nu Linksterrit of was het toch Pinksterrit? Je moet soms geluk hebben met het gokken.

25. Na "AMBC" en naam van Nederlandse rivier asfaltweg L
In opdracht 25 op zoek naar de naam van Nederlandse rivier. Zonder het gebruik van MUG (Materiaal enkel geplaatst door Uitzetter Gebruiken) blijft men op een industrieterreintje zoeken naar een rivierennaam. Toch maar aangenomen dat de uitzetters zelf betreffende bordjes heeft geplaatst, kwamen we eerst bij Gijn. Dit is geen rivier. Lek daarentegen wel.
 


26. Na RC "A" asfaltweg L
27. Na "AMBC" en naam van munteenheid van Europees land asfaltweg L
28. Na RC die u in opdracht 26 hebt gebruikt asfaltweg L

Na rondje via RC A op zoek naar de naam van een munteenheid in Europa. Ook hier was gebruik van afkorting MUG prima van pas gekomen. Poolse munteenheid is Zloty, maar toch opdracht uitvoeren. In AlbaniŽ wordt met Lek betaald. Dat u het maar weet. In opdracht 28 gebruik gemaakt van een RC uit opdracht 26 en we kwamen toe aan weer een routebeschrijvingval.
 


29. Na situatieschets en RC "Esweg" L (situatie overzichtelijk)
30. Na weg, "Esweg" volgen
31. Asfaltweg L

Hier hadden de uitzetters het oriŽnteringspunt gebruikt uit opdracht 36. Ze hebben zich hier volledig vergaloppeerd. Door gebruik van een ritpijl i.p.v. een DLW moest de situatie heel anders beoordeeld worden. Hoe we ook reden, we kwamen er niet uit. Van concurrent Jan Luiten kregen we te horen, hij had de uitzetter gebeld, dat we de eerste weg als oriŽnteringspunt moesten nemen. Toen viel alles weer op zijn plaats. Na afloop werd deze val terecht geneutraliseerd.

32. Voor laatste routecontrole van het alfabet R
In opdracht 32 op zoek naar laatste routecontrole van het alfabet. Wat we hier moesten zoeken, weten we nog steeds niet. Hier kunnen we enkel op zoek gaan naar laatste letter van het alfabet of na laatste routecontrole.
 


36. Na H "58" en paard, 2e klinkerweg links na RC

Opdracht 36 dachten we goed te doen. Helaas. Fout 4. We moesten 2e klinkerweg links na RC. Oftewel: na RC, 2e klinkerweg links. Na RC werd eerste klinkerweg verlengd door bord DLW in een asfaltweg; geen klinkerweg dus. Keren en nogmaals keren en we komen bij dezelfde situatie aan. Eerste klinkerweg links nu aanwezig, maar 2e klinkerweg blijft nog steeds een klinkerweg overgaand in asfalt. Luidde de opdracht: 2e weg links na RC, dan was de uitleg wel goed.

38. Na brug en stier, voor aanduiding van een inhoudsmaat R
In opdracht 38 geen probleem. Mut niet als inhoudsmaat genomen; wel KL op routecontrole als KiloLiter. Na de finish kwamen we tot het inzicht, ook na het raadplegen van onze woordenboeken, dat kiloliter als kl dient te worden afgekort. Maar natuurlijk, hoe hebben we zo stom kunnen zijn. Dat we daar niet eerder aan gedacht hadden. Toen we na afloop de uitleg lazen, waren we met stomheid geslagen. We hadden het goed. Uitzetters vonden ook dat kiloliter als KL afgekort kon worden. KL geldt alleen voor Koninklijke Landmacht. Ja, we komen nog een keer van geluk onder de trein.
 


41. Na "AMBC", voor "Een" en WW richting Een
42. Na teerling R

Op weg naar de teerling nog een val goed gedaan betreffende 2-namig voor-weg. In opdracht 42 zochten we een teerling. Het eerste wat in ons opkwam was de dobbelsteen. Goed gekeken, maar geen dobbelsteen te bekennen. In woordenboek opgezocht naar andere betekenissen. Op grond daarvan opdracht uitgevoerd. Toch hadden de uitzetters ergens een dobbelsteen geplaatst. Helaas niet gevonden, maar we hadden het ook niet nodig. Onze 5e fout was het stopverbod. Ook dit bord niet gezien. Ondergetekende zit al in zijn vijftigerjaren, heeft eigenlijk af en toe wel een brilletje nodig, maar kleine bordjes, we noemen ze postzegels, verstieren het puzzelplezier. Gaarne in de toekomst grote afbeeldingen van verkeersborden meneer de materiaalman!!
 

     
     


45. Na 2e verkeersbord en ossentong asfaltweg L
46. Na "DLW" en mooi krantenknipsel asfaltweg R

In opdracht 45 aangenomen dat geplaatst plantje een ossentong was, nu op zoek naar een krantenknipsel. Na bestudering van het geheel, het was prima te zien dat het artikel uit de krant gescheurd was, opdracht ook goed uitgevoerd.
 


47. Na Moorsterbeek en getal dat gelijk is aan het driedubbele van twee paar drielingen + twaalf asfaltweg R

In 47 op zoek naar getal 48. We vonden iets dat op een herstelopdracht leek. Na goed kijken was duidelijk te zien dat de zwarte cirkel op een ander bord zat. Dus opdracht uitvoeren en niet herstelopdracht: verder met 48 uitvoeren. Bij RC O stond de volgende herstelopdracht: HK EL 18 BM 47/48 HK ER 48. Hier eerste deel van hersteller uitgevoerd en verder met opdracht 18. Helaas, uitzetters hadden het materiaal reeds opgehaald. Dan toch maar tweede deel van opdracht uitgevoerd. Waren beide herstellers voorzien van BM, dan leidt dat nooit tot twijfel.

 

 
     

50. Na plaatsnaambord "ACHTERVELD GEM LEUSDEN" viersprong R
In opdracht 50 onderkent dat de tittel na Gem ontbrak en de laatste opdracht van de rit kwam aan bod.

52. Voor verkeersbord voor kinderen R
Weer een val waar men voor het geheel rechts moest. Voor verkeersbord voor kinderen. Verkeersborden zijn er voor een ieder die aan het verkeer deelneemt, niet enkel voor kinderen. Op zelfgeplaatst verkeersbord aanduidende kinderen reageren als zijnde het voor-verkeersbord en het officiŽle verkeersbord aanduidende kinderen zien als kinderen, te weten een meisje en een jongen. Met 27 minuten tijdsoverschrijding kwamen we bij de finish.

 


Onder het genot van een bitterlemon en een pilsje werd de rit nog eens doorgenomen. Veel gokwerk en hopen dat we net zo gedacht hadden als de uitzetters.

Herman en Hanny, bedankt voor het vele werk. We zijn het op menig punt niet met elkaar eens, maar dat is inherent aan de puzzelsport. Jammer van die kleine bordjes; ook klein geschreven herstelopdrachten was storend, maar daar mogen wij eigenlijk niets over zeggen, daar hetzelfde ons ook eens is overkomen.

PS. Is het niet mogelijk eens een andere route te rijden. We hebben zo'n vier keer meegedaan en 4 keer was de route nagenoeg gelijk.

Groetjes namens equipe G. van Assen – L. Kolkman,

Bertus Kolkman.

Verslag B- en C-klasse

3. Na tempel en "VAKANTIE" asfaltweg R
Een moskee mag ook als tempel aangeduid worden. De eerste tekst vakantie stond bij de bank in een opstal en dat mag u niet als oriŽnteringspunt gebruiken, zie artikel 8b3. Het bijgeplaatste bordje was misschien wat verstopt, maar wel juist en daardoor was de opdracht uitvoerbaar.
 


8. Na weg die gesloten is voor alle motorvoertuigen asfaltweg L

Om een weg als oriŽnteringspunt te kunnen gebruiken, moet dit een voor het openbaar rijverkeer openstaande inrijmogelijkheid zijn, welke gezien vanuit de rijrichting met een personenauto en motor kan en mag worden bereden, zie artikel 5a. Een weg die gesloten is voor alle motorvoertuigen voldoet niet aan deze voorwaarde en mag u dus niet gebruiken als oriŽnteringspunt.

 


B10. Na "15", "Fietspad", verkeersbord en plaatsnaambord asfaltweg R

U zocht een weg met de naam Fietspad. Een straatnaambord stond er wel, maar door het verkeersbord aanduidende fietspad, was dit toch geen weg, maar een fietspad.

C10. Na "15" en wegwijzer voor fietsen asfaltweg R
De wegwijzer is bedoeld voor de fietsers, niet de fietsen. U zag na de wegwijzer ook geen fietsen, dus de opdracht was niet uitvoerbaar.
 


11. Na druppelvanger klinkerweg R

Een druppelvanger is een druipring, een ring die de na het schenken aflopende druppels op moet vangen. Een paraplu is dit niet.

C15. Na ezelsbrug, bij wegwijzer asfaltweg L
De tekst ’t Kofschip wordt in de volksmond wel een ezelsbrug genoemd. In een puzzelrit moet u altijd het reglement opvolgen en daarin staat dat een brug deel uit moet maken van een weg, dus toch even doorrijden naar de routecontrole.

29. Na situatieschets en RC, voor ritpijl L
Voor de ritpijl gaat u gedwongen naar links, dus de opdracht ťťn weg voor de ritpijl uitvoeren.

31. Na Duits muziekinstrument asfaltweg R
De bandoneon is echt een Duits muziekinstrument en niet Argentijns.
 


36. Na H "58" en paard, voor nog niet gebruikte routecontrole klinkerweg L

Huisnummer 58 was gemakkelijk gevonden. De uitzetter had langs de route een afbeelding van een zebra geplaatst, geen paard dus. Maar op een schuur zag u een paard als windwijzer. De routecontrole was al wel gebruikt, namelijk vandaag als ritmateriaal door de uitzetter en wie weet nog wel vaker.

B 37. Na "AMBC" en 2e straatnaambord "Dovelaar" R
Als u goed oplette zag u aan het begin van de weg al de tekst AMBC. Daarna zag u een straatnaambord AMBC, het eerste straatnaambord was al gevonden. Het zelfgemaakte blauwe straatnaambord was niet goed. Een door de uitzetter geplaatst straatnaambord moet een wit bord zijn met zwarte letters, zie artikel 10. Het officiŽle bord Davelaaar was tweede juiste straatnaambord en vervolgens kon u Dovelaar rechts, vanwege het bijgeplaatste straatnaambord.
 


C 37. Na "AMBC" en "BLOEMBOLLEN TE KOOP", "Davelaar" R
De gezochte teksten waren aanwezig. Het straatnaambord Davelaar was u aan het begin van de weg geheel gepasseerd en dan mag deze weg niet naam worden aangeduid, zie artikel 5e.
 


41. Na "AMBC" en heilige plaatsnaam R
De plaats Mekka is misschien wel heilig, maar de plaatsnaam zeker niet.

B- C-klasse gedeelte: Jannie Hazeleger.

Verslag: Bertus Kolkman.


omhoog