Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2015
  Verslagen 2014
  Verslagen 2013
  Verslagen 2012
  Verslagen 2011
      Lenterit
      Paasrit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lenterit 2011
 

uitzetters:    Adri en Michel Brundel uit Hoogland 
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
13 maart 2011

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit  Uitleg
       
 Situatieschets opdracht 28-32  Situatieschets opdracht 35-37


Als Henk je vraagt het verslag te schrijven, dan is er wat aan de hand. Dan ben je als team bovenaan geëindigd of zoiets. Deze keer konden we er zo gauw de vinger niet op leggen, want bovenaan waren we in ieder geval niet geëindigd. Was het vanwege onze nul tijdstrafpunten? Iets wat voor ons wel heel bijzonder is.

De Moespot was gezellig druk, misschien doordat Henk vooraf was uitgenodigd voor een radio interview, misschien doordat de uitzetters reclame hadden gemaakt voor hun rit of misschien eenvoudigweg omdat het de Lenterit was, de eerst rit van het seizoen.

De blauwe vlag stond op een andere, rare plaats. Daar hadden de uitzetters vast een bedoeling mee, maar die was ons niet direct duidelijk. Eenmaal op weg dachten we daar niet meer aan:

1. na "LENTE" 1e weg links of na "LENTE" 1e weg rechts
Ons is geleerd (Jannie vertelt ons wel eens wat), dat je de eerste mogelijkheid om de opdracht uit te voeren moet benutten. Omdat je eerder rechts kunt dan links, vonden wij rechtsaf de juiste uitvoering van deze opdracht. Linksaf en rechtsaf werden overigens allebei goedgekeurd. De goede controle A genoteerd.
 


5. na muis rechts

In het woordenboek alle mogelijkheden nagelezen. Even verder stond een afbeelding van een knaagdier. Maar was dit een echte muis? Wij vonden van wel (een gokje) en dat vonden de uitzetters ook.

7. na aardbij links
Het woordenboek meldde, dat aardbij een insect is. Het was druk en we wilden niet aansluiten in de rij voor de afbeelding van de aardbei. Dat kwam ons duur te staan. Terwijl we er wel aan gedacht hadden, dat de aardbij ook op de aardbei kon zitten. De foute controle C genoteerd.
 

 


9. na vijf voor zes rechts (MUG)

Bij een MUG opdracht kan je een beetje vaart maken. We zagen een wijzerplaat met een aangegeven tijd, '6 voor 5', die fout was, maar we zagen ook dat de 5 eerst gepasseerd werd en daarna pas de 6, een keurige "vijf voor zes". De goede controle L genoteerd.

12. na brug rechts
Het reglement meldde ons (deze wisten we uit ons hoofd), dat een brug op of aan de bereden route moet liggen. Afbeeldingen van bruggen gelden daarom niet. Door naar de goede opvanger G.
 


13. na "LENTE" 2e weg rechts

Het bordje met de tekst lente hebben we met argusogen bekeken. Zat er nog een letter in de afbeelding van het lammetje verborgen? We geloofden niet dat het zo makkelijk kon gaan, maar de val zat in de '2e weg'. Doordat we op een rotonde uitkwamen (dat moest je even zien), was dit de tweede weg op de rotonde. Dus 2x de goede controle Q genoteerd.

14. 1e weg links
15. 2e weg links

We hebben opdracht 13 t/m 15 meerdere keren gereden. We begrepen maar niet hoe anderen reden. En wij kwamen steeds bij een F uit, terwijl anderen al eerder links gingen. Ineens hadden we het door. Bij Bak-Five had je meteen een weg links. Hierdoor de goede controle N genoteerd en de foute controle F dus niet.
 


16. einde weg links
17. na RC "X" 1e weg rechts

We kwamen bij een eindeweg situatie, alleen stond er een verkeersbord D2. Hierdoor gingen we twijfelen of we daar wel links mochten. Of was dit dan dezelfde weg? Uiteindelijk hebben we het beoordeeld als één weg met een middenberm en zijn pas bij de verkeerslichten links gegaan. We konden nu ook netjes na de RC "X" rechts. Dit was de goede controle X.

20. 1e weg rechts
Bij de uitleg bleek dat we een weg voorbij zijn gereden. En dat terwijl we toch altijd zo secuur (en tijdrovend) om ons heen kijken. De goede controle 4 daardoor gemist.
 


22. na de 2 kleuren die bij mengen samen de kleur paars maken links (MUG)
Blauw en rood maken paars, wisten we. De vraag is of zo'n opdracht mag worden gegeven. Wij vonden van wel, zonder daar lang over na te denken. En dat was goed gedacht. De goede controle B genoteerd.
 

 


24. na RC klinkerweg rechts
De afkorting RC (routecontrole) mag gebruikt worden en wij zagen hier verder geen val in. De overkapping zorgde bij sommigen voor verwarring, maar de controle J was ondanks de overkapping een goede controle.
 


26. klinkerweg links
Hier zijn we met open ogen ingetrapt. Er was een ritpijl geplaatst in de asfaltweg, waardoor de klinkerweg verlengd werd met een stuk asfaltweg. We weten wel dat je dan het karakter van de weg niet meer mag gebruiken, maar die wetenschap toepassen is weer heel wat anders. We kwamen bij de foute controle 3.
 


A/B klasse:
29. na "MICHEL" 1e weg rechts

De uitzetters hadden er alles aan gedaan om het ons zo moeilijk mogelijk te maken. MICHEL was (bijna onzichtbaar) twee bordjes MICH en EL. Dus moesten we einde weg links en nog steeds op zoek naar het bordje MICHEL. Verschillende controles met herstelopdrachten, 'HK', zorgden ervoor dat hier rondjes werden gereden en een groot aantal controles werd verzameld. We hebben uiteindelijk (bijna duizelig van de gereden rondjes) dit stuk goed afgesloten.
 


A/B klasse:
32. einde weg rechts

We komen bij een wegsituatie, waarbij je de weg rechtdoor niet 'echt' rechtdoor kunt oversteken. Wij beoordelen deze situatie daarom als een einde weg situatie. De uitzetters vinden dat je wel rechtdoor kunt, waardoor je via MICH EL eerst weer einde weg links moet en we 1x de controles AH te weinig opschrijven. In de rekenkamer wordt 29 t/m 32 als één fout gezien. Wel zuur dat we het hier op de valreep nog verknallen.

35. na LENTE 1e weg links
We hadden opgelet en gezien dat de tekstquotes ontbraken in de opdracht. Doorgereden naar de opvanger, waar we even moesten overleggen of 10 wel een goede controle is. Maar inderdaad is een letter of een getal goed. En '10' is een getal.
 

 


A/B klasse:
36. na 2 verkeersborden aanhoudend weg rechts (MUG)
37. na "LENTE" 1e weg links

We zagen al snel twee verkeersborden, waarvan één een verplichte rijrichting (rechtdoor) aangaf. Wel verbluffend dat de uitzetters ons daarna netjes twee keer (vanwege aanhoudend) rechts lieten gaan, maar dat opdracht 37 (na "LENTE" 1e weg links) voorlopig niet uitvoerbaar bleek. We bleven dus "aanhoudend weg rechts" uitvoeren, waarbij elke weg rechts maar één keer gebruikt mocht worden als oriënteringspunt. Vanwege de snelheid waren we een DLW (achter een rioleringspijp) voorbij gereden en kwamen we in een woonwijk terecht. Niet goed, opnieuw, nog een keer al die rondjes gereden. Nu wel goed (dachten we), maar in 'de Moespot' bleek de hele opdracht geneutraliseerd te zijn.

42. einde weg rechts
Goede controle 2 was op te halen door rechtdoor te rijden.
 


44. 1e weg rechts

Door de snelheid wil je wel eens wat missen. En soms willen we elke DLW wel op juistheid controleren, maar daar hebben we echt de tijd niet voor. Voor wie wel zag, dat daar eigenlijk DLVV stond, was een goede W (zeer toepasselijk) de beloning.

45. na RC rechts
We zagen het spiegelbeeld van de routecontrole 8. Mag dat wel of mag dat niet gebruikt worden als routecontrole? Wij vonden van niet en dat bleek juist.
 


48. na afbeelding van vlag van Afrikaans land links (MUG)
Eigenlijk wisten we wel dat er tussen al die kleurenpracht een goede vlag moest zitten, maar we hadden echt geen idee welke goed was. Hier hebben we verkeerd gegokt, en de goede controle V gemist.
 

 


49. einde weg links
De DLW met onderbordje (waarop de tekst dat het bordje er de tweede keer niet is), hadden we goed ingeschat. De tweede keer is het onderbordje er niet, maar de DLW wel.

50. na "LENTE" 1e weg rechts
Controle J nogmaals genoteerd (zie opdracht 24).

51. na chemisch symbool voor ijzer rechts (MUG)
We zagen eerst Ir en daarna Fe. Iridium is een chemisch symbool en Fe is het chemische symbool voor ijzer. We hebben elkaar aangekeken of je Fe mag gebruiken voor het begrip 'ijzer', en we knikten beiden. We zijn daarom meteen na Ir, voor Fe rechts gegaan en hebben de goede controle U genoteerd. Met geluk, want de uitzetters bedoelden de ijzeren staaf van de situatieschets, waardoor de opdracht (zonder komma) pas werkte.
 


55. na flesje bier 2e weg links
Er was een flesje te zien met de dop er nog op, wat volgens het etiket bier zou moeten bevatten. Dat vonden wij ook. Nee, zeggen de uitzetters, alles wijst erop dat er bier in zit, maar je weet het niet zeker. Dus hadden we de goede opvanger Z moeten ophalen. Helaas, pindakaas, weer 30 strafpunten.
 

 


57. na honderdvijftig links (MUG)
Het drong pas laat tot ons door, dat de tekst (waar ook het getal 150 in voorkwam) hier gebruikt moest worden. Maar toen we dat eenmaal doorhadden, zagen we overal honderdvijftig in Romeinse cijfers. Door de herstelopdracht konden wij maar liefst vier keer de H schrijven. Helaas hadden we niet bedacht, dat Romeinse getallen met hoofdletters worden geschreven. Twee keer de controle H was hier goed geweest.

59. na "LENTE", voor verkeerslicht rechts
We mochten bij het verkeerslicht niet door rood rijden, dat was makkelijk. Een verkeerslicht blijft niet eeuwig op rood staan. Is het nu wel of niet verplicht naar rechts? We moesten wel twee keer op ons hoofd krabben voor we doorhadden, dat we de één na laatste inrit moesten hebben en niet de laatste. Zodoende de goede controle E genoteerd.
 


62. 1e weg links
Omdat een plantenbak op steentjes er eigenlijk niet is (geen vast object), moesten we volgens de uitzetters hier rechtdoor de goede controle O halen. Dit hebben wij niet gezien, we zijn benieuwd wie dat wel heeft gezien.

64. na 5 pastasoorten 1e weg rechts
Van de 5 namen van pastasoorten die gegeven werden vonden wij er 1 niet goed geschreven. Dat we het daardoor per ongeluk goed hebben gedaan is ook wel eens lekker. Wij noteerden de goede controle 1.
 


67. 1e weg links

Tja, die blauwe vlag stond daar nog steeds op die andere, rare plek. En natuurlijk wisten we dat je dan weer met routebeschrijving nummer 1 moest beginnen. Alleen weten is één, maar uitvoeren is twee. We waren moe en wilden graag meedoen aan de loterij in 'de Moespot'.

Nog even een rondje gereden tot aan de gele vlag en de foute controle 5 genoteerd. We waren zo moe van de rit, waarin heel veel denkwerk van ons werd vereist, dat we alle lammetjes (MUG), die we in dat rondje tegenkwamen, niet meer konden plaatsen.

Complimenten gaan naar de uitzetters Adri en Michel Brundel voor deze fraaie rit. En ook complimenten voor de rekenkamer, die het in haar historie nog nooit zo moeilijk heeft gehad door neutralisaties en de tijdcorrectie, waardoor iedereen nul tijdstrafpunten kreeg toebedeeld.

Uw verslaggevers ter plaatse,

Otto en Jasper Edelenbosch.

 


omhoog