Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2010
  Verslagen 2009
      Lenterit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2008
  Verslagen 2007
  Verslagen 2006
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Wijnrit 2009
 

uitzetters:   Bertus en Henny van der Horst uit Harderwijk
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
11 oktober 2009

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit  Uitleg


Van uw verslaggevers ter plaatse:

In de hoogste regionen van het B-klasse klassement, woedt een ware strijd om de eerste plaats. Door deze teams (ik heb het over de teams Brundel en Edelenbosch) wordt werkelijk alles op alles gezet om de meeste punten binnen te slepen, zodat het totaal aantal punten over de vier best gereden ritten nog hoger wordt. Het klassement totaal staat al scherp, maar kan misschien nog een puntje scherper.

We zijn bij de start van de Wijnrit aanwezig. Beide teams staan op het punt om te starten. De professionaliteit is van de gezichten te lezen. Of is dat slechts schijn en zijn het in de plooi gehouden zenuwachtige lachjes? De rit is namelijk uitgezet door Bertus van der Horst. Een rit van zijn hand is geen kattenpis en zeker niet om te lachen.

Maar daar gaan ze van start. Galant laten ze elkaar voorgaan bij de deur, maar dan is het rennen naar de auto's om geen seconden te verspillen. Na de flessen van routeopdracht 2. verliezen we ze al snel uit het oog. Maar wat een sensatie mensen. Dat belooft wat voor de finish. Intussen kunnen wij de rit, die gecontroleerd is door Henk en Jannie Hazeleger, met u doornemen.

1. Einde weg R (Jan van Arkelweg)
2. Na halve fles en hele fles L

We komen bij een glazen wijnfles en een plastic AA flesje. Nadat we 'fles' in het woordenboek hebben opgezocht, weten we dat de inhoud van een fles ook een fles genoemd wordt. De inhoud van de wijnfles 1,0 l en de inhoud van de AA fles 0,5 l zijn voor ons ook beide 2 hele flessen. Dus geen halve fles gevonden en doorrijden naar de goede letter A.
 


3. Viersprong R
4. Tweede viersprong L (Jan van Arkelweg)
5. Na 4e band asfaltweg L

Het plaatje van de uitzetter laat de banden niet na elkaar zien, maar er zijn genoeg trottoirbanden te zien. Wij hadden ook het plakband op het plaatje goedgekeurd. Genoeg banden te zien dus.
 


6. Einde weg R
7. Na H "27" asfaltweg R
8. Einde weg R
9. Na RC in emmer, asfaltweg R

Het reglement meldt dat een oriŽnteringspunt vast moet zitten, dus niet na de routecontrole rechts gaan. Echter wel de controle opschrijven! We dachten nog: "Zou de uitzetter de controle toch vastgezet hebben, door de emmer heen?". Onthouden, want dat doen ze vast de volgende keer.

10. Voor verkeersbord aanduidende eenrichtingsweg R
Dit kan je makkelijk verkeerd doen of per ongeluk goed doen. In het reglement lezen we, dat we bij deze opdracht de laatst mogelijke weg moeten hebben voor het "verkeersbord eenrichtingsweg". Door de "gebodsborden volgen rijrichting" was dat meteen de eerste weg voor het eerste "gebodsbord volgen rijrichting". Als je de klok wel eens hebt horen luiden, zoals wij, lees je het reglement niet, want dat ken je zogenaamd uit je hoofd en dan doe je het per ongeluk goed, omdat je in de verte het "bord eenrichtingsweg" ziet staan.
 


11. Einde weg R
12. VRW R
13. Na "STOUTENBURG GEM. LEUSDEN" en verkeerslicht L (Horsterweg)
14. Na "LEUSDEN", brug en verkeerslicht L (Storkstraat)
15. Na toonladder R

Wij zoeken naar een toonladder  , of iets dergelijks. We zien alleen DO-RE-MI-FA-SOL-LA-TI en later met DO erachter. Wij vinden dit alleen een toonladder als die gezongen wordt. Geen zanger(es) gezien (grapje). Dus doorrijden naar de goede letter K. Later wordt deze routeopdracht geneutraliseerd, omdat SI en TI dezelfde toon is. Blijft staan dat wij vinden dat het dan nog geen visuele toonladder is, het zijn 8 woordjes onder elkaar.
 


16. Einde weg R
17. Na Frans woord, voor "WIJN" R

Een leuk bordje VINO gevonden, maar daar trappen we niet in. Door de komma moeten we eerst zoeken naar een Frans woord. Wij dachten dat SOL het Franse woord voor zon was, blijkt er ook ergens een lidwoord LA te staan, maar dat maakt voor ons niet uit. Naar rechts en de goede letter L gehaald.

18. Einde weg R

Enkel voor B- en C-klasse:
19. Viersprong L
20. Na viersprong en verkeersbord viersprong L (voorsorteren) (Larikslaan)

Enkel voor de A-klasse:
19. Na viersprong, aanhoudend na naam van een drank weg R
20. VRW R

Je wordt hier op het verkeerde been gezet. De uitzetter breekt de aanhoudend opdracht om onduidelijke redenen af en laat je verder gaan bij opdracht 20. Zou het toevallig zijn, dat je precies bij de viersprong van opdracht 19 uitkomt?
 


A. Na viersprong en verkeersbord viersprong L (voorsorteren) (Larikslaan)

Alle klassen:
21. Na Willy Wortel asfaltweg R (VANDA)

We zagen Goofy, maar geen Willy. Nog een keer terug en jawel hoor, achter het bordje van Goofy was een Willy verstopt. Niet verder nadenken, snel de controle halen. Helaas is VANDA iets heel anders dan VADNA.

22. Na vier namen van wijnsoorten asfaltweg L (MUG)
Volgens ons archief zijn BORDEAUX, SHERRY en RIOJA wijnsoorten en is de RIESLING een wijndruif. Wijn van de RIESLING behoort tot de wijnsoort EISWIJN. Wel handig zo'n archief dachten we nog. We noteerden de letter O, maar die bleek later toch fout te zijn. Volgens de uitzetter waren het allemaal wijnsoorten.
 


23. Viersprong R
24. Viersprong R
25. VRW L (Groene Zoom)
26. Na verkeerslicht, bushaltebord en brug asfaltweg L (Zuiderinslag)
27. Op rotonde 2e weg R (is rechtdoor)
28. Viersprong R (Klepelhoek)
29. Na flessenpost L

We komen bij een fles met erin een wit briefje met zwarte tekst. "Hallo, rittensporters ……… later …. Scherpenzeel, nu eerst tweede weg links en einde weg links ….." .Deze fles is volgens ons geen flessenpost. Wel zien we de tekst in de fles als een herstelopdracht, die we eerst moeten uitvoeren. Als we verderop een herstelopdracht BM: 29 ... vinden, bedenken we gelukkig, dat we bezig zijn met de herstelopdracht en halen 2x een goede letter P op.

30. Einde weg L
31. Na vier namen van landen waaruit wijn geŽxporteerd wordt R

We komen bij een bordje met 4 namen. Erop zien we 3 landen en CALIFORNIň. We zoeken nog even op of CALIFORNIň niet toch ergens een klein landje is, niet dus, en doorrijden naar de goede letter Y.
 

 


32. Einde weg R
33. Na P, voor P L (Ambachtsweg) (is bij de CoŲperatie)
34. Na "4" en driehoek L

We vonden de 4 en de driehoek op het paaltje van het gasbedrijf. Toen kwam een mysterieus bordje van de uitzetter, met de vraag of we alle oriŽnteringspunten van de opdrachten al gevonden hadden. Weer zo'n verwarringzaaier die ons naar rechts stuurde, omdat we de oriŽnteringspunten van de komende routeopdrachten nog niet gevonden hadden. Dat was echter fout gedacht.
Het ging hier om de groene brievenbus met nummer 1 voor het huis met nummer 1. Deze groene brievenbus staat namelijk ook aan het begin van een weg, waardoor deze weg er niet is. Dus verplicht rechtsaf en daarna pas linksaf.

35. Asfaltweg L (Hamersveldseweg)
36. Na spoorwegovergang einde weg L
37. Als de A2 de snelweg was die in 2008 op de eerste plaats stond van de file top tien, dan gaat u na "WIJNRIT" viersprong R , als niet de A2 maar de A4 op de eerste plaats van de file top tien in 2008 stond, dan gaat u na "WIJNRIT" viersprong L (lange afstand)

We zagen vrij snel dat A2 eigenlijk een afkorting is en rijden door naar de goede letter T.
 


38. Na soduko puzzel, voor RC R

Omdat we zelf SUDOKU puzzels oplossen, valt het ons meteen op dat het fout geschreven is. Nog wel voor de zekerheid opgezocht of SODUKO niet nog iets anders betekent. Niet dus en weer doorrijden naar de goede letter W.

39. Op rotonde derde weg R
40. Op rotonde eerste weg R (Industrielaan)

We zien dat de nummering niet doorloopt, opdracht 41 mist, en rijden door. Heel leuk, we komen bij een rotonde uit. Even brengt dit ons in verwarring, want dat betekent dat we alleen maar rondjes kunnen rijden op de rotonde. Gelukkig staat er een AMBC pijl die ons weer terugloodst. We halen de goede letter A op.

42. Viersprong R (Glashorst)
43. Na "RIT", "W", "Y" en "N" R (MUG)

Doordat we in een eerdere rit een soortgelijke grap op ditzelfde punt hadden meegemaakt, was dit voor ons een grap van herkenning. Om het goed te doen moest je wel de Y gezien hebben op de achterkant van het bordje RIT. Dan kan je na RIT eerst de W zien (voor je de bocht neemt), dan de Y (achterop het bordje RIT) en tenslotte de N.
 


44. Einde weg R
45. Na ovonde L (u mag bij deze opdracht over de parkeervakken rijden)

Opgezocht wat een ovonde is. Een rotonde met als kenmerk dat het fietspad er dwars overheen gaat. Door dit fietspad wordt de rotonde dan ovaal, vandaar de naam. We komen bij een plaatje, een hele mooie ovonde, gaan links en missen zo de foute letter Z.
 


46. Einde weg L
47. VRW L
48. Op rotonde tweede weg R (Oud Willaer)
49. Na esculaap asfaltweg R (MUG)

Opgezocht wat een esculaap is, de afbeelding is zeer gelijkend aan het plaatje waar we langsrijden. Alleen de kleur is anders. Wij vinden dit geen bezwaar. We denken niet helemaal goed, want de kleur doet er wel degelijk toe. Gelukkig voor ons is het plaatje donkerblauw en een goede esculaap van verloskundigen en rijden de goede weg in.

50. Einde weg L
51. Viersprong R (Moorsterweg)
52. Na thee, tee en "T" "Te" R

We zien 'thee' , daarna zien we een groene afslagpin voor golf, ook wel 'tee' genoemd, en daarna zien we de letter T. Wij op zoek naar de weg Te. Die is meteen rechts. Toch even uitgestapt om het bordje te bekijken. En terecht. De letters 'Te' zijn niet onderstreept, ze zijn onderstippeld. We mogen dus niet rechts de weg in, om de foute letter D te halen en rijden rechtdoor. We komen zo langs de letter C, die voor iedereen is.
 

 

53. Einde weg L (Postweg)
54. Einde weg R (Asschatterweg)
55. Na "ACHTERVELD GEM. LEUSDEN" viersprong R (Hessenweg)
56. Na bushaltebord weg L (Jan van Arkelweg)

Enkel voor B- en C-klasse:
57. Voor twee flessen R

Die flessen kenden we al, maar had de uitzetter er misschien iets aan veranderd. Wij vonden het nog steeds goede flessen.
 


Enkel voor de A-klasse:
57. Voor WW "Rentinckstraat" R

De flessen waren dezelfde flessen van opdracht 2, maar de tekst 1 Liter was vervangen door 1L. Deze herstelopdracht is door velen niet gezien.

Alle klassen:
Finish bij de gele vlag en a.u.b. controlekaart binnen afgeven.

Uw verslaggevers staan bij de finishvlag de binnenkomst van de teams af te wachten. Team Edelenbosch komt altijd een beetje laat binnen. Zoals ze zelf zeggen, komt dat door de vele discussies, waarbij de auto even wordt stilgezet en de tijd doorloopt. Deze keer hebben ze de rit in recordtijd gereden, slechts 31 strafminuten. Team Brundel is deze competitie geen enkele keer lager geŽindigd, dan de 2e plaats. De spanning is om te snijden. Weet team Brundel deze koers vast te houden?

Het was al spannend, maar de stand in het klassement is na deze wijnrit van Bertus van der Horst compleet gelijk en de snertrit zal daarom voor onze B-klasse rijders een extra sensatie inhouden. Wij kunnen niet wachten tot 15 november. Komt u ook?

Van uw verslaggevers ter plaatse, Jasper en Otto Edelenbosch.


omhoog