Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2010
  Verslagen 2009
      Lenterit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2008
  Verslagen 2007
  Verslagen 2006
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Oranjerit 2009
 

uitzetters:    Ruud van Stijn en Arie Plugge uit Wijk bij Duurstede
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
19 april 2009

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit  Uitleg


2. Na "SPORTPRIJZEN", "KENNELS NACHTHOKKEN VERVOERSKOOIEN" en "DOG SPORT HOLLAND" asfaltweg links
Dat wanneer er een tekst gezocht moet worden deze tekst op 1 en dezelfde ondergrond moet staan, is bij ons inmiddels wel bekend. Dit was met het derde stuk tekst niet het geval. Een paar meter verder een onopvallend bijgeplaatst bordje. Aha, dus het kan toch wel, of wacht effe… Nee toch niet, hier staat DOGS i.p.v. DOG. Dus even achter het dorpshuis langs (voor ons de eerste keer, we wisten niet eens dat je er rond kon rijden) om onze bonus op te halen; een mooie letter "A".
 


3. Na "P ELECT", "ROVI RICITE", "NCIAL ITSWE”, "E RKEN", bushaltebord en rode fiets asfaltweg links
Na een eerste poging deze tekst voor te lezen, vroeg m’n vader bezorgd of alles goed met me was. Toen ik ‘m de tekst liet lezen, dachten we allebei “wat zou dat in hemelsnaam kunnen zijn!?” Overal gekeken, op lantaarnpalen, boerderijen, brievenbussen enz. Bushaltebord en rode fiets geen enkel probleem, maar die tekst? Terug naar het dorpshuis en nogmaals tergend langzaam over de Hessenweg gekropen. Op een gegeven moment kwamen we weer bij het bushaltebord en de rode fiets (wij vinden een bromfiets ook een fiets) en een mooie opvanger met een mooie letter "B". Wederom zonder ook maar één van de vier teksten gezien te hebben. Nog maar een keertje terug dan, want dit slaat echt alles, lekker begin van de rit ook. Het kan toch niet zo zijn dat er niet één stukje van deze tekst te vinden is, hebben ze deze tekst er wellicht gewoon voor de lol in gestopt en is het helemaal niet aanwezig en staan ze nu lachend ergens op de parkeerplaats naar de deelnemers die heen en weer rijden te kijken. Nee, er moet minimaal een stuk van deze cryptische tekst te vinden zijn. En ja hoor, een derde keer bijna stilstaand over de Hessenweg gereden te zijn, viel m’n oog dan toch op ingemetselde teksten boven aan het elektriciteitshuisje. Daar stond de tekst "Provinciale Electriciteits Werken" verdeeld over 4 tegels. Helaas voor de puzzelaar in een verkeerde volgorde, dus nu vol gas de "B" opgehaald (denkbeeldig dan weliswaar, we kenden het vervolg immers al).
 


4. Na oranje mascotte eerste weg links
Een snelle blik op de afgebeelde mascottes leerde ons dat er geen geheel oranje was. Dus snel verder langs de "C" en de "D". Zo een klein stukje tijd hebben we weer teruggewonnen.
 


6. Na bord aanduidende einde bebouwde kom, "20", "20.01" en "20", voor vier holleblokken asfaltweg links
Alle oriënteringpunten aanwezig en ook in de goede volgorde, zekerheidshalve het woord holleblok nog opgezocht en inderdaad geen probleem enkel probleem om deze opdracht uit te voeren. Een "J" voor op de kaart en op naar de volgende opdracht.

7. Na aprilbloempje viersprong links
Door het in de familie hebben van vervend tuiniersters wisten wij dat deze primula’s ook wel aprilbloempjes genoemd worden. Wederom geen probleem en als beloning mogen we een mooi stukje om via ‘t Jannendorp. Het tijdsverlies bij opdracht 3 hebben we nu wel weer goed gemaakt, constateerden we tevreden. Bij de aansluiting van ‘t Jannendorp op de Emelaarseweg nog even zwaaien naar collega-rijders die niet bekend waren met de aprilbloempjes (en hen in verwarring achterlatend) gaan wij op zoek naar isolatoren en isolators.
 


10. Na drie isolatoren, een isolator en vier isolators asfaltweg rechts
Eerst even het groene boekje geraadpleegd om te kijken of allebei de meervoudsvormen van isolator wel kunnen. Dit was dik in orde en isolatoren waren er volgens ons genoeg; op bijna elk paaltje waar stroomdraad aan vast zit. We halen de letter "I" en en-passant ook de letter "F" op. Hij gaat lekker.

We zien een drietal neutrale opdrachten staan die ons naar bekend terrein gaan brengen. Industrieterrein "De Hoef" in Amersfoort. Mijn werkterrein bij TNT Post.

14. Voor "E COR SN LTR NS ORT" rechts
Door de niet aangesloten letters in de naam van dit transportbedrijf bleef de gevraagde tekst over en konden we de opdracht uitvoeren voor de tekst boven de garage. Niet op het bord langs de weg, want daar stond ook nog de tekst "19" op. We mogen hier maar liefst 3 letters noteren; "K", "K" en "L".
 


16. Na teken van de dierenriem asfaltweg links

Ai, lichte paniek; allebei geen idee hoe deze tekens er uitzien, geen idee wat we moeten zoeken. Dan ook geen tijdverspillen en gewoon rechtdoor rijden naar een opvanger. Fifty-fifty zeggen we dan altijd maar. Deze gok pakte in dit geval achteraf bekeken niet goed uit; onze eerste fout.

17. Na "HARDWAREWEG" en "Outputweg" asfaltweg links
De tekst was geen probleem, maar na de Outputweg zouden we echt nooit komen, wisten we al omdat we op bekend terrein rijden. Dat er ook nog een fietspad tussendoor loopt met de naam "Outputweg" doet niets af aan het door ons al ingenomen standpunt door te rijden tot we een opvanger gaan krijgen.
 


20. Na 3 vlaggenmasten en derde vlaggenmast asfaltweg rechts
Weer geen probleem met de opdracht, eerste drie vlaggenmasten gevonden en daarna weer drie. De laatste stond weliswaar op 1 dezelfde lijn met twee andere, maar dit was voor ons geen probleem, omdat we er een x aantal meter voor ook al twee hadden gezien, wat verder van de weg, namelijk bij de firma’s Famed en Afab. Deze eerste 2 vlaggenmasten bevatten weliswaar geen vlaggen, maar blijven wel vlaggenmasten. Aangekomen bij de drie vlaggenmasten die keurig netjes achterelkaar stonden, begrepen we dat de uitzetters de 1e 2 vlaggenmasten waarschijnlijk over het hoofd hebben gezien. Met de 1e 2 vlaggenmasten hoefden we van de drie namelijk alleen nog de voorste te hebben. De bedoeling van de uitzetters in ons opnemend kwamen we tot de conclusie dat ook dit kon, dus ook hier de juiste letters genoteerd.

22. Na RC "Q" aanhoudend tweede weg rechts
De ritpijl bij de fietsenstalling was ons wel opgevallen, de rest ging bij ons niet helemaal zoals bedoeld door de uitzetters. Wij vonden het daarom dan ook helmaal niet erg dat deze opdracht achteraf geneutraliseerd werd.

26. Na verkeerslicht VRW oversteken
Geen richtingsverandering, dus even rechtdoor om nog de letter "S" op te halen.

28. Na aprilvis asfaltweg links
Opzoeken of eerst maar eens kijken wat we tegenkomen? Eerst maar eens kijken; een vis. Dat is te makkelijk, toch maar even opzoeken. Aprilvis = (van oorsprong vlaamse benaming voor) 1 aprilgrap. De vis dus niet, rechtdoor dan maar. Kijk daar een hele lap tekst. De tekst herkenden wij als de 1 aprilgrap van diergaarde Blijdorp. Wij concludeerden echter dat we deze grap op 19 april lezen en niet op 1 april... een hele vervelende grap en erg zuur om op 19 april toch nog in een 1 april grap te trappen L; onze 2e fout.
 


29. Na derde paarse raam, na derde gele raam, na derde zwarte raam en vierde rode raam, bijeerste oranje raam rechts

Als we nog tijd moesten inhalen voor ons gestuntel in het begin, dan kon dat hier. We zijn hier eigenlijk niet eens gestopt. Naar onze mening hadden de kozijnen een kleur en niet de ramen … Blijken achteraf kozijnen onderdeel te zijn van ramen….. Tja…, toch wel mooi onze 3e fout.

34. Na lid van het Koninklijk Huis, voor lid van de Koninklijke familie weg links
Ja, daar kon je op wachten in een Oranjerit… Maar wie dat nu allemaal zijn en of ze dan al wel of niet lid zijn van het Huis of ook van de familie ???? We hebben wel een lijstje met geboortedata, maar daar schieten we nu niet zoveel mee op. Die ene is die van Bruinsma en daar is die met die iets langere haren en uiteraard herkennen we Máxima en Willem Alexander. Gokken dan maar, soms zit het mee, soms zit het tegen… en achteraf alles goed gegokt J.
 


36. Na Koninklijke standaard van prins Willem Alexander, na Koninklijke standaard van prins Constantijn, na Koninklijke standaard van prins Friso en Koninklijke standaard van prinses rste weg rechts

Koninklijk standaard? Nooit van gehoord.. Nog wel even gekeken wat ze hadden neergezet, maar vervolgens toch maar weer rechtdoor gereden, omdat we echt geen idee hadden. Foutje numero 4.
 


40. Na vreemd verkeersbord links

Eerste set van borden niet genomen. Het onderbord was misschien een beetje vreemd, maar het verkeersbord zelf was helemaal zoals die hoort te zijn. Daarna een verkeersbordje aanduidende verboden voor verkeer hoger dan 3,1 inch. Nu vonden wij dat dit bord door de inch aanduiding niet rechtsgeldig. Doordat we het geen verkeersbord vonden, konden we het ook geen vreemd verkeersbord vinden. Gewoon rechtdoor gereden. Helaas niet wat de uitzetters bedoeld hadden. Foutje nummer 5.

43. Na geboortejaar van prins Bernhard asfaltweg rechts
Zoals eerder aangegeven hadden we wel een lijstje met geboortedata aan boord. Dit maakte het voor ons mogelijk om na het geboortejaar van de ‘kleine’ prins Bernhard rechts te gaan en de goede letter "G" te noteren.
 


47. Op rotonde eerste weg rechts

Het kan ook een nadeel zijn als je op te bekend terrein komt. Mijn vader heeft zelf op deze locatie bij PON gewerkt en reed eigenlijk als vanzelf langs de voor hem bekende met hek afgesloten en de hem bekende doodlopende weg voor het hek (vroeger stond hier een bord aanduidende doodlopende weg in, zegt hij). Op het moment van beoordelen kon je echter niet zeggen of het wel of niet dood zou lopen. Niet aan gedacht helaas!! En dat is 6.
 


49. Na uitglijer eerste weg links

No way dat dit afgebeeld kan worden. Rechtdoor dus naar een opvanger en de letters "L" en "K" noteren.

51. Na lid van het Koninklijk Huis dat tweede is in de lijn van troonopvolging weg links
Als niet koningshuis kenners dachten we hier toch met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat we de val doorhadden. Iedereen denkt dat de oudste dochter van Willem Alexander de 2e in de lijn van opvolging is, maar dat is niet zo. Als W-A vroegtijdig overlijdt, of als hij afziet van troonsopvolging dan wordt zijn jongere broer de troonopvolger. Dus na W-A is zijn jongere broer de 2e in de lijn van troonopvolging. Dachten wij, helaas denken wij niet altijd helemaal goed… Onze 7e fout.
 


56. Na brug, na knotwilg en naam van de hoofdstad van Bonaire viersprong rechts

Brug en knotwilg geen enkel probleem (10 of 20 knotwilgen was ook geen probleem geweest). Maar is de hoofdstad van Bonaire Oranjestad? Klinkt wel bekend en is zeker de hoofdstad van één van die eilanden, dus we zijn rechts gegaan. Helaas, hadden we hier wederom onze strategie, van we weten het niet dus rechtdoor, gevolgd hadden we deze goed gehad. Nu is dit alweer onze 8e fout.
 


57. Na "Vogelopvang" en paddenstoel, voor "ZACHTE BERM" "Kolfschoterdijk" links (brievenbus negeren)
En meteen dan ook maar onze 9e fout. Wij vonden de boomstam waaraan de straatnaam “Vogelopvang” was bevestigd geen paddenstoel. Het was ook geen afbeelding van een paddenstoel, het waren boomstammen waarop men iets roods met witte stippen geschilderd had. De verkeerspaddenstoel ter hoogte van de Kolfschoterdijk stond naar onze mening in de voor-positie. Dus wij vonden deze opdracht niet uitvoerbaar en hebben daardoor de foute letter "S" genoteerd. Zoals gezegd fout nummer 9.

58. Na drie kippen en "STOP", voor “KOLFSCHOTERDIJK" weg rechts
Op het gemeentebord van Woudenberg zagen we drie vogels welke op ons overkwamen als zijnde kippen of hanen. Nu hebben we vorig jaar ergens tijdens een rit geleerd dat hanen ook kippen zijn (maar kippen geen hanen), dus kip of haan maakt niet uit, we hebben drie kippen. De overige oriënteringspunten ook gevonden, dus netjes naar rechts gegaan.
 


59. Na koe op windwijzer en tweede drempel asfaltweg links

Direct na het naar rechts gaan zagen we een koe op een windwijzer, vervolgens komen we ook zonder probleem over 2 drempels. Dit gaat weer iets te makkelijk, concluderen we. Maar natuurlijk.. zonder de koe op de windwijzer vangt de windwijzer geen wind meer en is het dus geen windwijzer. Even rechtdoor naar de letter "W".

61. Na secundaire kleur, bij "GOORSTEEG" en P, voor het wapen van de voormalige Oranje Vrijstaat asfaltweg links
Even goed lezen; na - bij - voor, dat is oké, geen volgordeprobleem. Oranje als secundaire kleur geen probleem. De tekst "GOORSTEEG" en de verkeerspaddenstoel in de bij-situatie ook geen probleem. Voor ons zien we een wapen. We weten niet zeker dat dit het wapen van de voormalige Oranje Vrijstaat is, maar we gokken het er maar op. Deze gok pakt goed uit.

62. Na "GEEN RUITERPAD", ruiterpad, “GEEN RUITERPAD", bushaltebord en "DE HAAR" asfaltweg links
De uiteg lezend over het gespiegeld geplaatste bord aanduidende ruiterpad, rees bij ons de vraag of een ruiterpad nu wel of niet ook door auto’s bereden mag worden. Wij hebben het ruiterpad namelijk niet genomen, omdat we er van uitgingen dat net als bij een fietspad wij daar niet op mogen en het ruiterpad voor ons dus niet aanwezig is. Vandaar dat ook wij de letter "Y" hebben bijgeschreven.
 


63. Na koffiekan, melkkan en "VELDHOEF", bij P asfaltweg links

Wij waren van mening dat alle oriënteringspunten zoals gevraagd aanwezig waren, hebben deze opdracht dus zonder problemen uitgevoerd.

64. Na varkenstaart, varkenskop, roodbont rund en zwartbont rund VRW rechts
Spelfoutje hadden we gezien, nog wel gekeken of er wellicht een afbeelding van een varkenstaart (weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen) konden vinden, maar dat was niet het geval. Kruispunt overgestoken naar de letter "X". Daarbij ook nog even naar links gekeken of we dat nu goed hadden bedacht met de koe op de windwijzer, maar dat klopte.
 


65. Na brug, kombord en viersprong, na kiemmaand en naam van de grasmaand, na naam van de paasmaand en naam van de eiermaand viersprong rechts
Eerste oriënteringspunten geen probleem. Vervolgens dachten wij dat alle bijnamen varianten waren voor de maand april, behalve de eiermaand, deze kenden wij niet. Daardoor helaas doorgereden naar de foute letter "D". Onze 10e en laatste fout.
 

 


10 fouten in een echte puzzelrit. We hebben weer een hoop geleerd:
- We moeten ons eens verdiepen in de tekens van de dierenriem
- Een aprilvis is een 1 aprilgrap, maar deze grappen zijn niet allemaal leuk
- Ook kozijnen behoren tot de ramen
- Er bestaan Koninklijke standaarden
- We kennen vreemde verkeersborden
- Prinses Amalia is 2e in de lijn van troonopvolging
- De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk
- April wordt ook wel eiermaand genoemd

En:
- Met 10 fouten kan je toch 1e worden in de B-klasse !

Ruud en Arie bedankt voor deze zeer leerzame rit!

Michel Brundel.


omhoog