Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2010
  Verslagen 2009
  Verslagen 2008
  Verslagen 2007
  Verslagen 2006
      Lenterit
      Koninginnerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Lenterit 2006
 

uitzetters:     Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
19 maart 2006

Download routebeschrijvingen en uitleg:
 Rit A- en B-klasse  Rit C-klasse  Uitleg


Hoewel het nog steeds 'wintert' en 't maar niet wil 'lenteren'
En de wintermoeheid onze gang verandert in slenteren.............

't Zou 't begin kunnen zijn van wat neerslachtige gedachtes bij de warmte van de open haard, omdat we geen raad weten met ons lentegevoel. Wat een geluk dat dan de AMBC Achterveld een Lenterit op het programma heeft staan, waarin we in de kunstmatige warmte van onze heilge koe toch met de lente bezig kunnen zijn.

Ondanks getob met gezondheid togen we vol winterse lentemoed naar Achterveld om daar te ondervinden wat Henk en Jannie ons allemaal voor lente-fraais zou voorschotelen in de door hen verzonnen puzzelrit. Meer mensen dachten er zo over, want in De Moespot was het een drukte van belang met bijna 40 deelnemende equipes.

De rit bleek wederom erg leuk en goed verzorgd, waarin de vallen in feite eenvoudig waren, maar door de geplaatste afleiding rondom vallen het een hele klus werd om door de bomen het bos te kunnen blijven zien. Dat is ons dan ook in een aantal (ge-)vallen niet gelukt, maar dat neemt niet weg dat we veel plezier hebben beleefd aan de manier hoe we op sommige punten (bijna) bij de neus zijn genomen. En dat is toch in deze sombere dagen voor de lente het beste medicijn om uit de winterdepressie te geraken.

Onderstaand de oorspronkelijke routebeschrijving, cursief, met daardoor verweven ons commentaar hoe wij ons met vallen en opstaan een weg hebben gebaand door het boomrijke bos.

Routebeschrijving Lenterit 2006.

Deze rit wordt verreden volgens het Puzzelreglement Midden-Nederland en het Nederlandse Wegenverkeersreglement.

Aanvullingen op het reglement:
a.

De straatnamen tussen haakjes achter de opdrachten dienen alleen ter verduidelijking en bevatten geen val. Ze zijn uitsluitend bedoeld om u te helpen.

b.

Parkeervakken dient u als berm te beschouwen.

c.

Indien de afkorting (MUG) achter een opdracht staat, betekent dit dat u uitsluitend Materiaal mag gebruiken dat kennelijk door de Uitzetter Geplaatst is, met uitzondering van wegen en wegsituaties.

d.

Indien de afkorting (VADNA) achter een opdracht staat, betekent dit dat u Verkeersbord(en) Aanduidende Doodlopende weg als Niet Aanwezig moet beschouwen.

e.

In de routebeschrijving en/of langs de route is geen val gemaakt op spaties.

f.

Door de uitzetter geplaatste situatieschetsen gelden ter plaatse vanuit alle richtingen.

g.

Indien een bord zichtbaar is, wordt de daarop aanwezige tekst en/of afbeelding geacht leesbaar en/of zichtbaar te zijn, uiteraard beoordeeld vanuit de rijrichting.

h.

Tijdens deze rit wordt verondersteld dat u beschikt over enige algemene kennis van de Nederlandse taal.

i.

Getallen langs de route mogen ook als Romeins getal worden weergegeven.

j.

Hekken worden geacht gesloten te zijn.

k.

Borden (bijvoorbeeld verkeersborden) mogen ook van papier zijn.

De lengte van deze rit is 42 kilometer. De gemiddelde snelheid is 21 kilometer per uur.
De uitzetters Henk en Jannie Hazeleger wensen u een leuke rit en veel succes.

ROUTEBESCHRIJVING A-klasse en B-klasse

start bij blauwe vlag in de Rentinckstraat
1. einde weg R
2. na de namen van de uitzetters van de lenterit 2006 viersprong L

Met kunst-, vlieg-, zaag- en plakwerk was uit de verknipte naam HAZELEGER de EL verheven tot een herstelopdracht. Als je dacht je snel naar het einde van het gevonden bospad te kunnen begeven, had je het mis, want je kon nog struikelen over een opvanger   die  vroeg  of  je  nog  de  namen  van  de

uitzetters aan het zoeken was. Die was je ook aan het zoeken, maar eerst moest je nog EL doen. Meteen al opletten dus.

3. na brandende kaarsen L
Tja, hier begonnen onze problemen al echt. Want ondanks dat een afbeelding van iets de werkelijkheid  uitbeeldt, vinden wij dat een "actie"  (het branden) niet

is uit te beelden. Denk bv. aan overstekende kinderen en knipogende man. Daarbij komt nog dat het maar de vraag is of deze kaarsen wel brandden, want Frieda, mijn vrouw, heeft onlangs waxinelichtjes op batterijen gekocht (ja, de techniek schrijdt voort) die, van afstand bekeken, lijken te branden maar nader beschouwd niet meer voorstellen dan iets wat gloeit in de vorm van een vlammetje. Uiteindelijk deed onze keuze er niet toe, omdat door de ontstane discussie deze opdracht neutraal werd.


4. asfaltweg L
5. einde weg L
6. viersprong L

7. na H "18" , achterveld en brug "Postweg" L
Nauwelijks het opdracht-3-binnenbrandje geblust hebbend, stonden we al weer voor de volgende brandende  vraag.   Ondanks  dat  we  dachten  enige

kennis van de Nederlandse taal te hebben, hebben we toch maar even ons Dikke woordenboek geraadpleegd.  Ook dat Dikke boek bleek geen verklarende kennis

te bezitten over het woord "achterveld" en hebben we die autoriteit maar uit laten maken dat we moesten doorrijden naar de opvanger. Helaas bleek onze algemene taalkennis ook een achtergebleven gebied te bevatten en belandden we steeds dieper in het voor ons wat donker wordende lentebos.


8. asfaltweg R (Moorsterweg)
9. na stripfiguur L (MUG)

Natuurlijk een opdracht die wat tijd in beslag neemt, want je wilt van dichtbij vanzelfsprekend wel eens "bestuderen" wat zo'n gestripte 'versie' oplevert. 'k Heb bij terugkomst in de auto maar tegen Frieda gezegd dat er niks te zien was, waarop ze in alle rust doorreed naar de opvanger.


10. "Kolfschoterdijk" L
11. na kiwi en 2 smurfen asfaltweg R

We  waanden ons nu  een tijdje in de  hooiberg  op zoek naar een  kiwi-speld. De

hele slootkant, al het prikkeldraad, elke weidepaal en iedere boom, tak, twijg, loot en grasspriet is door ons tweemaal onderzocht, zonder ook maar een spoor van zo'n beest of vrucht te ontdekken. Na de rit bleek waarom al ons zoekwerk tevergeefs was, omdat "vandalen" de kiwi hadden ontvreemd. Wellicht dezelfde "vandalen" die een briefje aan een boom hadden geprikt met de vraag om de gluurders achter het raam te tellen.


12. einde weg R
13. viersprong R
14. einde weg R (Kolfschoten)
15. na gloeilamp, halogeenlamp en tl-buis "Huigenbosch" L

Wellicht wilden de uitzetters met al dat lampenspul wat licht brengen in het duistere puzzelbos. Wij hebben de foute tl-afkorting gebruikt om de verkwistte tijd in opdracht 11 goed te maken door als de weerlicht de opvanger aan te doen.
 

16. na achtenzestig, zevenenzestig en zessenzestig R (VADNA) (bord EIGEN WEG negeren)
Ook door dit typefoutje met de 'zessen' konden we wat tijd goedmaken.


17. VRW R (Barneveldsestraat) (voorzichtig)

A. na "PANNENKOEKHUIS HANS EN GRIETJE" asfaltweg L (Heintjeskamperweg) (voorzichtig)
18. na lentebloem L (MUG) (eventueel VADNA)
Door  de (MUG)  gingen we  op zoek naar een door de uitzetter  geplaatste  afbeelding. Je kunt  tenslotte niet weten of  een bloempje  ergens in de wei  wel door de

uitzetter gepoot is. Dat de uitzetters konden zagen, knippen en plakken wisten we, maar dat ze ook aan  het tuinieren zouden slaan door wat  narcissen te poten

met zelfs daaraan hun 'afzenderslabeltje' hadden we nooit verwacht.  Dus de narcissen  in de puzzelwei zijn

ons ontgaan, maar door de dahlia voor een pioenroos te verslijten en die vervolgens als lentebloem te bestempelen, hebben we gelukkigerwijs geen strafpunten opgelopen.


19. VRW R
20. asfaltweg L (voorsorteren) (Verl. Hopeseweg)

21. 1e weg L
22. na "DLW" R
Na onze goeie gok in opdracht 18 zagen we de zon weer een beetje schijnen, maar dat mocht niet lang duren, want plots verscheen er een wolkje aan de horizon in de vorm van een "DLW". Door het afleidende "wolkbordje" was ons bijna ontgaan dat het bordje los in een buisje stond; maar bijna is niet helemaal, dus zagen we de zon weer en lieten het wolkje achter ons.


23. einde weg R
24. VRW L
B. doorgaande weg naar rechts volgen (Oosteinde)
C. doorgaande weg volgen, eerst naar rechts en vervolgens naar links (= richting kerk)
D. einde weg L (Dorpsstraat) (= voor kerk)
E. na bushaltebord, voor "LINDENLAAN" L (Burg. Royaardslaan)

Even het "puzzelbos" uit een stukje kronkelen door de leuke kern van Scherpenzeel kwam precies op tijd om ons even op adem te doen komen.

25. na mimitafeltje R

Zou 't een simpel typefoutje zijn in het 'minitafeltje', vroegen we ons af. Toch maar even ons Dikke boek erbij gepakt en warempel bleek het oriŽnteringspunt te bestaan in de vorm van een bijzettafeltje. Je leert toch ook wel wat in zo'n rit en mede hierdoor zagen we weer wat meer bos door de bomen.


26. einde weg L
27. 1e weg L
28. einde weg R
F. einde weg L (Vlieterweg)
G. doorgaande weg naar links volgen
29. einde weg R
30. einde weg L
31. na "AMBC" en "CD" R

De twee teksten waren snel gevonden, alleen "CD" stond op een 'routecontroleachtig' bordje. Doordat we ons punt i uit het Aanvullend Reglement herinnerden en doorhadden dat de Romeinse CD in Arabisch schrift 400 voorstelt, was het ons duidelijk dat dit een juiste RC was. Alleen zaten we nog met de vraag wat we moesten noteren op de controlekaart, CD of 400. Volgens genoemd punt i stond op de RC 400 (wat als CD (Romeins) mocht worden weergegeven), dus leek het logisch om dan ook 400 te noteren. Gelukkig werden beide notaties goedgekeurd.


32. einde weg L (Brinkkanterweg)
33. na onbemande post L

We zagen zoveel betonnen palen (= posten) waar niemand op zat of tegen stond, dat we na de stempelcontrole meteen links gingen.

34. einde weg R
35. VRW R (Stationsweg Oost)
H. op rotonde 2e weg R

 36. asfaltweg R (De Nort)
37. na 2 zwart-witte verkeersborden R (MUG) (U mag ook bedrijfsterreinen berijden met aan het begin een schuinoplopende stoeprand)

We waren al blij dat we in dit verkeersbordenbos ontdekten dat er ook officiŽle zwart-witte verkeersborden waren. Dat onze 'uitzetknutselaars' ook nog eens autootjes achterstevoren  hadden gedraaid, was voor ons  teveel in de verkeers-

bordendrukte en werden we voor de afwisseling nu maar eens het verkeers-bordenbos ingestuurd.


38. einde weg R
39. na tulp, 6 huisnummerborden en narcis L (MUG)

 

Gelukkig kwamen we niet te staan voor de vraag of een bordje met een nummer altijd een huisnummerbordje voorstelt, want op een van de bordjes was om het nummer een cirkel getrokken, dus plots een herstelopdracht die we konden opvolgen. Er hing zelfs een bordje met 8Ĺ erop, maar ja, wie weet moet in die stapelbouw hier de post bezorgd worden voor nummer 8, 1 en 2 hoog.

40. einde weg L
41. einde weg L
42. 1e weg L

I. op rotonde 2e weg R
J. op rotonde 1e weg R (Stationsweg)
K. op rotonde 3e weg R (Industrielaan)
43. viersprong L (Glashorst)
44. na situatieschets en ritpijl R
45. einde weg R
46. na Be Ha R (groene brievenbus negeren)
Het opvolgen van de pijltjes was voor ons geen probleem maar vervolgens, bezig

zijnde met opdracht 45, reden we tegen een enorme 'borstwering' aan. We vermoedden een verband met opdracht 46, omdat die BH zo de aandacht trok en wilden graag weten wat daar achter stak. Na wat zoekwerk ontdekten we de herstelopdracht die ons naar mevrouw Be Ha achter de BH bracht.


47. einde weg R
48. na 2 RC's L (u mag over parkeervakken rijden)

We belandden nu bij een waar kunstwerk van de uitzetters: Een foute "Q" die in een spiegel 'omgetoverd' werd tot een juiste "Q". Genietend van dit kunstwerk heb ik wat Q-gelijkende kunstvormen op papier gepriegeld, waarvan er een op de controlekaart is terecht gekomen. Nooit de bedoeling geweest, dus stom dus fout.


49. einde weg L
50. einde weg L
L. op rotonde 2e weg R
51. na " Lentebode"  R
52. viersprong R
53. na fruit en 2 blauwe knaapjes asfaltweg R

We zochten en zochten,  maar konden de weg Lentebode en het fruit niet vinden.

Het fruit bleek de opgepruimde kiwi uit opdracht 11 hetgeen ons wederom liet zoeken naar de kiwi-speld in de hooiberg. We waanden ons weer diep in het puzzelbos. Wederom hadden de 'weghaalvandaaltjes' van opdracht 11 ervoor gezorgd dat deze opdracht geneutraliseerd moest worden. Erg jammer, maar helaas.


54. einde weg R

55. na "MOORSTERWEG" en weg waar u niet met een aanhangwagen in mag, asfaltweg R
We herpakten ons, verfristen de inwendige mens en togen weer helder op pad. Zo helder zelfs dat we meteen doorhadden dat, als we samen de aanhangwagen die weg in zouden duwen, door niets en niemand zouden worden weerhouden. We hebben de aanhanger daar achtergelaten en zijn vlot doorgereden naar de opvanger.


56. einde weg L
57. einde weg R (Asschatterweg)
58. na brug, leuning, H "35" en viersprong, viersprong R

We wilden het bos uit, het werd al wat schemerig en hebben maar niet meer naar een leuning gezocht maar, ons er makkelijk van afmakend, alle hekwerken beschouwd als iets waar je op kunt leunen en hebben de opdracht netjes uitgevoerd.


59. asfaltweg L
60. einde weg L
61. viersprong R
62. viersprong R
63. na uitzetters L

De enige betekenis die we kenden van "uitzetter" was van een persoon die op een bouwperceel de bouwlijnen uitzet. De uitzetters welke de uitzetters aan de vlaggenmast hadden uitgezet, zijn ons inziens uitzetijzers of raamuitzetters, die weinig van doen hebben met uitzetters. Ons inziens kun je niet zomaar een samengesteld woord (raamuitzetters) opsplitsen (in raam en uitzetters) met weglating van een betekenisgevend gedeelte (raam), zonder dat dan de betekenis van het oorspronkelijke woord (raamuitzetters)   verloren  gaat.   Vergelijk   bv.   het

woord boerenjongens, waarbij het woord jongens niets meer van doen heeft met het oorspronkelijke drankje. Ook komen we in puzzelritten regelmatig het woord kettingkast tegen hetgeen o.i. toch ook echt iets anders is dan een kast. Dit is duidelijk onze mening en willen hiermee niets tekort doen aan de uitzetters, maar wel een keer de discussie hieromtrent aanzwengelen. Hoewel we hier dus weer het bos werden ingestuurd, zagen we bij de gele vlag door de bomen het bos weer.

Zoals al gezegd in de aanhef vonden we het een hele leuke rit die uitblonk door knap verpakte "gemenigheden" waar we dan ook soms lekker zijn ingetuind.

Henk en Jannie, bedankt voor de plezierige middag, we zien uit naar jullie volgende prestatie.

Groet Henny en Frieda Slotboom

 

omhoog