Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2010
  Verslagen 2009
  Verslagen 2008
  Verslagen 2007
      Lenterit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2006
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Pinksterrit 2007
 

uitzetter:      Rob Belfi uit Apeldoorn
controleurs:  Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
28 mei 2007

Download routebeschrijvingen en uitleg:
 Rit A-klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg A-klasse  Uitleg B-klasse  Uitleg C-klasse


Gewoonlijk vraag ik een deelnemer een verslag te schrijven over de puzzelrit. Het aantal deelnemers was niet het probleem, maar liefst 64 equipes kwamen naar Achterveld om de pinksterrit te rijden. Uiteraard zit daar dan wel iemand tussen die je kunt vragen een verslag te schrijven. Waarom ik dit niet heb gedaan, heeft eigenlijk een speciale reden. Zoals de meesten weten, controleren wij alle AMBC-ritten. Wij hebben dus al ruimschoots voor Pinksteren kunnen genieten van de prachtige rit van Rob Belfi. De rit was een waar meesterstuk en kende voor alle klassen zo'n verscheidenheid aan verschillen dat een verslag geschreven door één deelnemer, die dit uiteraard doet over de klasse waar hij of zij in heeft gereden, onmiddellijk tekort zou doen aan de andere klassen. Deze rit leent zich er echt voor om uit te leggen hoe de minieme verschillen in de opdrachten leiden tot totaal andere uitvoering van de opdrachten en dat kan voor de lezer bijzonder leerzaam zijn, dachten wij. Dus hebben wij, Jannie en ik, gezamenlijk de toetsen bediend om te trachten de belevingen van de deelnemers aan het papier toe te vertrouwen.

Op vrijdag 25 mei 2007 kregen wij overigens nog een mailbericht van Rob waarin hij schreef dat hij het regenpak en de zuidwester al in de auto had liggen! Gelukkig viel het weer tweede Pinksterdag erg mee en bleef het zelfs tot het middaguur droog. Misschien heeft dit mede bijgedragen aan de overweldigende opkomst. Het bleef maar doorstromen aan de inschrijftafel. We hadden wel gerekend op een mooie opkomst maar zoveel!, dit overtrof werkelijk onze stoutste verwachtingen. Uiteraard zijn we erg blij met de opkomst en als je dan bedenkt dat deze mensen stuk voor stuk hebben kunnen genieten van een geweldig mooie puzzelrit, besef je weer waar we het allemaal voor doen. De uitzetter is geboren in Italië en dat hebben de deelnemers kunnen merken. Hoewel het Italië-gebeuren vaak ter afleiding van de daadwerkelijke truc werd gebruikt, was het een leuke inval van de uitzetter, die menige deelnemer op het verkeerde been heeft gezet. Navolgend het verslag van de pinksterrit, waar nodig is een A, B, of C voor de opdracht gezet om de verschillen tussen de klassen aan te duiden.

3 na lantaarnpaal en eerste straat rechts

Op het oog een eenvoudige opdracht om mee te beginnen. De lantaarnpaal was snel gevonden, nu de straat nog. Is een straat ook een weg, vroegen we ons af. Ook zagen we vijf opeenvolgende speelkaarten van dezelfde kleur en die vormen samen ook een straat. De opdracht was dus prima uitvoerbaar.


C8 na 2 Nederlandse plaatsnamen asfaltweg links
B8 na 2e Nederlandse plaatsnaam asfaltweg links (MUG)
A8 na 2 Nederlandse plaatsnamen asfaltweg links (MUG)

Een leuke opdracht die voor alle klassen verschillend was. Wel waren we allemaal op zoek naar plaatsnamen. We passeerden eerst een bord met de tekst Raamsdonkveer. Dit is geen plaatsnaam, Raamsdonksveer is dat wel. Vervolgens zagen we een bord, dat uit drie delen bestond: BORN ER BROEK. Eerst passeerden we BROEK, vervolgens ER en daarna BORN.

C: U zocht twee plaatsnamen. U had er één gevonden, namelijk Broek, daarna bereikte u de herstelopdracht ER, dus eerst einde weg rechts uitvoeren en niet meer reageren op mogelijke plaatsnamen langs de route. Nog voordat u ER kon uitvoeren, kwam u bij RC B, die u liet doorgaan met de volgende routeopdracht.
B: U zocht twee plaatsnamen die geheel na elkaar kwamen (vanwege: 2e Nederlandse plaatsnaam). De eerste plaatsnaam was Broek, daarna bereikte u de herstelopdracht ER, dus eerst einde weg rechts uitvoeren. Dan een "rondje" rijden via "driehoekje" met RC, ritpijl en DLW. Nu stond het bord BORN ER BROEK niet meer rechts aan de bereden route, dus had u geen last meer van de herstelopdracht. U vond nu wel de tweede plaatsnaam, namelijk Broek. Dus voor het "driehoekje" de opdracht uitvoeren en niet weer langs RC B.
A: U zocht twee plaatsnamen die u tegelijk moest kunnen waarnemen (vanwege: 2 Nederlandse plaatsnamen). Bij Broek kon u ook Born zien. Echter, na Broek bereikte u de herstelopdracht ER. Deze eerst uitvoeren. Na een "rondje" passeerde u weer de borden, maar nu op afstand. Omdat u Broek in eerste instantie al als oriënteringspunt had gebruikt in deze opdracht, vond u geen twee plaatsnamen meer. Opdracht dus niet uitvoerbaar en doorrijden naar RC B.

10 na 2e Italiaanse postzegel asfaltweg links
Op de eerste postzegel stond de tekst ITALIANA, een Italiaanse postzegel (geproduceerd in Italië) dus. Op de volgende postzegel stond ITALIË, deze was dus afkomstig uit Nederland. Op deze zegel stond ook het gezicht van Mussolini.

Een gezicht wordt ook wel een postzegel genoemd. Mussolini is een bekende Italiaan, dus u kon met een gerust hart na deze tweede postzegel de opdracht uitvoeren.


14 na “GROEN KREATIEF”, Italiaanse sportwagen en situatieschets asfaltweg rechts
De gezochte tekst GROEN KREATIEF was snel gevonden. Op de foto stond een mooie Maserati, een prachtige Italiaanse sportwagen. Op de motorkap stond een wit vlak met het getal 20 erin. Dit was bedoeld als herstelopdracht, dus doorgaan

met opdracht 20, 1e weg links. Na dit uitgevoerd te hebben, kwam u bij routecontrole D. De herstelopdracht bij deze RC liet u keren en schuin hiertegenover stond nog een uitkeercontrole F om te zien of u op de juiste plaats was gekeerd. Voor de C-klasse rijders werd een eventueel gemiste F niet als fout gerekend.

Deze opdracht is helaas geneutraliseerd, omdat het witte vlak niet rond was en het getal niet omcirkeld was. Het was een ovaal wit vlak op een rode auto. Zowel de uitzetter als de controleurs hadden dit niet onderkend. Overduidelijk bewijs, het zijn ook maar mensen.
 

CB17 na RC “G”, voor 2 sommen rechts (MUG)
Voor u zag u een som, 3 x 3 = 9, dus één som gevonden. De uitkomst van een vermenigvuldiging is een product, geen som. Verder geen materiaal te vinden dat door de uitzetter is geplaatst, dus geen 2 sommen te vinden. Doorrijden naar de opvanger is de enige goede keuze.


Tijdens de opdrachten 17 en 18 moet u de (officiële) verkeersborden C2 (éénrichtingsweg, in deze richting verboden voor bestuurders) en C3 en C4 (eenrichtingsweg) als niet aanwezig beschouwen.
A17 na “19”, voor weg aanhoudend weg rechts
A18 na “C: 3x: 17” aanhoudend weg links
Een prachtige aanhoudend opdracht die uitsluitend voor de A-klasse rijders was uitgezet. De uitzetter had vooraf met ons overleg gevoerd over de verkeersovertreding die hierbij begaan moest worden door het officiële inrijverbod te negeren. Normaalgesproken zijn we hier geen voorstanders van, maar deze keer hebben we gesteld dat alleen de A-klasse rijders daar komen en dat op pinkstermaandagmorgen om die tijd, behalve wat enthousiaste puzzelaars, waarschijnlijk iedereen nog op bed ligt. Mocht men al uit de veren zijn, dan is het niet te verwachten dat iedereen massaal dit bedrijventerrein op gaat zoeken. Dus wij vonden met Rob dat we onze zeer ervaren deelnemers hier best voor deze ene keer mee konden confronteren en zo gezegd, zo gedaan dus.

De opdracht leek niet te moeilijk, maar u werd wel twee keer behoorlijk op de proef gesteld. De eerste beproeving was op een einde-weg-situatie, waar u gedwongen naar links ging en na een onderstreepte tekst C: 3x: 17 kwam die in een weg stond die dus rittechnisch niet meer aanwezig was.

Nu nog onderkennen dat u geen tekst zocht, de x in de routeopdracht was immers geen hoofdletter. De oplettende rijder bleef dus op aanhoudend en ging goed. De tweede beproeving vonden wij een geweldig mooie vondst van Rob. U zag een aanlokkelijk geplaatste stempelcontrole in de weg waar u in moest en dan wordt iedereen alert. Alle bellen gaan rinkelen en de meesten gaan naarstig op zoek naar een eventueel stopverbod in de betreffende weg. Hiervoor moest u wel hoog kijken deze keer, Rob had geen miniatuurverkeersbord gebruikt, maar een officieel verkeersbord C2 (waarvan er links ook een stond) omgedoopt tot een heus stopverbod.

We hebben het vermoeden dat Rob dit, gezien zijn lengte, niet zelf heeft gedaan. Zijn rittensportpartner Albert van Weerdenburg, die Rob deze dag bijstond met het uitzetten, is een behoorlijk stuk langer en zal dit prachtige huzarenstuk ongetwijfeld voor zijn rekening hebben genomen. Een mooi staaltje samenwerking die van deze prachtige opdracht een fraaie afsluiting vormde.

C22 voor azzurri rechts
B22 voor azzurri rechts (SO)
A22 voor “Azzurri” rechts (SO)

Voor u zag u een foto van het Italiaanse nationale voetbalelftal met hieronder de tekst Azurri, die onderstreept was.
De B- en C-klasse rijders waren op zoek naar een azurri. Azurri is de bijnaam van het  Italiaanse nationale voetbalelftal.  Als u dit wist,  vonden wij dat al knap,

maar dan moest u ook nog weten dat azurri in dat geval met een hoofdletter geschreven had moeten worden in de routebeschrijving om de opdracht uit te kunnen voeren. U hoefde dus alleen maar te weten dat een azurri niet bestaat en daarvoor zijn er woordenboeken uitgevonden. Deze opdracht was dus niet uitvoerbaar.

De A-klasse rijders moesten voor een weg met de naam Azurri rechts. In de weg naar rechts stond de foto met de onderstreepte tekst Azurri, dus een straatnaam. Door de toevoeging SO (situatie als overzichtelijk beschouwen) had de weg voor u ook die naam. Opdracht uitvoeren door de eerste weg naar rechts te gaan.

C23 na twee tenoren en derde tenor rechts
AB23 na 2 tenoren en tenor rechts
De C-klasse deelnemers zochten in het eerste deel van de opdracht twee tenoren en die waren duidelijk aanwezig op het plaatje. Als u vervolgens naar de derde tenor ging zoeken, moest u opnieuw gaan tellen en zouden er dus na de eerste twee tenoren nog drie van deze prachtig uitgedoste figuren moeten komen en die trof u niet aan.

De A- en B-klasse rijders zochten naar drie tenoren. Voor deze mensen was het best wel lastig. U zag waarschijnlijk wel dat meneer 4, die u het eerst benaderde, de beroemde tenor Pavarotti was. Dan moesten de heren 3 en 1 ook tenoren zijn, wilde de opdracht uitvoerbaar zijn, want alle personen overlap-

ten elkaar. Tussen de gezochte 2 tenoren en de volgende tenor zit volgorde (vanwege en in routeopdracht), dus deze derde persoon moet geheel na de twee andere tenoren komen. Volgens de tekst bij het plaatje betrof het drie tenoren, dus de beste gokkans (66% kans) heeft afkeuren van de opdracht. Dit bleek goed te zijn, aangezien meneer 3 de dirigent Zubi Meta was.

27 na 5 Italiaanse pastasoorten links
U zag een bord met namen van Italiaanse pastasoorten, allemaal juist geschreven. Maar u zocht geen namen, maar de pastasoorten zelf.

We zien het al voor ons, menigeen ging helemaal op in het Italiaanse avontuur dat de uitzetter voor pinkstermaandagmorgen zo kunstig in elkaar had geknutseld. Je grijpt dan al snel naar het woordenboek om op te zoeken of alle namen wel juist geschreven zijn en met al die afleiding is een foutje gauw gemaakt.


C32 bij plein 2e weg rechts (dat is de rechtdoorgaande weg, geen val!)
B32 bij plein 2e weg rechts (dat is de rechtdoorgaande weg, geen val!)
A32 bij plein 2e weg rechts

Voor de C- en B-klasse was deze opdracht neutraal. De A-klasse rijders moesten onderkennen dat in de eerste afslag van de rotonde een bord VERBODEN TOEGANG stond. De rechtdoorgaande weg was niet de tweede weg rechts, u moest de volgende weg nemen.

C34 Voor WW rechts (ND, verbodsbord negeren)
B34 voor WW, “Gyroscoop” rechts (ND, verbodsbord negeren)
A34 voor “Bioscoop” en WW, “Gyroscoop” rechts (ND, verbodsbord negeren)

De oplettende C-klasser heeft misschien gezien dat de wegwijzer (ogenschijnlijk met de plaatsnaam Heerlen) doormidden was. Op het bord met de pijl stond nu Heerle en laat dat nu ook een plaatsnaam in Nederland zijn. Zo ziet u maar weer dat u zich niet te snel moet laten afleiden, er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden en dat is vandaag best wel toepasselijk.
De B-klassers moesten bovenstaand als basis doorhebben, maar voor hen werd de moeilijkheidsgraad nog iets opgevoerd. Naast de WW "HEERLE" stond immers nog het bordje met de onderstreepte tekst "N 1". Dit is een straatnaam, de weg heeft dus naast de naam GYROSCOOP een tweede naam N 1 en dat mag niet volgens ons reglement.

Als de A-klassers bovenstaand verhaal voor de B-klasse niet doorhadden, dachten ze misschien wel dat ze het bijzonder goed deden door in opdracht 35 (1e weg R) niet meer de in opdracht 34 gebruikte voor-weg "Bioscoop" te gebruiken, maar dit alles was afleiding.

36 na kopstoot links (MUG)
Zidane velde Materazzi met een kopstoot. Een voetballiefhebber of iemand die regelmatig het nieuws volgt weet hier alles van. In de vele publicaties over de betreffende finale stond deze wandaad als zodanig overduidelijk beschreven. Daarom mag dit zeer zeker als parate kennis worden verondersteld.

Een glas jenever met een biertje heet ook een kopstoot, maar u kon niet zien of er jenever of water in het glas zat. Ook bij de biljarter kon u niet waarnemen dat deze vermeende actie zou leiden tot een kopstoot, allemaal afleiding dus.

41 u ziet nu rechts van u een foto van Fabio Cannavaro met de FIFA-wereldbeker na de gewonnen finale van het wereldkampioenschap voetbal tegen de Fransen; ga na het getal dat gelijk is aan het aantal landenteams dat die trofee al eens heeft gewonnen links (MUG)
BA41 u ziet nu rechts van u een foto van Fabio Cannavaro met een trofee na de gewonnen finale van het wereldkampioenschap voetbal tegen de Fransen; ga na het getal dat gelijk is aan het aantal landenteams dat die trofee al eens heeft gewonnen links (MUG)

Als C-klasse rijders hoefde u geen verstand van voetbal te hebben om deze opdracht goed uit te voeren. Onderkennen dat de afkorting FIFA niet in ons puzzelreglement voorkomt als toegestane afkorting in de routebeschrijving is voldoende.

Van de A- en B-klasse deelnemers werd behoorlijk wat voetbalkennis verondersteld. Proficiat voor degenen die dit goed deden, het was ons niet gelukt, dat weet ik zeker. U moest weten dat voor 1974 werd gespeeld om de Jules-Rimet-beker en dat er hierna een nieuwe cup kwam die door 5 landen werd gewon-

nen. Alleen met veel voetbalkennis, wat toch het overgrote deel van de Nederlanders schijnt te hebben, of een goede gokhand kwam u goed uit deze opdracht.

C45 einde weg rechts (groene brievenbus in de linkerweg als niet aanwezig beschouwen)
C46 na de doelman van het Italiaanse nationale voetbalteam links
BA45 einde weg rechts
BA46 na de doelman van het Italiaanse nationale voetbalteam links

De C-klasse had geen problemen met de groene brievenbus. U moest aan de hand van de foto van Gianluigi Buffon (zijn naam stond erbij) bepalen of hij de doelman van het Italiaanse nationale team was en dat was hij.
De B-klasse en A-klasse rijders moesten wel degelijk met de brievenbus rekening houden, waardoor u gedwongen naar rechts ging bij de brievenbus en dus helemaal niet aan opdracht 46 toekwam.

Deed u dit goed, dan had u dus helemaal niets met die brave Italiaanse borst Gianluigi Buffon van doen, een hele troost dus voor de goede rijders.
Aardige verdeling van de uitzetter overigens. Bij opdracht 41 hoefde de C-klasse geen voetbalkennis te hebben en bij deze opdracht de A- en B-klasse.


56 na “JEU DE BOULES”, voor Italiaanse en Duitse plaatsnaam links
Het bord met de naam Turino was puur afleiding. Turino is geen Italiaanse plaatsnaam (dit is Torino). Een Italiaanse kan ook een Italiaanse vrouw zijn. Op de foto zag u Sofia Loren, haar naam stond er zelfs nog bij. Dat zij een Italiaanse

uitbeeldde, daar kon u niet omheen. Wist u dan ook nog dat Epe behalve in Nederland ook in Duitsland ligt, dan is het plaatje compleet en kon u de opdracht uitvoeren.


59 na situatieschets en ex-premier van Italië links (VADNA)
C60 na de grote baas van de voetbalclub AC Milan links (VADNA)
BA60 na de grote baas van een bekende Milanese voetbalclub links (VADNA)

Alle deelnemers gebruikten in opdracht 59 Silvio Berlusconi als oriënteringspunt. Romano Prodi is immers de huidige premier van Italië. Het ging dus om opdracht 60 bij deze truc.

De C-klasse deelnemers konden opdracht 60 absoluut niet uitvoeren om de simpele reden dat AC een niet toegestane afkorting is. Bovendien was de gezochte persoon dezelfde persoon als in opdracht 59 (Berlusconi).
De B-klasse en de  A-klasse wisten  waarschijnlijk wel

dat Silvio Berlusconi de grote baas van AC Milan is, maar moesten natuurlijk wel doorhebben dat deze bekende Italiaan zich al in de vorige opdracht als oriënteringspunt beschikbaar had gesteld.

61 na naam van de plaats waar in 1956 de Olympische Winterspelen werden gehouden links (u mag best het “thuisfront” bellen om het op te zoeken!)

Tja, wat moet je nu met zo'n opdracht. Degenen die met of zonder hulptroepen hier uitkwamen en wisten of gokten dat Cortina d'Ampezzo het goede antwoord was, deden het goed. Rob is vlakbij deze plaats opgegroeid en misschien een reden, nu we dit weten, om dit plaatsje eens met een bezoek te gaan vereren.


62 na koe, “SNORRENHOEF”, de scheve toren van Pisa en Romeins amphitheater rechts (GA)
Degenen die Rob kennen, weten dat hij veel verstand heeft van de Nederlandse taal.  Na vandaag weten we  bovendien dat  hij ook  veel weet  van de Italiaanse

cultuur, maar dit terzijde. Een typefoutje zou u dus echt niet van onze Rob verwachten, dus amphi-theater kon echt niet, gewoon  doorrijden  en  de

scheve toren en het amfitheater laten voor wat het was.

C67 na lantarenpaal en 5 speelkaarten weg rechts (MUG)
BA67 na lantarenpaal en derde weg rechts (MUG)

In opdracht 67 kwam u weer bij de lantaarnpaal van opdracht 3, u herkende deze vast nog wel. Dat u nu zocht naar een lantarenpaal geeft niets, want op deze manier mag u zo'n ding ook betitelen. De afkorting MUG was echter wel cruciaal bij deze opdracht, hierdoor mocht u de lantaarnpaal uit opdracht 3 niet gebruiken, deze was immers door de gemeente Leusden geplaatst en naar wij mogen aannemen niet door onze uitzetter.

Wat onze uitzetter wel had gedaan was, heel geniepig, een plaatje van een lantaarnpaal bijgeplaatst in het nabijgelegen plantsoentje. De vijf speelkaarten waren ook nog steeds aanwezig, dus de C-klasse kon zonder verdere problemen deze opdracht uitvoeren.
De B-klasse en de A-klasse had hier een extra moeilijkheid.

De lantarenpaal was dus, zoals hierboven besproken, geen probleem, maar hierna zocht u naar een 3e weg of een derde. En laat nu van het spel speelkaarten 3 van de 5 opeenvolgende kaarten een driekaart vormen, ook wel een derde genoemd. U kon dus na deze oriënteringspunten onmiddellijk naar rechts om uw opdracht uit te voeren. Leuk en creatief gevonden van de uitzetter, waarschijnlijk een truc die we wel vaker zullen gaan tegenkomen.

69. na naam van Italiaans eiland viersprong rechts (MUG)
Tegen het einde van de rit wil een uitzetter nog wel eens met bordjes "rommelen". Elba klonk goed als naam van een Italiaans eiland. Toch maar even het bord bestuderen en jawel hoor, doormidden, EL en BA.

Dus eerst einde weg links uitvoeren. Nog onderweg om deze herstelopdracht uit te gaan voeren, controleerde de uitzetter of u wel goed wist waar u mee bezig was. Niet met opdracht 70, maar met een herstelopdracht. Dus alleen de G noteren op de controlekaart, vervolgens de herstelopdracht EL uitvoeren, daarna route vervolgen.

De echte aanhouder reed het bedrijventerrein nog voorbij en kwam via een ritpijl in de eerstvolgende weg naar rechts bij de verlossende en goede RC H.

Al met al een meesterlijke rit waar de deelnemers met volle teugen van hebben genoten. Rob heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. Ongetwijfeld is hier heel veel tijd in gaan zitten. Wij zijn hem dankbaar voor de prachtige rit. Rob, mede dankzij jouw inspanningen en de onvolprezen hulp van Albert is onze tweede pinksterrit tot een daverend succes geworden. Wij willen jou en Albert hartelijk bedanken voor al het moois dat bijna schreeuwt om een vervolg. Je bent meer dan welkom om nog eens een rit uit te zetten voor de AMBC Achterveld.

Jannie en Henk Hazeleger.

 


omhoog