Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2020
  Verslagen 2019
      Lentepuzzelrit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Rondje Achterveld
      Wijnpuzzelrit
      Snertrit
  Verslagen 2018
  Verslagen 2017
  Verslagen 2016
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Rondje Achterveld 2019
 

uitzetters Adri en Michel Brundel
controleurs Henk en Jannie Hazeleger
verslag Bart Stoffelsen en Nico Kamphuis
datum 8 september 2019
 
Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A-klasse  Rit B-klasse  Rit C-klasse
           
 Uitleg  Situatie opdr. 29-33  Situatie opdr. 55 - 56

Na een wisselvallige zomer zonder puzzelritten ging het bij mij wel weer een beetje kriebelen: We mogen weer een puzzelrit rijden! Rond het middaguur haalt mijn chauffeur Nico mij op en gaan we weer naar Achterveld.

Vanuit richting Voorthuizen/Barneveld vallen nog geen bordjes op en pas in Achterveld zien we de eerste bordjes. Het lijkt er op dat we deze keer niet richting de bekende Barneveldse industrieterreinen gaan, maar een heel andere kant op. Na aankomst bij bij De Moespot, maken we een kort rondje over de parkeerplaats om te zien of ons al gekke dingen opvallen. Vervolgens halen we binnen de routebeschrijving op en kunnen we gaan.

2. Eerste weg links (Walter van Amersfoortstraat)
De uitzetters zijn gul en geven ons een gratis letter, die schrijven we dan maar op.
 


BC 3. Na twee elven, boom en elfen weg rechts (MUG)
Okť, dit wordt al lastiger, snel zoeken we meervoudsvormen "elfen" en "elven" op, maar wat zien we daar: de aanwezig boom stond er al en is, tenzij hoveniersbedrijf Brundel betrokken was, natuurlijk niet door de uitzetter geplaatst.

Even twijfelen we als we een geldbakje tegen komen, "zou dit een tolboom kunnen zijn?" vragen we onszelf af, maar al snel beseffen we dat we weer eens te ver doordenken. We besluiten niet naar rechts te gaan.
 
 

6. Einde weg rechts
Bij het kruispunt zien we een bord dat een verbod voor motoren weergeeft en dus ook voor ons. Tenminste, dan moet het bord wel kloppen. "De motor hoort toch inderdaad naar links te staan?", vraag ik en het verkeersbordenregister geeft ons gelijk. We pakken de weg naar rechts.
 

AB 7. Na "SCHOOL" eerste weg rechts
We komen de tekst tegen en omdat school onderstreept is, weten we dat we veilig naar rechts mogen.

AB 8. Na twee enen aanhoudend weg rechts (VADNA)
AB 9. Na "GEFELICITEERD" rechts (MUG)

Ah, daar is de eerste "aanhoudend"-opdracht en het aanhoudende deel is "weg rechts". We mogen tijdens deze opdracht elk oriŽnteringspunt/weg rechts, slechts ťťn keer gebruiken, ik begin al druk onze route te schetsen, anders wordt dit ongetwijfeld lastig bij te houden. Misschien komt het door mijn kunstwerkje, misschien is het puur geluk, maar we werken ons er (zo blijkt achteraf) succesvol doorheen.


12. Voor ritpijl rechts
We komen een situatieschets tegen die vaak op dit punt staat, het hoekje om is rechtdoor, ten eerste vanwege de doodlopende weg maar ook vanwege de ritpijl zelf. Nadat we, vanwege de drukte, dit buiten hebben uitgedacht, springen we terug de auto in en besluiten we voor de ritpijl al naar rechts te gaan.
 

AB 14. Na twee tweeŽn, drie drieŽn en vier vieren aanhoudend weg rechts (MUG)
Het eerste deel is gemakkelijk, de bordjes komen we zo waar tegen en daarna gaan we al snel twee maal rechts……

AB 15. Na bordje "22", bordje "333" en bordje "4444" rechts
AB 16. Eerste weg rechts
AB 17. Einde weg links (Hessenweg)

Tja, hier gaan we voor het eerst de fout in, we zien de bordjes als dezelfde oriŽnteringspunten en gaan er vanuit dat we nog niet met "aanhoudend" uit de vorige opdracht mogen stoppen. Een mooie omweg leidt ons langs prachtige zijwegen en een onjuiste lettercombinatie. We hopen maar dat we hier van leren.
 


Dan komen we een stempellocatie tegen met vlag en uitnodiging om te stempelen. Deze grap komt vaker voor en braaf brengen we 2 stempels aan.

19. Voor "POSTWEG" rechts
We komen het bordje tegen en ik merk op dat de zijweg toch echt bij het bordje staat. Nico vraagt of ik dit "100% zeker weet", gelukkig neemt hij genoegen met mijn 99% (je weet het maar nooit met die uitzetters!) en pakken we eerst een routecontrole rechtdoor mee, voor we naar De Glind gaan.
 


22. Na douaniers en stropers links (MUG)
Hier denken we slim te zijn, we mogen gedeeltelijk zichtbare mensen op een afbeelding volgens aanvulling op het reglement E alleen op hun gezicht beoordelen en de afbeelding van douaniers laat hun achterkant zien. Voor ons reden deze niet mee te tellen. Helaas geldt deze aanvulling niet voor het beroep, maar (denken we achteraf) op concrete personen. We gaan uit van een val en dit levert ons 30 strafpunten op.
 

24. Na de namen van de huidige trainers van Feyenoord, PSV en Ajax rechts

Een mooi een-tweetje tussen Nico en mijzelf. Ik vraag aan Nico of Feyenoord juist gespeld is en Nico ontdekt daardoor dat PSV natuurlijk een niet-reglementaire afkorting is. Dit is een val en genoeg reden rechtdoor te rijden.
 

BC 30. Eertse weg links
Deze spelfout zien we. De uitleg vraagt of de navigator nog scherp is? Dat vragen we ons ook wel eens af, maar blijkbaar zien we deze wel. Zie situatieschets.

31. Na 3e minister-president van Nederland links
Tellen en puzzelritten is altijd opletten, we herinneren ons nog presidenten van de Verenigde Staten en maanstanden, waar we in de clue van deze opdracht trapten. We pakken de weg links na de derde minister-president die we tegenkomen. Een gelukje is dat we niet opletten wie nu echt de derde minister-president was. Een gelukje op zijn tijd heb je nodig, zullen we maar zeggen. Zie situatieschets.
 


BC 35. Bij eerste rotonde derde weg rechts
BC 36. Bij tweede rotonde eerste weg rechts

"Waarom staat hier nou dat we bij de eerste rotonde derde weg rechts moeten?" vraag ik Nico, een aha-momentje volgt als ik de volgende opdracht voorlees. We komen op een rotonde aan, toch echt de eerste van deze opdracht, maar wat moeten we daar dan? Een ritpijl biedt gelukkig uitleg.
 

39. Na presentator van televisieprogramma "Wie is de Mol" rechts

"Wie is de Mol" herkennen we als straatnaam en Matthijs van Nieuwkerk presenteert een televisieprogramma. "Wie is de Mol" is door het zelfgemaakt bordje de enige straatnaam, dus pakken we deze weg.
 

41. Na schrikhek, "ZEGHEWEG 15" en "WOUDENBERG" rechts
De uitzetter vindt zo blijkt in de uitleg "ZEGHEWEG 15" de tekens niet genoeg aansluiten, Nico en ik vinden dat bij de uitleg een klein beetje een grijs gebied, maar ons vertrouwen in de beoordeling van de uitzetters is groot en dus helaas.
 

AB 56. Na "SPIL" eerste weg rechts

Dit plein doet de naam "puzzelrit" eer aan, we komen "SP" en "IL" tegen, maar dan lopen we vast. Zou het dan een "1L" zijn, vragen we ons af. We zijn niet overtuigd, want "zo ziet een 1 er toch niet uit", omdat er anders geen opties zijn, pakken we deze toch als "1L" en na een aantal keer keren, weer "1L" uitvoeren en veel verkeersopstoppingen rijden we het parkeerterrein weer af, met de juiste letter combinatie. Zie situatieschets.
 

65. Einde weg rechts
We beoordelen de weg richting de stempelcontrole als einde weg situatie en stempelen braaf. Na het stempelen schrikken we: "Staat die vlag niet achter het "HK" bordje? Mochten we dan wel stempelen?" Het blijkt een storm in een glas water, we zaten toch al verkeerd.
 
 

Omdat we einde weg verkeerd zagen, gaan we in de volgende opdracht nog een heel stuk de verkeerde kant op, gelukkig hebben we dit door en gaan we op weg naar de rotonde van opdracht 69.

AB 69. Bij rotonde tweede weg rechts
Omdat we op de rotonde de herstelopdracht telkens weer tegenkomen, schrijven we vijf keer "H" op. Dit voeren we goed uit op zich, alleen hebben we de rotonde ondanks dat we de hersteller direct begrepen wel echt alle keren rondgereden, je bent trouw aan de opdracht of niet hŤ  .
 


B 73. Voor voor, bij "Na", na bij links
"Voor" zoeken we even op en die komen we tegen, alleen de volgorde is onjuist en de kruising blijkt voor "na" te liggen. "Bij" "Na" goed uit te voeren, laten we maar zeggen. Hier rijden we rechtdoor en pakken we de hersteller.
 
 

AB 77. Na brug, "SNORRENHOEF", "ACHTERVELD GEM. LEUSDEN" en "AMBC" einde weg rechts (afstand ca. 6 km)
Dat het bordje omgedraaid is, zien we direct en we zien ook dat er wat in de wielen staat, het lange rijden eist helaas zijn tol en we negeren de 4 in de wielen, een mooi omweg volgt, helaas is deze zinloos.
 
 

78. "Rentinckstraat" links

Een prachtig straatnaambord siert de Rentinckstraat, gelukkig is de scherpte nog heel eventjes terug en zien we dat dit zelfgemaakte bord, hoewel erg mooi, niet aan de regels voldoet. We halen nog een routecontrole op en sturen mijzelf, de controleur, na de gele vlag snel naar binnen om verdere tijdsstraf te voorkomen.

We komen weer binnen, na wat drinken en lootjes, klappen we weer voor sommige mooie prestaties, gefeliciteerd winnaars! Uiteindelijk zijn we tweede geworden in de B-Klasse, waar we zeer tevreden mee zijn. Uitzetters, bedankt voor weer een heel erg fijne middag, we kijken uit naar de wijnrit!

Bart Stoffelsen (met hulp van mijn bestuurder Nico Kamphuis)

Verslag aanvullende punten A- en C-klasse

A 3. Na twee elven, boom en elf weg rechts (VADNA)
Twee elven …, ja … zijn dat 2 getallen 11 of 2 mythische wezens? Het zijn 2 getallen 11, deze staan aan het begin van de weg. Daarna een boom zoeken, dat is simpel en dan op zoek naar het getal 11. Dat is te vinden op een huis.
 

 

A 21. Na tractor en trekker rechts (MUG)
Op het eerste plaatje staat duidelijk een tractor. Maar wat is een trekker? Trekker is ook een ander woord voor tractor, dus na de volgende tractor de opdracht uitvoeren.
 

A 29. Bij rotonde eerste weg rechts

De uitzetter heeft achter de opdracht niet (VADNA) vermeld, dus de doodlopende weg niet inrijden, maar de volgende weg. De herstelopdracht bij de routecontrole uitvoeren en je komt alsnog op De Breelaan. Zie situatieschets.

C 15. Na "4444" en "333" rechts (MUG)
De oriŽnteringspunten dienen in de aangegeven volgorde te staan. Hier staat het bordje 333 voor het bordje 4444. Na het bordje 4444 is er geen bordje 333 meer, dus doorrijden naar de opvanger.
 


C 54. Na "SCHOOLZ0NE 30" eerste weg rechts
Even goed opletten en zien dat de O in …ZONE is vervangen door een 0.

C 73. Na bij, voor "VOOR" links
Een op het eerste oog vreemde opdracht. Goed lezen en zien dat de bij (beestje) en de voor (ploegvoor) aanwezig zijn, dus de opdracht kan uitgevoerd worden.

 

 

A- en C-klasse: Jannie Hazeleger

B-klasse: Bart Stoffelsen (met hulp van mijn bestuurder Nico Kamphuis)


omhoog

  Volg ons op
     AMBC op Facebook     AMBC op Twitter