Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2015
  Verslagen 2014
  Verslagen 2013
  Verslagen 2012
  Verslagen 2011
      Lenterit
      Paasrit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Pinksterrit 2011
 

uitzetters:    Bertus en Henny van der Horst uit Harderwijk 
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
13 juni 2011

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A- en B-klasse  Rit C-klasse

Uitleg


Kunnen we helaas maar 1 ŗ 2x per jaar aan een AMBC Achterveld rit meedoen, 'moeten' we toch een ritverslag maken. "Hebben we vorig jaar toch ook al gedaan", proberen we ons er nog uit te smoezen. Maar Jannie (H.) is onverbiddelijk en toont ons het administratieve 'bewijs' dat het 'al weer' 2 jaar geleden is. Tja, wat durf je dan nog te weigeren...
 

Van de Pinksterrit (die ik zelf in de nadagen van AMBC Wezep -RIP- aldaar nog wel 's heb uitgezet) dus bij deze een verslag op de punten waar we wat van kunnen of willen zeggen of benoemen.


Om het ons en de lezer gemakkelijk te maken maar gewoon per punt doorgenomen:

2. Na eerste val asfaltweg R
Eerste val in tweede opdracht, terwijl de eerste opdracht niet een val in zich had. Is dat de bedoelde val? Mmm, als zo'n val al niet een abstract oriŽnteringspunt is, wat zoeken we hier dan achter? Woordenboek geeft meerdere mogelijkheden voor het woord 'val' en gemakzuchtig gaan we daarom maar helemaal niet op zoek, maar gaan we ervan uit dat er vast wel iets langs de weg als zodanig te interpreteren was. Goed gegokt en de door uitzetter geplaatste muizenval niet eens gezien.
 


5. Na d om oor asfaltweg R
d om oor ... Ook hier prakkiseren we ons suf om tot een uitleg te komen om toch vooral die opdracht maar uit te kunnen voeren. Een heel creatieve, maar gevaarlijke uitleg vonden we als we het, zoals aangegeven boven de rit, 'geen val op spaties'-criterium toe zouden kunnen passen. Dan zouden we immers na een afbeelding van een domoor kunnen uitvoeren? Maar dan zou er wel een val op spaties zijn gemaakt, want ze stonden er best duidelijk. Kortom, een paradoxale benadering door ons, vast niet zo door de uitzetter bedoeld. Overigens ook geen domoor gezien daar, vrijwel iedereen leek rechtdoor te gaan.

7. Aanhoudend voor Zeeuwse plaatsnaam R (MUG)
In een puzzelrit altijd voor ons een wat lastiger opgave dan in een rit op het DRR, want daar kun je eenvoudig alle plaatsnamen checken aan de hand van het woonplaatsenregister. Maar elke plaatsnaam, hoe onbekend ook, komt nu in aanmerking. Zo ook, naast de 3 overduidelijke plaatsnamen op het eerste bord, dat gekke KIJKUIT (welke overigens wel in het woonplaatsenregister staat). Van de rest nemen we maar aan dat deze niet in Nederland voorkomen. Je weet het maar nooit…
 


11. Na de naam van de tekenaar van Nijntje R (MUG)
Tekenaar van Nijntje: we weten dat dat Dick Bruna is, met ck. Maar we denken meestal verder (bij ritten van Bertus v.d. Horst vaak nodig…) dan de eerste benadering en zodoende komen we tot de lumineuze uitleg dat we eerst na het woord "Bruna" komen en dat dat genoeg is (wat zou u gedaan hebben als u langs die boekenzaak was gekomen? Opdracht uitvoeren toch?), en dat fout geschreven Dick/Dik de bedoelde afleiding was. Helaas ging de uitzetter niet zover in zijn uitleg en dat kost ons zo DIK 30 eigenwijze strafpunten.
 


13. Na twee Nederlandse plaatsnamen R (MUG)

Met dezelfde redenatie als hierboven bij Di(c)k Bruna benaderen we deze val, dus wat ons betreft mag de naam Rien Poortvliet wel 'ontleed' worden in aparte plaatsnamen. Laten nu zowel Rien als Poortvliet prima plaatsnamen zijn! Ede en Doorn, door iedereen gezien in het eerste rondje, zijn wat ons betreft prima lokkers. Deze manier van misleiding herkennen we zelf maar al te goed…

17. Na slingeraap asfaltweg R (VADNA)
Nog even nakijken of ons (oude) woordenboek het gekke apenstaartje wel officieel benoemt als slingeraap, want in de volksmond mag dat dan zo wezen, maar dat zegt wat ons betreft nog niet alles. Klopt, is hetzelfde. Toch nog wantrouwend (tja, wat hebben we toch met/tegen Bertus van der Horst dat we 'm niet vertrouwen?) en extra goed gekeken of het teken in het mailadres wel goed was afgebeeld. Alle seinen op groen, dus uitvoeren maar.
 


19. Bij twee koninkrijken asfaltweg L

Bij planeet/koninkrijk/Nederland etc.... Dat kwam ons bekend voor. Gebruiken we zelf ook graag in puzzelritten, dus mocht dit geen probleem vormen.

25. Na "BRUG 50M", voor verkeersbord aanduidende voorrangsweg weg L
26. Einde weg R
27. Weg L
28. Na brug, voor verkeersbordenchaos R (VADNA)

Prachtig ingeklede val (wat ons betreft de absolute winnaar in de sportklasse van deze rit), want we begrepen niet waarom we daar moesten afstempelen. Meestal is dat om achteraf spijt te krijgen, dus voordat we stempelen kijken we nog 's en nog 's wat daar toch aan de hand kon zijn. Dat met die verkeersborden en dus verplicht rechts begrepen we nog en was volgens ons geen reden om te 'strafstempelen'. Maar wat was dan de bedoeling van die schier eenvoudige val van opdracht 25-27? Echt geen idee, tot we aan het eind hoorden dat we, afgeleid door die eigen verkeersbordjes, een doodlopende weg bord meteen rechts na de brug over het hoofd hadden gezien. Tja, toen werd duidelijk wat er aan de hand was en waarom we de val niet konden vatten. Nogmaals: prachtige val.
 

 

 


32. Na verkeersbord aanduidende S-bocht(en), eerst naar rechts links
Verdacht eenvoudige val, zolang je de omschrijving van het RVV bekend is. Gewoon uitvoerbaar toch? Tja, zo was ook de uitleg van de uitzetter. Aan de finish hoorden we echter dat even verderop in de weg naar links een groene brievenbus zou hebben gestaan. Hadden we die opgemerkt, dan waren we daar in volle overtuiging ook rechtdoor gegaan met het idee de echte val achter de val te hebben ontdekt. Nu hadden we er dus voordeel van door hier niet meer achter te zoeken.
 

 


33. Na viersprong, voor “BEW” L (lange afstand)

Excusez, maar deze was voor ons gezegd nogal dťjŗ vu. Tekst doorgezaagd levert een nieuwe tekst, niet ontoevallig DLW, dus gedwongen naar links en vanaf RC naar rechts. Maar toch erg kunnen lachen om dit punt. Waarom? Welnu, om het volgende: we zien een andere deelnemer twijfelen, uitstappen, op de knieŽn voor het bordje gaan en euforisch constateren dat ze het hebben gezien... Het bordje is doorgezaagd!!! Hoera, val ontdekt, dus tekst klopt niet, dus ....? Rechtdoor dan maar. Wat zullen zij hebben gebaald. Een troost: ze hebben ons kostelijk vermaakt. Andre van Duin op zijn best!

37. Na RC en drie witte driehoeken asfaltweg R
Alweer gemazzeld: niet scherp opgelet, want hier dachten we veel te makkelijk over. Drie driehoeken...gaaaap, ja natuurlijk zijn die daar. Wel meer, dachten we nog, ook op dat andere, niet door uitzetter geplaatste, bord. Tja, nooit zo snel nagedacht dat dat geen drie witte driehoeken (meer) zijn. Leuke val, inspireert ons tot een soortgelijke variatie in onze eigen puzzelritten in Elburg (komt u ook?).
 


38. Voor drie verkeerborden L

Alweer dikke pret. We suggereren: er zullen vast wel 3 goede verkeersborden zijn en een daarvan zal ons wel iets gebieden of verbieden (uitstappen bv op een autosnelweg om te stempelen, of naar L/R afslaan, terwijl een RC zal zeggen: 1R). Inderdaad: verboden te keren. Je kunt erop wachten dat die RC…. Inderdaad, met de goede 2e RC verderop in het zicht duidelijk dat dit de bedoelde val is. Voor sommige deelnemers is het 'keerlusje' links voor het bedrijf zo verleidelijk dat men de 'verkeersovertreding' graag maakt en daar een boete van 30 strafpunten voor over heeft.
 

 


39. Na 2e "VOS AUTOGAS INBOUWSTATION" R

Mmm, genoeg van zulke (wannabe) teksten te vinden, dat is verdacht. Een reden om te proberen er zoveel vanaf te kletsen dat er toch geen 2 goede teksten overblijven. En dat lukt gelukkig: meerdere aparte borden, of geen afbreekstreepje. We hebben onze zin.

45. Voor pinguÔn R (VADNA)
De pinguÔn. U ziet 'm wel, maar hij is er niet, ra ra... Op zich kunnen we ons de bedoeling van deze val voorstellen, hoewel er volgens ons wel wat op af te dingen valt. De stelling dat de pinguÔn ook verdwijnt met het verdwijnen van het verkeersbord waar hij aan is vastgemaakt, is wat ons betreft voor discussie vatbaar, maar we weten dat dit in de rittensportwereld 'usance' is, dus daar waren we uiteindelijk niet over gevallen. Maar (ook na het achteraf nogmaals bestuderen van de situatie ter plaatse op Google Streetview) we zijn toch echt de mening toegedaan dat achter dat (niet aanwezige) verkeersbord een zichtbaar doodlopend stukje asfalt loopt, hoogstens via hekken doorlopend naar bedrijfsterreinen. Alle situaties waren tijdens de rit namelijk geheel overzichtelijk? Voor ons reden om daar dus, pinguÔn of geen pinguÔn, automatisch naar rechts te gaan. Kassa, 30 puntjes erbij.
 

 


46. Na pink en ster L (U mag over de parkeervakken rijden)

Een val waarvoor je bij de pink(en) moest zijn! Even het voertuig verlaten om het plaatje goed te bekijken, je weet maar nooit. Ja hoor, hoe is 't mogelijk. Geen hand maar een voet in de mitella. Dus geen pink? Wacht 's... Is dat toeval of zo door de uitzetter op het laatste moment ingeprogrammeerd? Ter hoogte van het zelf geplaatste materiaal zit aan het pand rechts een prachtig bord van een makelaar, met daarom 2 handen die elkaar schudden. Weliswaar van tijdelijke aard, maar toch: vast en zeker. Behalve de duim zijn ook de overige vier vingertoppen te onderkennen, dus.... Een pink! Aha, daarom geen MUG achter de opdracht, dachten we. Helaas niet door de uitzetter zo bedoeld, dus binnen enkele honderden meters weer 30 dure (zure) punten erbij.

53. Na 3 "J"'s L
Nog de nodige tijd rondgekeken naar drie losse letters J. Daarvoor waren mogelijkheden genoeg op de vele paaltjes. Je weet maar nooit. Wat een mooie parkeerplaats overigens. Kun je heel wat toekomstige ritten nog vallen op maken.
 


55. Na "PINKSTER" viersprong R
Een bekende val in rittensportland: tekst die overduidelijk (dat wel) op z’n kant staat is niet als de bedoelde tekst te interpreteren. Maar wel opletten dat daardoor niet ineens een andere letter horizontaal leesbaar wordt, zodat bv. een N als een Z kan worden gelezen. Nee, op dit bordje staat de gezochte tekst, we kunnen het niet anders bedenken.

60. Na asfaltweg en de zonen van Donald Duck R
De val met de drie zonen, uit het interview van voorzitter Henk met omroep M, mag nu niemand in Nederland meer fout doen, ook al heb je nog nooit een Donald Duck in je leven gelezen. Daarom had uitzetter Bertus een leuke variant ingebracht met een routewijziging in de tekstballon. Leuk gevonden (op 21 maart j.l. wellicht in Alphen aan de(n) Rijn...?).
 


63. Na mars asfaltweg R

Wat staat ons hier te wachten: een planeet? en hoe zit dat ook alweer met hoofdletters? Een muziekstuk of het lopen van een groep militairen (beide abstract? of wel als mars af te beelden?). Een reep calorierijk snoep? met hoofdletter? Dan het plaatje: waarom zo’n mannetje met een mand. He wacht 's, noemt men dat geen MARSkramer? Even weer Van Dale erbij: ja zo’n mand mag een mars heten. Zucht van verlichting, we kunnen leven met deze uitleg en voeren de opdracht toch maar uit.
 

 


68. "Rentinckstraat" R

Tja, de traditionele eindnepper mag natuurlijk niet ontbreken, wat ons betreft tenminste. Al in het rijden naar de finish gissen we wat het zal zijn en denken beide aan een (al dan niet spontaan waarneembaar) tweede straatnaambord. Gelukkig stond dat er, mooi voor de finishvlag (want anders daarover weer discussie), dus hadden we onze tunnelvisie niet nodig om iets te zien wat er wellicht niet was.

Al met al een waardige Pinksterrit van puzzelkoning Bertus van der Horst, waarvoor we graag toekomstig bijtekenen.

Vr. groet,
Gerrit van Assen
Bertus Kolkman

Verslag C-klasse-opdrachten.

2. Na "V" "AL" asfaltweg R
U kwam bij routecontrole V. De V noteren op de controlekaart en de herstelopdracht AL (asfaltweg links) uitvoeren, ook al is dit niet het gezochte oriŽnteringspunt.

7. Voor drie Zeeuwse plaatsnamen R (MUG)
De drie plaatsnamen waren er, zelfs een vierde op het bord net voor de voorrangsweg, namelijk Kijkuit.
 


25. Na "BRUG 5OM" L

Even een testje of de kaartlezer al wakker is/was op de vroege pinkstermorgen. Zag hij/zij de O in plaats van de 0 in de routebeschrijving?

28. Na brug, voor verkeersbordenchaos R (VADNA)
Door het bord ... bij de verkeersbordenchaos mocht u niet rechtdoor rijden, in de linkerweg stond een DLW, dus u ging gedwongen naar rechts. U was nog steeds met opdracht 28 bezig en kwam bij routecontrole S, die u liet keren.
 


60 Na asfaltweg en de zonen van Donald Duck R

Kwik, Kwek en Kwak zag u langs de route, maar dit zijn de neefjes.

68. Voor "RENTINCKSTRAAT" R
Aan het einde van de rit is het altijd zaak goed op de letten. Deze keer was de opdracht prima uit te voeren, de gezochte tekst stond op het straatnaambord.

C-klasse gedeelte: Jannie Hazeleger.

Verslag: Gerrit van Assen / Bertus kolkman


omhoog