Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2015
  Verslagen 2014
  Verslagen 2013
  Verslagen 2012
  Verslagen 2011
      Lenterit
      Paasrit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Paasrit 2011
 

uitzetters:    Pieter en Kayleigh van Riemsdijk, Jeroen Reesen en Ko Donk 
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
17 april 2011

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit  Uitleg


Na vele jaren alleen in Rijssen de puzzelritten te hebben gereden, zijn we vorig jaar Pinksteren, na een tip van Gerard Disselhorst, eens een keer naar Achterveld gereden om mee te doen aan een rit van de AMBC. We kregen wel de mededeling dat het allemaal veel moeilijker was en we erg goed het reglement moesten volgen. Dat is ons prima bevallen, we zijn meteen lid geworden en rijden sindsdien met veel plezier mee met de ritten vanaf de Moespot.

Na de Paasrit kregen we de vraag om een verslag te maken van de rit, iets wat we meteen hebben toegezegd en hieronder een verhaal over onze gedachten en gevoelens tijdens en na de rit van Pieter, Kayleigh, Ko en Jeroen.

2 Na "AMBC AMBC AMBC" R.
We zien al snel een bordje met de tekst "AMBC". En even verder nog twee. De opdracht is echter een bordje met drie keer de letters AMBC. We rijden dus door. Blijkt het na afloop tijdens de uitleg een Filipientje te zijn.
 

 


3 Na "PROVINCIALE ELECTRICITEITSWERKEN" L.
De tekst op het elektriciteitshuis voldoet niet, omdat het niet op ťťn ondergrond staat. We stoppen nog even om goed in de omgeving te zoeken naar een extra bijgeplaatst bordje, maar dat vinden we niet en dus halen we de goede controle K op.

6 Na omgekeerde RC L (u mag over de parkeervakken rijden).
Met al twee opdrachten waarover we een goed gevoel hebben, zoeken naar een omgekeerde RC. Eerste vinden we een RC achterstevoren. We vinden dat deze niet kan, omdat we niet kunnen controleren wat er op de voorkant staat. Dan een RC die letterlijk op de kop staat. Voor ons blijft het de vraag of het zo nog een RC is. We besluiten de letter op de RC niet te noteren en het ding wel als RC te beoordelen. Rijkelijk krom gedacht en dus volkomen verdient de 30 strafpunten.
 


11 Na 3 eponiemen R (MUG).
Bij de eponiemen aangekomen een behoorlijke opstopping. Even uit de auto en snel de woorden noteren. Terug in de auto constateren we dat Baco toch met een H ertussen moet. Wel goed genoteerd wat er stond. Nog maar eens uit de auto en even kijken. En inderdaad de H ontbreekt en we besluiten door te rijden.
 


12 Eerste weg L.

Dat hier iets fout gedaan kan worden, zien we pas als we de uitleg in handen hebben. Er blijkt een onopvallend weggetje naar links te zijn. Hebben wij nooit gezien. Misschien moet je hiervoor vaker mee doen en in dezelfde omgeving rijden, zodat je de kneepjes van het parcours leert kennen.

13 Voor "BAKE FIVE" weg R.
Achteraf zijn we erg tevreden over het feit dat we deze val omzeilen. We constateren dat de tekst voldoet aan de opdracht en kiezen er ook voor de eerste mogelijkheid om de opdracht uit te voeren te nemen. Iets dat we in eerdere optredens in Achterveld nog consequent verkeerd hebben gedaan.
 


15 Na paashaas L (MUG).
Onze discussie gaat over het feit of een paashaas nu wel of niet bestaat. Na rijp beraad besluiten we dat zo’n beest afgebeeld met een mand met eieren wel aan de vraag voldoet en we gaan het parkeerterrein rond om een goede letter L op te halen.
 


17 "Klepelhoek" R.
Als we rechtsaf de Klepelhoek indraaien, komt plotseling de opmerking: "Hoe zijn we eigenlijk van die rotonde afgekomen?" We gaan terug en zien aan de ritpijl meteen dat we goed gedacht hebben en gaan snel de goede controle N ophalen. Geeft een goed gevoel dat je ervan overtuigd bent iets goed te doen. Dus met frisse moed nu wel de Klepelhoek in en op zoek naar…..

18 Na gespiegelde "PAASRIT" L.
……….. een gespiegeld woord? Prachtig bedacht. Een spiegel erbij en dan lees je inderdaad keurig PAASRIT. We besluiten echter om door te rijden, omdat de gespiegelde kriebels niet voldoen aan de opdracht en als we de spiegel gebruiken is een en ander op z’n best achterwaarts te lezen.
 


19 Na pompen R.
De mooie oude benzinepompen in de etalage van het gebouw keuren we af. We weten nog lang niet alles van het reglement, maar oriŽnteringspunten mogen zich niet in een gebouw bevinden. Groot is de verrassing als we bij het wegrijden toch nog het bord met twee pompen zien. Toch maar rechtsaf naar de goede P.
 


20 Na verkeersbord dat u wellicht nog nooit heeft gezien L (MUG).
Tijdens het rijden constateren we al dat geen enkel verkeersbord ons ooit gezien heeft. Als we de zin lezen met u als onderwerp zou er iets vreemds moeten staan. En dat is ook zo. Het bord heeft een voorstelling die wij nog nooit op een waarschuwingsbord zagen en dus is het ook geen officieel verkeersbord. Doorrijden dus maar.

22 Na ooievaarsnest, huisdier, zestig, koe en "JAGPAD" viersprong R.
We komen de oriŽnteringspunten keurig in de goede volgorde tegen. Dan heet de zijweg "JAAGPAD", een A teveel dus. We blijven opletten en vinden de bijgeplaatste tekst op een paal. Vol goede moed slaan we af en dat blijkt ook goed.
 


23 Na "KO" en 3 paaseitjes L (Gelieve ze te laten liggen in verband met de deelnemers die na u komen).
Het opschrift is goed en daarna is het druk bij de paaseitjes die los(?) in het mandje van een paashaasje liggen. Vele deelnemers nemen er ťťn of een paar in handen en kijken of ze vast zitten. Het eerste eitje dat ik probeer te pakken, waarschijnlijk geluk, omdat al een aantal mensen wat vast hebben, zit vastgeplakt. Snel doen alsof je niets hebt gemerkt, ervan uit gaan dat er dan ook wel drie vast zullen zitten, letter noteren en wegwezen.
 

 

 


29 Na grotendeels groen paasei R.
30 Na "KO" en gekleurd paasei L.
31 Na 3 gekleurde eieren L.

Op de parkeerplaats eieren zoeken. We vinden ze op de goede momenten en zijn best tevreden over het resultaat. De enige discussie was of het witte ei een kleur had. Met het idee dat het nooit echt wit, maar altijd een grijstint zal zijn, nemen we het ei aan als oriŽnteringspunt. Helaas voor ons was de uitleg van de uitzetters anders. Wit is wit!

34 Viersprong (voorzichtig) oversteken.
Dat dit punt niet leidt tot richtingsverandering zien we direct. Toch gaat het nog bijna fout. We moeten wel erg ver rijden over een vrij grote weg en hebben al de neiging terug te gaan. Dan plotseling worden we met een ritpijl naar een zijweggetje geleid om de goede letter A op te halen.

36 Voor doodlopende weg R.
37 Na getal dat bij benadering het aantal meters aangeeft dat u aan aders / aderen in uw lichaam heeft L (MUG).

Als we de opdracht lezen besluiten we dat het wel een heel hoog getal moet zijn, willen we dit niet aannemen. Er vallen schattingen van enkele kilometers tot misschien wel dertig kilometer. Dan komen we bij 100.000.000 meter. Rekenend komen we dan op 100.000 kilometer en we laten ons verleiden: "Zoveel kan het toch niet zijn!" We rijden door en incasseren de volgende 30 strafpunten.
 


38 Na 11 letters die symmetrisch zijn ten opzichte van de verticale as of de horizontale as of beide assen L (MUG).
Kwestie van geluk is het dat we deze opdracht goed uitvoeren. Op het bord staan op de S na allemaal symmetrische letters. Er is er dus een te weinig. Dan realiseren we ons dat we ook nog een stempel A hebben gezet en die A stond op de zijkant van de stempel, is door de uitzetter geplaatst (MUG) en door deze A mee te tellen komen we aan 11.
Tijdens de analyse in de Moespot leren we dat 'na 11 letters' betekent dat je die letters dan tegelijk moet kunnen waarnemen. Weg onze A. Maar de uitzetters hadden een letter teveel op de kaart gezet, zodat we uiteindelijk toch goed gingen.

40 Na gesabreerde champagnefles R (MUG).
We zijn al blij te weten wat sabreren betekent en zijn zo enthousiast over een onthoofde fles dat we met volle overgave de fout in gaan.
 


41 Na "ALVAST EEN VROLIJK PASEN" R.

Mooi knipwerkje. Om het beter te kunnen beoordelen toch maar even uit de auto. Parkeren om de hoek om anderen niet in de weg te staan en even kijken. Ik besluit het als niet goed te beoordelen en als ik weer in de auto stap heeft Marion de letter al opgeschreven, omdat we net daarvoor hadden geparkeerd. Even een geringe onenigheid, maar dan weer met frisse moed verder. Die strafpunten moet je gewoon incasseren. Blijkt toch later dat de uitzetters het knutselwerk wel als goed hebben beoordeeld. Het betere mazzelwerk.

42 Na brug, viersprong en "KAYLEIGH", voor herstelopdracht L (GA).
Om een herstelopdracht niet als herstelopdracht te zien, kennen we het reglement niet goed genoeg. Wij vinden een getal in een rondje best acceptabel en we scoren weer strafpunten.

43 Na onbemande RC R.
Eigenlijk eenzelfde opdracht als de vorige. Ook hier zijn we veel te goedgelovig. De RC zien we direct aan voor de gevraagde onbemande RC. Dat gevraagd wordt om een 'onbemande onbemande routecontrole' ontgaat ons totaal. Weer 30.
 


45 Voor kikker en einde van rit weg L.
We eindigen gelukkig goed. We zien een kikker (zo'n vastzethaakje) en een kikker in de kikkerdril en weten dat zoiets ook een rit heet. Daar zit vast wel een eind aan. We slaan af en krijgen als beloning een goede letter J.

Dan snel inleveren bij de Moespot, we zijn maar twee minuten te laat en hebben best een aardig gevoel over de rit. Dat goede gevoel gaat diep de grond in, als we bij het langslopen van de uitleg tot de conclusie komen dat we maar liefst 8 fouten hebben gemaakt. De verrassing is dan ook des te groter als bij de prijsuitreiking blijkt dat we in onze klasse eerste zijn geworden en met grote verbazing de prijs in ontvangst nemen. Tot slot de complimenten aan de uitzetters die hebben gezorgd voor een afwisselende rit met verrassende opdrachten.
 


O,ja! Net als bij vele ritten, als je denkt dat je er bent komt er nog iets. Even een uitleg over het woord "Filipientje" dat ik gebruikte bij punt 2. Ooit reden we een rit waarin gevraagd werd naar de naam van pop. De barbiepop heette "Filipientje". Niemand had het goed geraden, iedereen strafpunten. Een onmogelijke opdracht heet sindsdien bij ons een "Filipientje". Wij vonden deze opdracht met de bijna onleesbare letters ook vrij onmogelijk, maar uiteindelijk wel leuk.

Tot ziens met Pinksteren,

Jan Hammink.


omhoog