Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2010
      Lenterit
      Oranjerit
      Pinksterrit
      Allerhanderit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2009
  Verslagen 2008
  Verslagen 2007
  Verslagen 2006
  Verslagen 1998 - 2005

Verslag Wijnrit 2010
 

uitzetter:     Bertus en Henny van der Horst uit Harderwijk
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
10 oktober 2010

Download routebeschrijving en uitleg:
 Rit A- en B-klasse  Rit C-klasse

Uitleg


Gewoontegetrouw haal ik Annette, mijn vaste navigatrice, om 12:30 uur op zodat we om één uur in De Moespot zijn. Dan is de koffie zeker vers en kunnen we rustig en gedegen aan onze warming-up beginnen. Meestal bestaat die uit een aantal keren plassen en natuurlijk inschrijven. Om precies 13:30 valt onze startvlag en gaan we op weg. Wat er verder (zo ongeveer) gebeurde, leest u hieronder.

2. bij drie verkeersborden L
Amper gestart, de blauwe vlag zelfs nog waarneembaar en de eerste vraagtekens dienen zich al aan. Het gaat allemaal om twee nieuw ingevoerde verkeersbordjes. We gokken dat de vrachtauto en de touringcar in verkeerde volgorde op het plaatje staan en stuiven rechtdoor. Ik denk nog even "dat verkeersbordje éénrichtingsweg komt later nog wel aan de beurt". (zeker en vast!) De rekenkamer telt al reeds de eerste 30 strafpunten.
 

 


6. na vlag en RC R (MUG)
7. aanhoudend na vlag R (MUG)

Bij opdracht 6 begrijpen we eerst niet zo goed waarom er zoveel oranje vlaggen langs de weg staan, maar Annette kijkt even verder en merkt op dat we die ongetwijfeld in opdracht 7 nodig hebben. Na een rondje via de RC A (met vlag) blijkt dat we de vlag op afstand hadden moeten nemen en dat het vervolg van deze val dan heel anders wordt. We halen met enig denkwerk de goede combinatie.

11. voor traktor R (het oriënteringspunt is na gebruik niet meer aanwezig)
Voordat we vertrokken, hadden we al even de nummering gecontroleerd en was de verkeerde spelling van het woordje tractor opgevallen. Ik kan me van alles voorstellen bij de toevoeging achter deze opdracht, maar de ongebruikelijke zinsnede in het reglement dat onze snelheid 24 km/uur is, doet geen enkele bel rinkelen. Dus gedwongen voor het verkeersbordje naar rechts en dan, na de keercontrole E, niet alsnog de verboden weg ingaan, maar opnieuw gedwongen! Voila weer 30 strafpunten gescoord!
 


12. na RC "IJ" rechts
Een RC Y is iets anders als een RC IJ. (mag dat trouwens wel ??) Wij vinden dat je puzzelritwijze een weg wel "IJ" mag noemen. Maar nadere bestudering van het reglement zegt dat we ongelijk hebben. "IJ" kan alleen maar een tekst zijn. En geloof het of niet: weer 30 strafpunten.
 


17. na "WIJN" en "RIT" R
We zoeken twee aparte teksten. Een bordje met WIJN" en "RIT kan ons niet bekoren, dus door naar de opvanger.
 


19. na wang R (MUG)
Wang is zo’n woord dat van alles kan betekenen. In ieder geval ook de zijkant van een luchtband, alhoewel ik me afvraag of dat ook voor zwembanden geldt. Dus eerst op weg naar de RC K, om vervolgens in de herkansing nog een keer de linkerwang van Mona Lisa te nemen (?!). Er staat dan KOLOM op onze kaart en dat lijkt een mooie combinatie.

23. na cement en specie asfaltweg links
Cement is er voldoende in de gemetselde muren en specie menen we te herkennen in het zakje (bemeste) grond. De op het paaltje gelijmde munten leken ons alleen afleiding, maar volgens de uitleg is specie ook de benaming van kleingeld of munten. Goed gegokt, dat mag ook wel eens een keer.
 


26. na plastieken beker asfaltweg R (MUG)
Met gezond verstand, voor zover aanwezig, kunnen we deze opdracht niet oplossen. Dus dan maar die dikke van Van Dale erbij gehaald en opgezocht. Blijkt plastieken de correcte benaming te zijn voor iets dat uit plastic gevormd is. Voor de zekerheid nog even uitgestapt om er zeker van te zijn dat het hier om een vast oriënteringspunt gaat. Ik heb dat persoonlijk aan Annette, mijn vaste navigatrice, overgelaten en ook persoonlijk gezien dat het bekertje vast zat. De uitleg zal me nog jaren kwellen. Onze vierde fout is een feit.
 


29. na "W", "Y", "N" VRW L
Kijk daar trappen we niet meer in! In de opdracht mist het woordje -en-, op deze manier kan het alleen maar één tekst zijn. Nu nog verzinnen waarom Bertus ook die tekst heeft bijgeplaatst ??? Vermoedelijk zit er toch nog een ander addertje onder het gras ?? Dat wordt opnieuw gokken... en laat dat nu weer goed gaan. We zijn op dreef.

33. na de Teletubbies L
Volgens Annette bestaat er niet zoiets als DE Teletubbies. En zij kan het weten, daar ben ik te oud voor. Volgens Annette had de opdracht moeten zijn: na 4 Teletubbies L. Dus eerst maar eens even kijken hoe het uitpakt. Wel goed dus. Twee maal de RC R. Maar lees verder ...
 


35. na naam van een Italiaanse rivier L
Na de opvanger van 'De Teletubbies' vinden we alleen nog een bordje DONAU en dat heeft niets met Italië te maken. We proberen ons enigszins (en voor zover mogelijk) in de gedachte van Bertus te verplaatsen en gaan terug naar De Teletubbies, waar we al snel de naam Po ontdekken. Zijnde een bekende rivier in Italië. Snel concluderen we dat De Teletubbies wel goed moet zijn en dat je dus niet 2x maar 3x de RC R moet hebben. En zo geschiedde op deze prachtige herfst-zondag-middag om ongeveer drie uur.

39. na vierkante ring L (groene brievenbus negeren en rechts is rechtdoor)
"Hier zijn we de vorige keer ook de mist ingegaan!" roept Annette direct. Dus extra goed opletten. De vierkante (boks-)ring herkennen we meteen en voeren deze opdracht, zonder enig probleem, uit door naar links te gaan. Verder stellen we vast dat die groene brievenbus heel gewoon in een perkje van het huis staat en eigenlijk helemaal geen probleem is.
Echter: na een bezoekje aan de RC A (HK-1L) tetteren we dus zo tegengesteld aan de groene brievenbus naar links en stempelen vrolijk bij de aldaar opgestelde stempelaar. Ons nog even afvragend of er soms sprake is van een stopverbod o.i.d.. Hupsekée, weer 30 strafpunten aan de broek. Bij deze opdracht staat niet dat we de groene brievenbus moeten negeren, dat we dus nog even rechtdoor moeten rijden en dat we nog een uitermate goede RC V hadden moeten vinden. Helaas ...
 

 


43. "NA WIJNRIT" gewoonweg R (MUG)
Wij vonden de tekst op het bordje wel goed en 'gewoonweg rechts' is een beetje spreektaal, maar dat doen we dan domweg maar. Absoluut niet gezien dat er in deze opdracht een voorzetsel (na, bij, voor) ontbreekt. Hele domme fout! Black-out!
 


47. voor Oranje R (MUG)
Direct even vaststellen dat we op zoek zijn naar iets koninklijks of iets met de naam Oranje. Dit alles vanwege de hoofdletter in Oranje. We verwachten eigenlijk een lid van de koninklijke familie die niet koninklijk is (zo’n aangetrouwde zal ik maar zeggen), maar vinden een foto van 'ons' Nederlands voetbalelftal. Ook goed, daar doen we het voor.
 


49. na Bert en Ernie L
De plaatjes van de twee tekenfilmfiguren komen in de verkeerde volgorden, maar gelukkig staat er op de foto van ons 'Oranje' ook een Bert en dan klopt het wel! Dus keurig om de RC E heen rijden. Da’s een makkie!

53. na naam van een wettig betaalmiddel asfaltweg R (MUG)
We zitten al meteen alle mogelijkheden door te nemen. Van betaalpas tot creditcard, van eurocheque tot Vietnamese Dong. Het bordje met het euroteken passeren we met een lach, want dat is geen naam. Het bordje met de naam GULDEN levert echter een ander probleem op, omdat juist vandaag 'onze' Nederlandse Antillen zelfstandig zijn geworden en dat daarbij direct de Dollar als betaalmiddel is ingevoerd. Een beetje tricky dus maar we redeneren dat iedereen nog gewoon met de oude munt (specie) kan betalen en gaan asfaltweg rechts. Dat blijkt ook goed te zijn.
 


56. na priemgetal R (MUG)
Is het je al opgevallen hoeveel keer er MUG bij een opdracht staat? Wel heel veel hé? Voor deze opdracht moet mijn lijstje met priemgetallen even opgezocht worden. Ik ben één keer de bietenbrug opgegaan, omdat ik niet wist wat een priemgetal was, zodat ik nu een hele lijst met priemgetallen in m’n puzzelmap heb zitten. Zodoende wisten we direct dat 529 er geen is. En dat scheelt zomaar 30 strafpunten.

60. na twee bekende televisie presentratrices L
Dit woord is te moeilijk voor Bertus. In ieder geval staat het heel anders in ons woordenboek. Rechtdoor staat de RC M al naar ons te lonken. (HK-1L) Nu moet u even terugbladeren naar opdracht 2. We zijn namelijk een eenrichtingsweg ingereden. Dat is diezelfde eenrichtingsweg waarvan ik om 13:31 uur al zei: "Die komt later nog wel aan de beurt". Zonder er verder bij na te denken verzamelen we hier onze zevende (!!!grrrr!!!) fout door stomweg te keren in plaats van door te rijden.
 

 


Al met al een prachtige rit, niet al te druk op de weg en vooral heel veel gave puzzels.

Bertus en Henny bedankt voor een fijne middag puzzelplezier.

Martin Fierlier
Annette Snieder.


omhoog