Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 2005
      Paasrit
      Lenterit
      Vakantierit
      Herfstrit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2004
  Verslagen 2003
  Verslagen 2002
  Verslagen 2001
  Verslagen 2000
  Verslagen 1999
  Verslagen 1998

Verslag Herfstrit 2005
 

uitzetters:    Bertus en Henny van der Horst uit Harderwijk
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
11 september 2005


Tot onze grote verbazing kwam de heer Hazeleger na de rit – waarvan wij hieronder onze bevindingen zullen vertellen – naar ons toe, met de vraag of wij misschien dit verslag voor onze rekening wilden nemen. Hieruit maakten wij dan maar op dat we de rit dan wel aardig moesten hebben gereden, maar dat we als eerste uit de bus zouden komen, geloven we nu eigenlijk nog steeds niet! Toch schijnt dit het geval te zijn, vandaar hieronder een verslag van hoe wij de rit hebben ervaren.
 

Start bij de blauwe vlag
1. einde weg R
2. na clown en ilusionist L

Al gauw kwamen we de afbeelding van de clown tegen, zelfs twee. Nog even getwijfeld of hier misschien iets achter zat, maar toch maar verder gereden. Gelukkig viel ons op dat het woord ‘ilusionist’ verkeerd geschreven was, dus bij de afbeelding van Hans Klok gewoon rechtdoor gereden.


3. viersprong R
4. na H “43” en intelligentste zoogdier op deze aarde R (de vraagstelling is juist)

Het was ons duidelijk dat we op zoek moesten naar een afbeelding van een mens, welke snel werd gevonden. Dus netjes rechtsaf!

5. eerste weg L
Nadat  we bij 4 een hofje  op waren gereden,  werden we  met  opdracht 5 linksaf  geleid.  Hier  hebben  we

veel tijd verloren, waardoor we uiteindelijk hiervoor een aantal strafpunten hebben gekregen. In deze buurt was een van de buurmannen niet gecharmeerd van het feit dat er over ‘zijn’ hofje een puzzelrit werd verreden, wat hij duidelijk liet merken. Wij vermoeden achteraf dat hij een aanwijzing heeft verwijderd, waardoor wij lange tijd aan het ronddwalen zijn geweest. Echter met flink creatief denken (en een gedeelte van de route achterstevoren rijden) zijn we toch weer op het goede pad gekomen.
 

11. na “13 – 15” en achternaam van een Nederlandse ex-wielrenner viersprong L
Na een eindje te hebben gereden, kwamen we een bord tegen met de vermelding ‘KNETEMAN’. Ondanks het feit dat wij niet tot zijn generatie behoren, wisten wij dat dit niet juist gespeld was. Iets verderop echter, zagen wij een brievenbus met de tekst ‘POST’ daarop, wat ook een naam van een wielrenner-grootheid is. Alles juist, dus aanwijzing volgen.

16. na dames en herenparaplu R (MUG)

Toch wel handig, als je enigszins op de hoogte bent van de moeilijke Nederlandse taal. We zagen meteen dat we niet op zoek moesten gaan naar 2 paraplu’s (eentje voor dames en eentje voor heren), maar dat we op zoek moesten naar dames (meer dan 1 dus) en een herenparaplu. Er was echter maar een afbeelding te vinden met 1 dame, dus was de opdracht niet uitvoerbaar. Gewoon doorrijden dus …..
 

18. na Olie B. Bommel L
De val in deze opdracht hebben wij niet gezien en hier zijn we volledig ingetrapt. Echter – noem het dom geluk – hebben we vervolgens door onbekende redenen toch de goede letters opgeschreven, waardoor we nog steeds foutloos rondreden.


20. voor alcoholvrij bierflesje L
Op het moment dat we het bierflesje zagen hangen langs de kant van de weg, viel bij ons het kwartje: een bierflesje is natuurlijk altijd alcoholvrij. Misschien de inhoud niet, maar daar ging het niet om. Opdracht niet uitvoerbaar, dus gewoon doorrijden.
 

24. na Tom Poes en een twee en drie R (MUG)
Bij deze opdracht gaat het er helemaal om hoe je de opdracht leest. Je kunt op zoek gaan naar de cijfers 1, 2 en 3, maar door het ontbreken van de komma tussen de 1 en 2 is dit niet mogelijk (opsomming). Je moest echter op zoek naar een 2 en een drie, welke langs de weg stonden afgebeeld.


26. voor vijf en vijftig L (MUG)

EINDELIJK, hier hebben we onze eerste fout gemaakt. We zagen uiteraard het getal 55 langs de weg staan, maar wisten dat we er nog niet waren. Wel kunnen we hier een 5 uit halen, en gingen op zoek naar de 50. Deze hebben wij echter niet gevonden, terwijl we toch echt langs routecontrole L (= het Romeinse getal 50) zijn gereden.

28. voor drievierde fles L (MUG)
We  dachten op  zoek te moeten  gaan naar een  fles

waarvan ¼ was afgehaald. Al snel kwamen we een wijnfles tegen (van ¾ liter) waarbij we doorhadden dat dit flauwekul was. Opdracht niet uitvoerbaar, dus gewoon doorrijden.

34. voor schelp R (MUG)

Helaas hebben wij altijd moeite met het begrijpen van synoniemen in een puzzelrit. Misschien toch wel handig om de volgende keer een woordenboek mee te nemen. Een schelp wordt ook wel een menselijk oor genoemd, waardoor de opdracht uitvoerbaar was na de eerste  afbeelding bij de  tekst  ‘DE VOLGENDE

RIT VAN A.M.B.C. ACHTERVELD IS OP 9 OKTOBER 2005’. Gelukkig zagen we iets verder een afbeelding van de schelp van Shell, waardoor deze opdracht niet helemaal fout is gemaakt.

37. na wipkip asfaltweg R

Je moet maar net weten, dat een wipkip een kinderspeeltuig is op een beweegbare veer, welke we tegenwoordig veel tegenkomen op speelplaatsen. We kwamen een afbeelding van een Kipcaravan tegen, maar in de hoek van deze afbeelding stond wel degelijk een wipkip afgebeeld. Opdracht uitvoerbaar, dus asfaltweg rechts


38. na bord met aanbieding die u geld oplevert L
Sommige deelnemers van de herfstrit vonden dat deze opdracht niet uitvoerbaar was, omdat ze van mening waren dat je aan de aanbieding – welke we tegenkwamen onderweg – niet genoeg geld werd verdiend (of niet Corine en Marga!). De juiste uitleg was echter dat de aan deze aanbieding geen geld kon verdienen, maar dat je korting kreeg, waardoor je minder hoefde te betalen. In beide gevallen (!!) was de opdracht niet uitvoerbaar, dus doorrijden maar …..
 

39. na pak met bindmiddel L
In eerste instantie waren wij ook in deze val getrapt. Maar voordat het te laat was, viel het kwartje. We waren niet op zoek naar een pak bindmiddel, maar naar een pak MET bindmiddel. En dan niet iets van maïzena, maar een touwtje. Dit stond keurig klaar langs de weg, dus de weg vervolgen naar links.

44. voor P viersprong L
Deze opdracht is bij ons ook niet helemaal goed gegaan.  Door  het  eindje  rijden  wat deze  opdracht

voor ons in petto had, wordt de snelheid steeds verder opgevoerd en het zoeken naar de oplossing minder. Toen we uiteindelijk op de viersprong waren aangekomen, hebben wij het bordje ‘DLW’ over het hoofd gezien en zijn linksaf geslagen. Echter, door dit bordje was het geen viersprong meer en moest je rechtdoor.

45. Tijdens het spelen van het spel Yahtzee heeft u met de vijf dobbelstenen tweemaal een zes en driemaal een drie gegooid, als deze combinatie full house is, dan gaat u voor RC R, als deze combinatie carré is, dan gaat u na RC R
Nog zo’n regel van het reglement die wij niet kennen. De routebeschrijving dient geheel in de Nederlandse taal te zijn geschreven. Omdat hier 2 Engelse woorden worden gebruikt, is de opdracht niet uitvoerbaar. Helaas, je kunt niet alles weten ……

49. voor de naam van de  Nederlandse plaats, die bij
het  spel  Monopoly wordt aangegeven met  de  rode
kleur R (de vraagstelling is juist)

Even diep in het geheugen zoeken, want het is al even geleden dat we dit spel hebben gespeeld, maar uiteindelijk kiezen we voor Groningen (en niet Utrecht), wat juist blijkt te zijn.


51. na weekblad R
Al snel kwamen we het blad ‘Kampioen’ tegen van de ANWB. Aangezien we hier

al jaren lid van zijn, wisten we dat dit geen weekblad was, maar een maandblad. Ook het blad met een weekkalender werd niet omschreven, maar we waren op zoek naar een Donald Duck of Margriet. Niet gevonden, dus opdracht onuitvoerbaar en rechtdoor.

61. Welke dag is het morgen, als het vier dagen voor overmorgen donderdag was? Is dat dinsdag, dan gaat u na “HB” 1e weg L. Is dat zondag, dan gaat u na “HB” 2e weg L.
Nadat we ervan overtuigd waren dat er geen spelfouten in de opdracht waren verwerkt, startten we met de puzzel.  We beginnen met donderdag, vier

dagen voor overmorgen betekent donderdag minus overmorgen (oftewel eergisteren) wat dinsdag is. Dinsdag minus 4 dagen wordt zaterdag en de dag erna is het dan zondag. Mocht u het niet begrijpen, leest u bovenstaande tekst nog maar een keertje rustig door!
 

64. na koe,  “SNORRENHOEF” en  middel voor  hoofd-
pijn R

Hmmm, een middel voor hoofdpijn, wat zou dat nou zijn?? In ieder geval geen aspirines, want die behoren hoofdpijn te verhelpen! Deze opdracht was niet uitvoerbaar, dus maar doorrijden ….


86. voor pipo R

Helaas voor ons, weer een opdracht met een val op synoniemen. Een ander woord voor pipo is clown, waardoor wij net op de valreep nog een fout hebben gemaakt.

Al met al hebben wij (blijkbaar) deze rit met een aardig gevolg afgelegd. In ieder geval hebben we weer veel plezier beleefd aan de rit, wat uiteindelijk veel belangrijker is dan de uitslag. Bij deze willen wij iedereen  bedanken  die zich  heeft ingezet voor deze

herfstrit.

En nu maar weer wachten tot de volgende rit …….

Henk Gielen & Marco Lesmeister

 

Als aanvulling op het ritverslag van de C-klasse volgt hierna een verslag van onze ervaringen van de verschillen (wat moeilijker opdrachten) met de A-/B-klasse.

Extra in aanvullend reglement A-/B-klasse:
Voor deze rit is vergunning verleend om deze rit uitsluitend te laten verrijden in de gemeente Leusden, gemeente Woudenberg en de gemeente Scherpenzeel.

A-/B-klasse (verschillen met C-klasse):

24. na Tom Poes en tompouce R (MUG)
Bij een  vorige  opdracht (16)  waren we al  langs  Tom Poes  en zo'n  verleidelijk

tompoes-gebakje gereden. Dus verleidelijk was het om de tompoes in deze opdracht maar snel als de gezochte tompouce te verorberen. De grootste verleiding (of eigenlijk afleiding) kwam van de uitzetter die voor de tompoes al een damesparaplu (= tompouce) had geplaatst zodat je al voordat je aan het smullen toekwam naar rechts moest. Doordat we dit door hadden hielden we desondanks ook aan de tompouce een goede smaak over.


28. voor de voormalige naam van de Duitse deelstaat Beieren L (MUG)
Ook in deze opdracht probeerde de uitzetter ons af te leiden door ons in opdracht 20 al  aan zo'n heerlijk koel  alcoholvrij flesje met Bavaria-bier te laten 'proeven'.

Toen we in deze opdracht weer voor dat Bavaria-pilsje stonden, moesten we maar eens even in onze dikke bierbuikenboeken duiken. Omdat we opduikelden dat bavarois een gerecht is dat Beierse prinsen in de 18e eeuw in Parijs lieten maken, hebben we de connectie tussen Beieren en Bavaria logischerwijs maar gelegd en het gokje genomen om linksaf te slaan.  Op dit goeie gokje hebben we na af-

loop maar een koel Beiers (of Bavaria) pilsje genomen.

39. na WW L (MUG)

Voor de beoordeling van deze afbeelding van een WW met daarop een vreemde vogel moesten we het reglement maar even raadplegen. Hierin lazen we dat naast een Nederlandse plaatsnaam een WW alleen maar een pijl mag bevatten. We twijfelden sterk of deze WW ook daadwerkelijk een vogeltje bevatte……. Gelukkig bracht een ander reglementsartikel uitkomst want een WW mag niet als afbeelding weergegeven worden wat hier wel het geval was, dus hebben we naar het vogeltje gefloten en zijn fluitend naar de opvanger gereden.


44. voor P viersprong L
Op de 'viersprong' aangekomen zagen we rechts, enigszins op afstand, een DLW-bordje staan, dus was dit geen viersprong. Toen we daarna rechtdoor reden, zagen we plots een soortgelijk bordje dat de gemeente Leusden officieel gebruikt (wit bordje met zwarte tekst Gemeente Leusden) om de gemeentegrens aan te geven. De uitzetter had echter de tekst Leusden vervangen door Heusden en heus, zo ver van huis mochten we niet volgens 't aanvullend reglement dus bleef niets anders over om op de 'viersprong' naar links te gaan.

49. voor de naam van de Nederlandse plaats, die bij het spel Monopoly wordt aangegeven met de rode kleur R (vraagstelling is juist)

Een hele leuke opdracht als je nog steeds besefte dat je niet de in het aanvullend reglement genoemde gemeentegrenzen mocht overschrijden.
Monopoly hadden we al zo lang niet gespeeld dat we niets meer van plaatsnaamkleuren afwisten, maar gelukkig bleek dat ook niet nodig. Gewoon voor de komborden Utrecht en Groningen afslaan dan kwam alles goed. Nou ja, bijna kwam alles goed, want een vandaag zeer wakkere rijder in een zwarte Slaap (sorry,  Saab) had  door dat je,  als je  de  herstelop-

drachten juist opvolgde, steeds weer voor het kombord Groningen moest afslaan en zodoende niet meer thuis kwam. Gelukkig heeft deze rijder zich ook maar verplaatst in de bedoeling van de uitzetter, die gelukkig ook maar gewoon een mens blijkt te zijn.

64. na koe, "SNORRENHOEF" en verkeersbord aanduidende verboden voor vrachtauto's R

Toch maar ons verkeersboekje geraadpleegd om te zien welke omschrijving van het verkeersbord geldig is. Hoewel wij zelf in het verkeer nauwelijks het verschil merken tussen 'verboden voor' en 'gesloten voor' toch maar de verkeerswet aangehouden. Verboden onszelf om rechtsaf te slaan en zijn met gesloten verkeersboekje doorgereden.

 

Bertus en Henny, wederom bedankt voor de leuke rit, die ons deze keer makkelijk afging.

Groeten,
Henny en Frieda Slotboom.

 

omhoog