Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 2005
      Paasrit
      Lenterit
      Vakantierit
      Herfstrit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2004
  Verslagen 2003
  Verslagen 2002
  Verslagen 2001
  Verslagen 2000
  Verslagen 1999
  Verslagen 1998

Verslag Vakantierit 2005
 

uitzetters:    Henny en Frieda Slotboom uit Apeldoorn
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
22 mei 2005


Het is altijd erg leuk om je belevenissen van een puzzelrit aan de overige deelnemers te vertellen. Voor ons is dit misschien een wat ander verhaal, omdat Jannie en ik al een aantal jaren niet meer als deelnemer meedoen aan de prachtige puzzelritten van onze AMBC Achterveld. Toch doen wij achter de schermen veel ritbelevingen op, omdat wij altijd als eerste de routebeschrijvingen van onze deskundige uitzetters onder ogen krijgen. Wij controleren vervolgens de rit op papier en proberen er samen met de uitzetters voor te zorgen dat u als deelnemer een vlekkeloze rit krijgt voorgeschoteld.

De vakantierit is dit jaar uitgezet door Henny en Frieda Slotboom en dat voorspelt al veel goeds. Degenen die Henny een beetje kennen, weten dat hij alles altijd tot in de puntjes weet te verzorgen. Zo ook dit jaar weer. Toen wij voor het eerst de routebeschrijvingen met alle plattegronden gemaild kregen, konden we vol goede moed aan de slag. Wij rijden de rit altijd voor aan de keukentafel, uiteraard zonder hierbij de uitleg te raadplegen. Dit zorgt ervoor dat we meer gevoel bij de rit krijgen. Zo beleven wij ons ritplezier, al is het op een wat andere manier dan de deelnemers dat beleven.

Wij brachten het er uiteindelijk nog niet zo gek van af en trokken alras de conclusie dat dit weer een spetterende rit zou worden. En dat het een spetterende rit geworden is, dat hebt u meegemaakt en ga ik u ook in navolgend verhaal proberen te vertellen. Het verhaal betreft de rit van de B/C-klasse rijder, waarbij ik zal proberen zo goed mogelijk uit te leggen hoe u het had moeten doen. Misschien steekt u er nog wat van op en mogelijk snapt u dan beter hoe het had gemoeten. We zijn uiteindelijk nooit te oud om te leren en oefening baart kunst.

Na deze bijna filosofische woorden wordt het tijd om aan de slag te gaan. Laten we eens kijken wat voor prachtige trucs Henny en Frieda deze keer weer hebben bedacht. Aan de hand van de routebeschrijving lopen we alles punt voor punt door. Daar gaan we dan.
 

Start aan de Rentinckstraat.
1. Einde weg R
2. Eerste weg L
3. Eerste weg R

Je zou bijna zeggen, dat hier niet zoveel mis mee kan zijn  en  je  eigenlijk  nog  geen  fout  gemaakt   kunt

hebben, bij het lezen van deze simpele opdrachten. Niets is echter minder waar, want als je rechtsaf wilt slaan bij opdracht 3 staat er een miniatuurverkeersbord in de betreffende weg. Het lijkt erop dat je deze weg niet in mag als je auto breder is dan 0,3 meter en die kans is heel groot. Bij nadere bestudering blijkt het verkeersbord een leuk stukje knutselwerk van de uitzetter te zijn. Deze heeft de pijlen naar buiten in plaats van naar binnen gezet. Gewoon de weg inrijden dus en je niks aantrekken van zo´n raar bord.
 

4. U rijdt nu in noordelijke richting en er staat een straffe oostenwind. Ga voor WW, richting waarheen de wind waait
De wegwijzer wijst naar Noorden, een plaats in de buurt van Woerden, dit is dus niet het probleem. Een oostenwind komt uit het oosten en waait dus naar het

westen. We waaien dus vanzelf linksaf naar de goede RC D.

5. Viersprong L
6. Na "DE SPARREBOOM ANNO 1831" en spiegel voor wild asfaltweg R

De verkeersspiegel en het wild (de herten) stonden in de verkeerde volgorde, je moet bij zo'n opdracht eerst de spiegel passeren en dan het wild. Als je er echter het woordenboek op naslaat, blijkt een spiegel ook de witte vlek op het achterste van een hert te zijn. Een van de herten op het plaatje was er speciaal voor gaan staan en toonde vol trots haar spiegel aan de

voorbijkomende puzzelaars. Daarna kwam nog een aantal herten op het plaatje, die het wild vertegenwoordigde. Bij nader inzien is de opdracht dus prima uitvoerbaar.
 

7. Na "K", "O", "E" en koe asfaltweg R
De K op het plaatje van de uitzetter is duidelijk iets mis mee. Als je echter goed om je heen kijkt, zie je voor het rare  tekstbordje een knotsgrote  letter K op

een boom in een paardenbak staan. Hierna kun je op het bordje van de uitzetter de O en de E (in deze volgorde uiteraard) nemen. Het knutselwerkje bestaat immers uit losse bordjes (zoals het voorbeeld dat de uitzetter bij de inschrijftafel had geplaatst). De koe stond iets verderop op een bord ons toe te lachen, zodat we alle oriënteringspunten hadden gehad.

8. Einde weg R
9. Na "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT" en "DE HOEK" R

Alle borden waren aanwezig, dus de opdracht was gewoon uitvoerbaar volgens de uitleg. Achteraf werden we door een ervaren routebeschrijver op het feit gewezen dat we

niet de voor- en achterkant van de schuingeplaatste wegwijzer mochten gebruiken, omdat er dan sprake is van een volgordefout. De teksten DE FLIERT komen dan niet geheel na elkaar. Eigenlijk had deze opdracht dus neutraal moeten worden. Tja, daar sta je dan met je goede gedrag; twee uitzetters en twee controleurs en toch nog een fout. Een overduidelijk bewijs dat ook wij maar mensen zijn.
 

10. Na Nederlandse plaatsnaam R (MUG)
De plaatsnaam De Hoek mag niet worden gebruikt, omdat deze in de vorige opdracht is gebruikt. De plaatsnaam Hoek mag nog wel worden gebruikt, dit is een onderdeel van het volledige bord DE HOEK. Om het makkelijk te  maken had de uitzetter, op  afstand

aan de overkant van de parkeerplaats, ook nog een bordje Zinkweg, wat ook een plaatsnaam is, neergezet.

11. Voor straatnaambord dat metaal bevat L
Het bord ZINKWEG is natuurlijk gewoon van hout, maar iets verderop stond een officieel metalen straatnaambord. Alweer een opdracht die op het eerste oog niet uitvoerbaar lijkt en bij goede bestudering toch gewoon uitvoerbaar is. Het is wel opletten bij die Slotboompjes dus.

12. Einde weg R (Hessenweg)
13. Na "STOUTENBURG GEM. LEUSDEN" en verkeerslicht L (Horsterweg, lange afstand)
14. Na "BRUG", brug en "FOKKERSTRAAT" R (Fokkerstraat)
Tijdens opdracht 15 moet u beoordelen of het door de uitzetter geplaatst materiaal een automerk uitbeeldt.
15. Na uitbeelding van automerk R (MUG)

Een hele leuke opdracht met fraaie zoekplaatjes, wat wil een mens nog meer op zo'n prachtige zondagmiddag. Deze keer geen plaatjes van een KIA (Koop Iets Anders), SAAB (Staat Als Achterblijver Bekend) of OPEL (Overal Pech En Last), maar uitsluitend plaatjes waarmee echte automerken worden bedoeld. Het plaatje van de Jaguar en de Rover waren natuurlijk overduidelijk uitbeeldingen van automerken. Hierna kwam een instinker, want het plaatje van de golf is niet bruikbaar. Een Golf is geen automerk, eigenlijk zou ik het al geen auto willen noemen,   maar  dit   terzijde.  Nee,  een  Golf  is  een  type  van  het   automerk

Volkswagen.  Nu niet denken dat we alles hebben gehad, want bij de stempelcontrole was het bordje vastgezet met een uitstekende spijker. Aangezien in het aanvullend reglement stond dat er geen val is op het gebruik van de letter ij of y, vertegenwoordigt dit een heuse Spyker, een schitterende auto.


16. Na verkeerslicht einde weg R
17. Viersprong L
18. Voor soortnaam van een dier L (MUG)

Een echte opdracht om de snelle jongens onder ons die denken het allemaal wel door te hebben eens in het ootje te nemen (en dat is gelukt ook). Op het doorgezaagde bordje KA ME EL staat natuurlijk wel de herstelopdracht EL (einde weg links), maar daar kom je niet aan toe, want je kunt de opdracht uitvoeren voor het bordje. De KA is immers een vogel.

19. Einde weg R
20. Als de oppervlakte van uw controlekaart meer is dan vijftigduizend vierkante  millimeter dan gaat u 1e

weg R; als die meer is dan zestigduizend vierkante millimeter dan gaat u 2e weg R; als die meer is dan zeventigduizend vierkante millimeter dan gaat u 3e weg R
De oppervlakte van onze controlekaart is 62.370 mm² als we dit exact uitrekenen. Omdat een opdracht altijd zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd, gaan we direct 1e weg rechts, want tenslotte is ook deze bewering juist.

21. Einde weg R

22. Na  viersprong  en  na  autosnelweg  van  Arnhem naar Utrecht R
Sommige deelnemers gedragen zich wel eens alsof er autosnelwegen voorkomen in puzzelritten, maar geloof mij, je ziet ze zelden in een puzzelrit. En al helemaal geen autosnelweg die van Arnhem naar Utrecht loopt en ook nog uitmondt op de bereden route. Bovendien kun je de gezochte autosnelweg niet aanduiden met een straatnaambord A12, dus de enige goede redenatie is gewoon doorrijden en al die onzin negeren.


23. Eerste weg L
24. Viersprong R (Plesmanstraat)
25. Na VRW asfaltweg L (Larikslaan)
26. Viersprong L (Zwarteweg)
27. Asfaltweg L (Olmenlaan)
28. Na "HK" eenrichtingsweg L
29. Asfaltweg L

Bij  opdracht  28  reden  we,  vanwege het zelfgemaakte  verkeersbordje, op een

eenrichtingsweg en hier mag je uiteraard geen herstelopdracht HK opvolgen, want dan maak je een verkeersovertreding. Je kunt echter wel opdracht 28 uitvoeren door na het bordje HK de echte eenrichtingsweg links in te gaan. Vervolgens kom je na het uitvoeren van opdracht 29 weer bij het bordje HK. Nu moet je wel keren, want we rijden inmiddels niet meer op een eenrichtingsweg (bij het uitvoeren van opdracht 29 staat aan het begin van de weg naar links geen verkeersbord eenrichtingsweg). Onze complimenten voor de uitzetter met deze fantastisch mooi bedachte truc.


30. Einde weg L
31. Viersprong R (Zwarteweg)
32. Op rotonde eerste weg R
33. Einde weg L (Groene Zoom)
A. Na VRW, brug en bushaltebord L (Zuiderinslag)
B. Op rotonde eerste weg R

Zo, even een paar neutrale opdrachten uitvoeren, rijdt allemaal lekker rustig en kan haast niets mis mee zijn. Hierna de bladzijde van de routebeschrijving omslaan en verdergaan met opdracht 38. Oeps, vanaf opdracht 33 maar zo verdergaan met opdracht 38. Dat kost punten.

38. Viersprong R (Klepelhoek)
39. Na WW L (MUG)

Met deze opdracht komen we weer langs zo'n prachtig stukje knutselwerk van de uitzetter. Door het doormidden geknipte bord blijft er een bord over met de tekst RIJDT RICHTING HOEK. Een dreigement, nee, het betreft hier een herstelopdracht. Een herstelopdracht KAN in code worden gegeven volgens het  reglement,  maar  mag ook  gerust voluit  worden

geschreven. We moeten dus richting Hoek rijden en dat is hier nog niet uitvoerbaar, maar iets verderop wel. Alleen de echte aanhouder voert deze opdracht uit zoals de uitzetter hem had bedoeld en kan hiermee zelfs bonuspunten scoren.

40. Einde weg R
41. Asfaltweg L
42. Tweede weg R (is bedrijfsterrein)
43. Na "T MUG" R (MUG)

Op het bordje "'T MUG" stond een ' meer als in de routebeschrijving. Opdracht niet uitvoerbaar dus.
 

44. Na insect boven onderstreept woord R (MUG)
Ook hier wordt de oplettende deelnemer beloond. Boven het onderstreepte woord MUG zat in de struik op een kunstwerk uit de keuken van Frieda een prachtige bij te zonnen.


45. Na soortnaam van insect R (MUG)

Bij deze opdracht is nog  meer oplettendheid vereist. Het woord MUG mag je niet meer gebruiken omdat dit in de vorige opdracht al is gebruikt als onderstreept woord. Als je goed naar de herstelopdracht iets verder in de weg naar rechts keek, zag je overduidelijk de herstelopdracht: Bij vijfde passage …. Laat de Bij nu ook een insect zijn.


46. Einde weg R
47. Na twee sommen L (MUG)
Er waren twee bordjes met sommen aanwezig. De som op het tweede bordje had

een verkeerde uitkomst, maar het blijft evenwel een som. Als u hiermee dacht de opdracht goed te hebben uitgevoerd, had u het mis. Een som is zowel een rekenkundig vraagstuk (0,5+0,5), als de uitkomst van een optelling (1,0). De opdracht is dus al uitvoerbaar na het eerste bordje (0,5+0,5=1,0).


48. Einde weg L
49. Einde weg L (Hamersveldseweg)
50. Viersprong R (Burgemeester Van der Postlaan)
51. 0p rotonde tweede weg R

Even een testje of de kaartlezer ook op let. 0p is geen Op. Op dus naar de RC.

52. Na verkeerslicht einde weg R (Noorderinslag)
53. Op rotonde eerste weg R
54. Op rotonde tweede weg R (Middenweg)
55. Na verkeerslicht viersprong R (Asschatterweg)
56. Na "JEU DE BOULES", bij mei, voor RC L

De tekst over mei is leuk bedacht door onze uitzetter, maar slaat natuurlijk helemaal nergens op. Nu niet als een speer doorrijden, maar eerst eens opzoeken in het woordenboek wat een mei is. Dit blijkt een jonge tak of een meidoorntak te zijn. Om geen    misverstanden    te

laten ontstaan, heeft onze perfectionistische uitzetter, nadat hij dit zelf had ontdekt, een studie gemaakt van de meidoornboom. Toen hij eindelijk had ontdekt hoe zo'n boom eruit ziet en hij door het bos de bomen weer  begon  te   ontdekken,   kwam  hij  er  ook  vrij

gemakkelijk achter dat er een heuse meidoornboom in zijn eigen tuin staat. De avond voor de rit is onze uitzetter de boom in gegaan en heeft twee prachtige takken bemachtigd en deze zorgvuldig op water gezet, om ze vervolgens de volgende zondagmorgen op locatie aan de bomen te binden. Zo zie je maar, ook het uitzetten van een puzzelrit is best leerzaam.

57. Einde weg L

58. Na "LANGESTEEG", "HET HAREM" en "PAS OP VAL" asfaltweg L (lange afstand)
Dat deze uitzetter van borden uit meerdere delen houdt, mag inmiddels duidelijk zijn. Eerst dus na het bord PAS OP V en AL de herstelopdracht Asfaltweg Links uitvoeren en vervolgens na het goede bordje de routeopdracht.


59. Einde weg L (lange afstand)
60. Na "ZONE 60", bij "ZONE 60", voor "ZONE 60" R (alle tekst ter plekke moet u als leesbaar beschouwen)

Bij het bedenken van de rit stonden er zowel voor als na de asfaltweg naar rechts nog twee fraaie verkeersborden met de tekst ZONE 60. Op de dag van uitzetten had de gemeente Scherpenzeel deze borden waarschijnlijk in onderhoud, dus moest de uitzetter de gevraagde teksten maar zelf plaatsen en was dit probleem weer opgelost. Dan nu de truc: De borden in de na- en de voorpositie waren dus aanwezig. Het bord in de bij-positie (dit is dus bij de weg naar rechts tussen de linker- en de rechterbermlijn) was ogenschijnlijk  niet  aanwezig.   Maar  ook  hier  is  de

schijn weer bedrieglijk, want  in  het  bord  met de

tekst: Heeft u Zonet opdracht 60 wel goed uitgevoerd? was de gezochte tekst verstopt. Wederom een fraai stukje huisvlijt van onze uitknutselzetter.


61. Einde weg L
62. Viersprong R
63. Einde weg L (lange afstand)

 

Een stempelcontrole is altijd verdacht, misschien bent u nog even terug gaan kijken of er iets met deze weg aan de hand was. Er was alleen iets aan de hand met de ritpijl; deze had blauwe letters in plaats van zwarte letters en voldeed dus niet aan een ritpijl zoals beschreven in ons reglement. Niet opvolgen deze pijl dus.

64. Einde weg R (Kon. Julianaweg)
65. Na brug, "ACHTERVELD GEM. LEUSDEN", viersprong, hond, zon, maan, H "11" en tweede buitenlamp viersprong R

Het huisnummerbordje 11 kon u niet gebruiken, omdat dit uit twee tegeltjes bestond. De tekst moet zich op één bordje bevinden.

66. Einde weg R
67. Bij spiegelwoord L (Rentinckstraat)

Het bordje met het woord NEPPER in spiegelschrift is natuurlijk onzin. Nog even opletten alvorens te finishen is altijd aan te bevelen. Boven het merkwaardige bordje was op de verkeersspiegel het woord NEPPER geplaatst. Een spiegelwoord is een woord wat heen en terug is te lezen en dat kan allemaal met deze prachtige afsluitende NEPPER.


Finish, controlekaart gelieve binnen in te leveren.
Met deze fraaie afsluitende zinsnede in toepasselijk Oudhollands taalgebruik leveren we vol goede moed onze bescheiden in (om maar even in de stijl van de uitzetter te blijven). Wat is de Nederlandse taal toch prachtig als we hier goed over nadenken. Wat echter nog prachtiger is, heb ik zojuist beschreven in dit verslag. Henny, wat heb je er weer een spektakel van gemaakt, geweldig kunstig zoals jij de trucs in elkaar weet te draaien en zaken in een ander daglicht weet te zetten, onze complimenten.

In het intro van dit verslag sprak ik over onze deskundige uitzetters. Henny en Frieda hebben dit zeker waargemaakt. Zonder ook maar een van de andere uitzetters tekort te doen, kan ik stellen dat we trots zijn op ons deskundige team van uitzetters. Iedere uitzetter heeft zijn eigen stijl in het bedenken van trucs en het uitzetten van de rit. Dit heeft zeker zijn charmes en zorgt ervoor dat het rijden van een puzzelrit een boeiende bezigheid blijft. Henny en Frieda, nogmaals bedankt voor de prachtige rit en we zien nu al uit naar een van jullie volgende prestaties.

Ook de rekenkamer leverde een snelle prestatie, zodat alles vlotjes verliep na binnenkomst van de deelnemers en velen gingen met een mooie vakantieprijs naar huis. We kijken terug op een fantastische dag, waarvoor we iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen. Iedereen een fijne vakantie toegewenst en we zien elkaar weer op de herfstrit van 11 september.

Jannie en Henk Hazeleger.

 

P.S. Nu ik toch aan het schrijven ben, is het misschien wel leuk om de kenmerkende verschillen tussen de B/C-klasse en de A-klasse toe te lichten. Tekstueel was de B/C-klasse op een aantal punten duidelijker omschreven maar het heeft weinig zin hier dieper op in te gaan. Bij de routeopdrachten ga ik alleen in op de verschillen. De onderdelen van een opdracht die hetzelfde zijn als in de B/C-klasse moet u maar even teruglezen bij de corresponderende opdrachten.

9. Na "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT", "DE FLIERT" en "DE HOEK", voor straatnaambord R

Ook hier waren alle teksten aanwezig. Als straatnaambord kan niet het door de uitzetter geplaatste bord TINWEG worden genomen, want hier is de tekst niet onderstreept. Het officiële straatnaambord KLETTERSTEEG iets verderop is echter een uitstekend oriënteringspunt.


10. Na Nederlandse plaatsnaam R (MUG)
Als eerste passeer je het bordje ZINKWEG aan de overkant van de weg en neem je dit bord als oriënteringspunt. De iets verderop geplaatste herstelopdracht laat je opnieuw beginnen met opdracht 10, maar geen nood, we kunnen net als de B/C-klasse gebruikmaken van de plaatsnaam HOEK.

 

11. Voor "Zinkweg" en "ZINKWEG" "Zinkweg" L (SO)Deze opdracht lijkt geen probleem te zijn, omdat door gebruik van SO de weg naar links de naam Zinkweg heeft. De tekst ZINKWEG mogen we hier echter niet meer gebruiken, omdat we deze in de vorige opdracht al hebben gebruikt. Dat we met deze tekst toen de

opdracht niet af konden maken, doet niet terzake.

22. Na viersprong, autosnelweg en "A12", voor "BAKE FIVE" R (SO)

De autosnelweg en de tekst A12 waren geen probleem. Hierna zag je al direct op het gebouw de tekst BAKE FIVE. Door gebruik van SO moest je hierbij wel beoordelen dat er nog een latere mogelijkheid kwam om de opdracht uit te voeren. Eerst even een rondje op de rotonde en dan de opdracht uitvoeren was hier de enige goede uitvoering.


43. Na straatnaambord R (MUG)
Het straatnaambord 't MUG is een prima straatnaambord. Dat er meer tekst ophet bord staat als de straatnaam komt op officiële straatnaamborden ook voor.

Alleen de als straatnaam dienende tekst is onderstreept.

44. Na straatnaam R (MUG)
In de vorig opdracht is het bord met de volledige tekst gebruikt. In deze opdracht gebruiken we een onderdeel hiervan en dat mag volgens ons reglement.


45. Na soortnaam van insect R (Mug)
Opdracht is gelijkwaardig aan de B/C-klasse. Dacht u dat de opdracht niet uitvoerbaar was doordat MUG niet in hoofdletters stond, dan had u het mis. Mug was in dit geval de naam van de weg, een leuke vondst van onze uitzetter.

56. Na "JEU DE BOULES", bij mei, voor brug L

Bij deze opdracht kunt u alleen de laatste weg naar links gebruiken, anders bevindt de brug zich niet in een weg die uitmondt op uw bereden route.

58. Na "LANGESTEEG", "HET HAREM" en PAS OP VAL asfaltweg L (lange afstand)
De teksten waren het probleem niet, maar u moest wel zien dat PAS OP VAL hier geen tekst is. Laat er nu een afbeelding staan van een paspoort op een muizenval. Je moet er maar op komen als uitzetter, een bijzonder originele val die menig deelnemer glimlach ontlokt zal hebben.

 

65. Na brug, "ACHTERVELD GEM. LEUSDEN", viersprong, hond en synoniem voor trottoir viersprong R
De tekst, de viersprong en de hond waren snel gevonden. Nu zoeken we geen synoniem van trottoir, want dit staat tenslotte niet in onze routebeschrijving. We zoeken een synoniem en deze was aanwezig in de vorm van het bordje STOEP VOETPAD. Hierna moeten we na een trottoir naar rechts en dit was voor de volhouders onder ons ook prima uitvoerbaar.

 

Nogmaals gegroet en tot de volgende rit.

Jannie en Henk Hazeleger.

 

omhoog