Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 2005
  Verslagen 2004
      Openingsrit
      Koninginnerit
      Vakantierit
      Wijnrit
      Herfstrit
      Snertrit
  Verslagen 2003
  Verslagen 2002
  Verslagen 2001
  Verslagen 2000
  Verslagen 1999
  Verslagen 1998

Verslag Wijnrit 2004
 

uitzetters:    Bertus en Henny van der Horst uit Harderwijk
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
26 september 2004

Even voorstellen: wij zijn Pieter Spaarwater en Yvonne Baljet. We wonen in Zaandam, maar staan op een camping in Otterlo. Dit jaar zijn we lid geworden van AMBC Achterveld. Hiervoor hebben we twee jaar in Zuuk gereden. Pieter houdt van autorijden en Yvonne van puzzelen, dus de rolverdeling is duidelijk.

De hele week heb ik als navigator elke avond gestudeerd op het nieuwe reglement, want dit keer gaan we echt voor GOUD! Je moet de lat zo hoog mogelijk leggen……

Naast de Prisma, Beste Boek van de Weg en het plaatsnamenboekje van BV Zuuk hebben we vandaag ook twee boekjes over wijn meegenomen. Ten slotte is het een “Wijnrit”, je weet maar nooit……….

En zo gingen we enthousiast van start:

 

1. na mol R
De egel gaan we voorbij, maar dan direct al een probleem. Een mol is ook een muziekteken, maar hoe ziet dat er eigenlijk uit. Ik kan geen noten lezen, deze speel ik door aan Pieter die ooit pianolessen moest volgen. Alsof hij het clublied uit  z’n hoofd  moet

leren, zolang blijft hij er voor staan. Uiteindelijk moet hij mij opbiechten, dat hij vroeger niet zo goed heeft opgelet en het niet weet. Oei, meteen al gokken, er zal wel een mol tussen de notenbalk staan: we gaan naar rechts; geen slechte gok, zoals later blijkt.

5. na fiets voor fiets L (MUG)
Hier tuin ik niet in. Er staat geen komma, dus zoeken naar een fiets voor een fiets en dan daarna pas naar links. Ik ben trots op mezelf.

10. voor Franse plaatsnaam L (MUG)
(eventueel geparkeerde auto’s als niet aanwezig beschouwen)

Ooit waren we in Nice en omdat we de reis daarheen hadden gewonnen met een prijsvraag en het ons daardoor geen cent kostte, was het er extra nice. Gelukkig weten we dat een plaatsnaam altijd met een hoofdletter moet beginnen en rijden we rechtdoor. Toch slaat de twijfel nog even toe, want waarom staat er dat de eventueel geparkeerde auto’s als niet aanwezig moeten worden beschouwd; missen we iets?
 

11. na schrikhek en starter asfaltweg L
Het schrikdraad zien we, maar heet het dan een schrikhek? In onze Prisma ontbreekt dit woord. Inmiddels zien we de foto van de heer Buurman. Bij nader onderzoek zie ik iets in het gras bij het paaltje. Komt me wel bekend voor.
Pieter brengt uitkomst, het is een starter van een TL-balk. De starter is er, maar wat doen we met het schrikhek? Na enige discussie vinden we een hek met schrikdraad een schrikhek en gaan links de asfaltweg in.

 
14. na zwanenhals viersprong L
Pieter heeft soms de neiging het gaspedaal iets te ver in te drukken en we gaan bijna de kraanvogel voorbij. Een kraanvogel met een zwanenhals, want de nek is lang en in een S-vorm. We draaien ons om richting auto om weer in te stappen en zien hierdoor ook nog de afvoerpijp. Dubbele zekerheid, op de viersprong naar links.

21. na balloon R (MUG)
Een spelfout? Toch maar even de Prisma erbij en niet voor niets. Het tekstballonnetje is er. We gaan lekker….!
 

24. na asterisk R (MUG)
Het is wel een verdraaid superklein sterretje, maar wie het kleine niet eert, is het grote niet weert oftewel wie het kleine sterretje zag staan, is hier de juiste weg rechts ingegaan.

 
28. voor de naam van een bloem, die nooit rood kan worden, gaat u R
Een bloem, die nooit rood kan worden? Nee, goed lezen, de naam, die nooit rood kan worden. We krijgen het gevoel, dat we goed bezig zijn.

29. voor de naam van het land waar de volgende Olympische Spelen worden gehouden, gaat u R
In euforiestemming gaan we na China zonder verder na te denken naar rechts. Na later blijkt onze eerste misser. Wie denkt er bij dit lekkere weertje nu aan de winter.

33. na “MOSSELPAD”en sergeant R

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer en als er één fout is gemaakt…. Sergeant, rang in het leger, lijmknecht. Hoeveel sterren heeft een sergeant? Twee? Pieter, jij hebt in dienst gezeten, jij moet dit weten. Hoe zit dat bij Stratego, weet je dat? We moeten nu wel een beslissing nemen, dit kost tijd. Oh, wacht eens, als een sergeant twee sterren heeft, is dit nog geen sergeant, alleen maar het teken van. Ik weet het zeker, we gaan rechtdoor. Herstel-opdracht 2R en dan door met opdracht 37. We komen

er niet meer uit, we rijden rondjes. Nog eens goed lezen, nog een rondje en nog één. Dan maar terug naar het bord Mosselpad en opnieuw beginnen. Weer een rondje van de chauffeur. De tijd tikt door. We worden er chagrijnig van. Hier bij de rotonde dan maar 1e weg rechts, dan zitten we in ieder geval weer op de juiste route.
 

40. na peper en zoutvaatje R
Eerst peper en vervolgens een zoutvaatje zoeken. Dat is er volgens ons niet, ons humeur verbetert iets. Later bleek dat de peper toch aanwezig was op een lantaarnpaal.

43. na paardenstaart en ezelsoor R
Volgens het woordenboek is paardenstaart ook een plant. De plant op de foto kan volgens ons van alles zijn, maar we gokken het erop, dat het inderdaad de gezochte plant is.  In het  omgevouwen  blaadje  zien

we het ezelsoor. We krijgen het gevoel, dat het weer iets beter gaat.

50. voor medeklinker en 2de klinker R (de oriënteringspunten zijn na gebruik niet meer aanwezig)
De tekst tussen haakjes brengt ons weer in verwarring, want na het verkeerd geschreven 2de gaan we rechtdoor en hebben we niets met die oriënteringspunten te maken.

53. voor twee koeien lopen twee koeien, achter twee koeien lopen twee koeien en tussen twee koeien lopen twee koeien. Hoeveel koeien lopen er minimaal in totaal?
Als liefhebster van logische en rekenkundige puzzels moet ik deze opdracht goed kunnen oplossen. We zetten de auto even stil. Loeiend enthousiast begin ik er aan. Twee ervoor, twee erachter dat zijn er vier. Dan klopt ook tussen de voorste en de achterste twee. Met KOEIENLETTERS noteer ik vier en gaan we gewoon rechtdoor.

58. vanaf nu zit u in een roeiboot, voor u ziet u een einde wegsituatie (geen doodlopende wegen) en om de bocht door te komen, roeit alleen de navigator aan zijn of haar kant van de boot (de navigator moet dan natuurlijk achterstevoren gaan zitten). U gaat naar rechts of links, zoals de boot vooruit gaat.
Na loeiende koeien, nu de bocht om roeien, maar welke kant varen we op? Even kijken, als ik nu roei gaan we naar rechts, dus als ik me omdraai naar links. Of is het andersom? Pieter weet zeker, dat we naar rechts gaan en zonder morren geef ik deze keer helaas toe. Al roeiend moeten we ook nog eens bedenken, hoeveel goud, zilver en brons we op de Olympische Spelen haalden. Waren het er niet 23, maar hoe was dat verdeeld? Negen, zes en acht was dus hartstikke verkeerd!
 

59. na “WIJNRIT” R
Dat lijkt nogal duidelijk, maar om de hoek staat een bord verboden voor motoren en slim als ik denk te zijn, gaan we hier dus niet in. Helaas raken we hierdoor weer verstrikt in een oneindige lus van rondjes rijden en verliezen veel, heel veel tijd. Tenslotte toch de juiste route weer gevonden.

 

67. na “BRUG” en “VANAF HIER enz.” L
Nu pas zitten we niet meer in de boot….bij de vorige opdracht zijn we goed de boot ingegaan….., maar geluk bij een ongeluk, de val enz. doorzien we; het nieuwe reglement is door mij niet voor niets stuk gelezen.

71. na koe en “SNORRENHOEF” en kleine vos R
Onze persoonlijke mening is, dat de vos klein is en hierdoor gaan we met een gelukje de goede weg in. De vlinder wel gezien, maar de tijd begint te dringen, de vermoeidheid slaat toe en dan dringt niet alles meer tot je door.

 
76. na clublied van A.M.B.C. Achterveld R

Het clublied hadden we bij de eerste opdracht al gezien en zingend gaan we dan ook rechtsaf. Toch heb ik er geen goed gevoel bij. Zouden we een letter hebben gemist. We hebben al heel veel tijdsoverschrijding, maar besluiten toch nog eens het laatste rondje te rijden en trappen voor de tweede keer in de afkortingsval.

Nog net binnen de 2½ uur finishen we. Tijdsoverschrijding accepteren we zonder meer, maar we zijn benieuwd hoeveel vallen we niet hebben gezien.

We zijn heel tevreden met de zes fouten (de Olympische medailles even buiten beschouwing gelaten) en vallen nog in de prijzen ook! En hoe kan het anders bij een Wijnrit, de prijs is een fles wijn (Zuid-Afrikaans, precies onze smaak) met twee prachtig mooie wijnglazen.

We vonden het weer een leuke rit en zien nu al weer uit naar de volgende, die we dan wel iets sneller hopen te rijden.

Dus tot ziens op 24 oktober bij de Herfstrit.

Pieter Spaarwater en Yvonne Baljet

 

omhoog