Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 2005
  Verslagen 2004
  Verslagen 2003
      Openingsrit
      Koninginnerit
      Vakantierit
      Wijnrit
      Herfstrit
  Verslagen 2002
  Verslagen 2001
  Verslagen 2000
  Verslagen 1999
  Verslagen 1998

Verslag Wijnrit 2003
 

uitzetters:    Bertus en Henny van der Horst uit Harderwijk
controleurs: Henk en Jannie Hazeleger uit Scherpenzeel
21 september 2003

Bijna te laat, omdat computers en ik (Herman) thuis erg veel tijd in beslag nemen, vertrokken we met gestrekte draf, alle paardenkrachten werden gebruikt, richting Achterveld om ons, laten wij het zo zeggen, niet te laten verrassen in de wijnrit door Bertus van der Horst. Wanneer je trouwens deze naam hoort of uitspreekt, dan ben je voor de start al 2 keer naar het toilet geweest en aan 1 kopje koffie kan dat toch niet liggen. Het is voor ons een van de weinige uitzetters die het potentieel heeft om de deelnemers een bijzonder mooie dag en rit van verschillend goed niveau aan te bieden. Met die gedachte en wetenschap zijn we dan ook aan deze wijnrit begonnen. Of het resultaat in deze rit ook aan onze verwachtingen heeft voldaan, leest u in onderstaand verslag. Eerst willen wij Bertus en Henny van der Horst met controleurs bedanken voor deze prachtige puzzelrit, jammer dat er maar zo weinig mensen van hebben kunnen genieten, maar wij zeggen alvast, graag tot een volgende puzzelrit van jullie in Achterveld.

En dan nu het zware werk …
 

Start bij blauwe vlag
2. Na namen van de zonen van Donald Duck L

Dit wisten we, omdat het de neefjes zijn van Donald, deze opdracht of van gelijke strekking blijven toch lang in je geheugen ondanks dat je al vele jaren geen abonnee meer bent op het gelijknamige blad.

6. Na namen van 3 soorten metaal L
Een leuke opdracht die in combinatie met opdracht 2 gemaakt is, althans de bordjes, eerlijkheidshalve viel het ons niet  op dat BL1K  verkeerd geschreven  was,

maar 3 soorten metaal hadden we al gevonden met KWIK, KOPER, GOUD.

10. Na Ernie en Bert L
Soms weet je het even niet wie nu Ernie is en wie Bert, maar ook hier deden we het goed, omdat er Bert van Marwijk, trainer van Feijen…. ik krijg het bijna niet op papier, was bijgeplaatst, we krijgen na deze opdrachten weer het gevoel van jeugdsentiment terug en daar blijf je jong bij.
 

12. Na schrikhek en schaapkameel asfaltweg L
Een afbeelding is gelijk aan de werkelijkheid, dus voorzichtigheid bij controle is geboden, want zo'n beest heeft mij al eens in m'n nek gespuwd dat kunnen ze goed. Het gaat lekker, ook deze opdracht goed uitgevoerd na de lama.

 
13. Na viersprong, RC en sproeier L
Na de viersprong hebben we eerst nog een tijd stilgestaan bij het oranje vlaggetje aan de fiets met daaronder een echte tuinkabouter, jeugdsentiment hè, om te zoeken naar een letter of iets dergelijks, het geheel leek sprekend op een bemande controle. Helaas er was niets te vinden, alleen maar tijd verspeeld. Tussen het vlaggetje en de douchecabine zag Hanny, m'n kaartleesster, een stuk slang met daarop een flinke knop en dat kwam haar heel bekend voor als sproeier, maar zover zal Bertus toch niet gedacht hebben. Later bleek dit ook zo te zijn, want de sproeier hing achter de glazen douchecabine, de opdracht kon je dus niet uitvoeren.
 

19. Na grastrimmer R
Deze opdracht had voor ons heel wat voeten in de aarde (gras) leest u verder …De eerste afbeelding was duidelijk een heggenschaar, de tweede afbeelding was een (s)-trimmer; volgens mij, zei ik tegen Hanny, moet dat met twee (essen) ss) worden geschreven; zoeken we op, zei ze…. Nergens te vinden, tenminste niet in de boeken die wij hebben, dan gokken en rechtsaf … Stop! riep ze … een bord met de tekst "privé terrein" daar mogen we niet inrijden. Daar schrik je toch even van, zelfs iemand achter ons werd ook nerveus en begon te toeteren, naar later  bleek wisten deze  personen ook niet  hoe

vaak de s aan de trimmer moet …. Kortom volgen wij elkaars "advies" op dan gaan we goed, maar nee … het worden onze eerste 30 strafpunten.

22. Na sla en broccoly R
Een opdracht waar we ons zo door heen slaan, niks mis mee, behalve met de broccoly, dat moet met een i worden geschreven, we kregen hier heel veel letters en weinig broccoli.
 

26. Voor brommobiel L
Bij deze opdracht kregen we de gedachte aan de voorpret om ooit eens een ander automerk, of wat daar op lijkt, te gaan kopen, de keus tussen een KIA en een brommobiel was snel gemaakt, we kozen voor de laatste maar wachten nog even met bestellen …

We weten dus ook bij dit punt waar we het over hebben en reden rechtdoor naar de opvanger (brommobiel was niet aanwezig).

29. Na parkeerplaats voor invaliden, 2 paarden en 2 verkeersborden en RC R
Deze opdracht bij de manege hebben wij net als een volbloed hengst "ronddravend" uitgevoerd naar de opvanger. We kregen hier geen schoonheidspunt maar ook geen fout voor … de parkeerplaats is natuurlijk bedoeld voor invalidenvoertuigen.
 

34. Na L R
L staat in het puzzelreglement voor links, weten wij al jaaaaren, toch doen we deze opdracht fout, knap hè. Links is niets (ja bij computers) en 50 op het bordje nog minder, eigenlijk was dit een punt voor een D-klasse, rechtdoor dus.

 
39. Na "EIGEN TERREIN VERBODEN TOEGANG EX. ARTIKEL.461 SR.", 2 vlaggenmasten en kloot R
Een hele mond vol of beter gezegd een bord vol met tekst, maar wanneer we het aanvullend reglement goed hadden gelezen, was het niet nodig geweest om deze tekst op het bord te controleren. Wij doen dat dus wel en waarachtig het stond er precies zo op als in de routebeschrijving, knap hè of ben ik nu een kloot, doordat we ons er eerst niet van bewust waren, kregen we na deze opdrachten al sterallures.

43. Na verkeerslicht, brug en bushaltebord asfaltweg L
Alles was aanwezig maar ook in dit geval moest je even het aanvullend reglement erbij hebben om te weten dat slagbomen, b.v. bij een overweg, gesloten zijn … een sterk punt die ook iedereen fout had. Maar toch heb je altijd weer mensen die, omdat ze het fout gedaan hebben misschien, proberen om met een andere uitleg de uitzetter op het verkeerde been te zetten, b.v. door te stellen dat slagbomen geen spoorbomen zijn of dat je nog langs de bomen kan rijden zoals ook in praktijk gebeurt, erg flauw, het is als uitzetter al moeilijk genoeg om zo'n punt te bedenken. Dit is voor ons nu de 3e fout op rij en besluiten daarom ook vanaf nu meer ons best te gaan doen.
 

46. Voor "BEW" R
Ook Bertus heeft op de figuurzaagclub gezeten en bij deze opdracht kwam dat goed van pas, "BEW" was horizontaal door midden gezaagd en dan blijft er DLW over, automatisch naar rechts, keren, en daarna de RC noteren die door de DLW aan de bereden weg komt te staan …. prima opdracht.

 
49. Na "40", slot en RC, bij TV- en radioantennemast L
Bij deze opdracht hebben wij nergens naar gezocht omdat TV volgens het reglement geen toegestane afkorting is, gauw mee klaar ... naar opvanger.

51. Na kapitein Haddock, kuifje en Janssen L

Ach, weer komen de jeugdherinneringen boven, spannende verhalen met Kuifje en z'n hondje Bobby, maar daar ging het hier niet om. Waar het wel om ging was het kuifje van Kuifje en daar is alles mee gezegd. We stonden nog even te twijfelen over het verschil tussen een kuif en een kuifje, de vergelijking was er niet, maar eigenlijk moeten wij niet zo zeuren.

 
56. Voor "FORD AUTO LEUSDEN" L
De tekst op het gebouw was niet goed, de clou zat in de situatieschets die geldt vanuit elke richting. Vanaf de controle automatisch naar links en later nog een keer linksaf volgens herstelopdracht.

60. Na koe, P, molen, kam en borstel Langesteeg L
We dachten eerst bij deze opdracht dat wordt zoeken langs deze lange weg maar achteraf viel dat wel mee, alles gevonden en goed uitgevoerd.

61. Na "X" en frikadel, bij schrikhek L
Ook deze opdracht goed gedaan, tja als het om eten gaat, komen wij er wel uit. Frikadel schijnt trouwens een gehaktbal te zijn.
 

62. Na "X", nachtvlinder en "STOP" R
Dit onderscheid konden we nog wel ontdekken en zijn daarom ook na de visstaart rechtdoor gereden. Voordat we het volgende oriënteringspunt bereikten, hadden wij een beetje last van een stijve nek doordat we vanwege de grote afstand steeds naar rechts keken om een zgn. scherprijder te vinden, niet geplaatst dus niet gevonden.

68.  Na  "ACHTERVELD  GEM.  LEUSDEN",  viersprong, zon, maan en "ALERT" R

Alles was hier ook aanwezig, doch de twijfel nam de overhand doordat ALERT van boven naar beneden was geschreven, maar bij het laatste oriënteringspunt hebben we geleerd om even het aanvullend reglement er op na te slaan en daar stond in dat er geen fouten op spaties zijn gemaakt ... goed hè.

Hopelijk hebben wij op een duidelijke maar ludieke manier onze beleving aan deze rit aan u verwoord.

Bertus en Henny nogmaals bedankt voor de mooie rit, jullie hadden zelfs voor de kinderen nog opdrachten gemaakt … klasse.

Hanny Schuring en Herman Vrielink.

 

omhoog