Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 2005
  Verslagen 2004
  Verslagen 2003
  Verslagen 2002
  Verslagen 2001
      Openingsrit
      Koninginnerit
      Vakantierit
      Nazomerrit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 2000
  Verslagen 1999
  Verslagen 1998

Verslag Snertrit 2001
 

uitzetters:      Klaas Visser en Miranda Disselhorst uit Deventer
25 november 2001

In herfstige omstandigheden, vanwege volop gebruind blad zowel binnen als buiten onze auto, togen we verwachtingsvol richting Achterveld om daar de Snert(puzzel-)rit te rijden die door Klaas Visser en Miranda Disselhorst was uitgezet. Deze vermaarde equipe, reeds kampioen in Achterveld met maar liefst vier overwinningen, moest volgens ons wel een fantastische rit uitzetten. Bijkomend voordeel was dat we deze rit dus een belangrijke rivaal minder hadden; voor ons reden om ons allerbeste beentje voor te zetten. Zowel qua rit als uitslag van de rit heeft de Snertrit geheel aan onze hoopvolle verwachtingen voldaan. Klaas en Miranda bedankt en graag zien we een volgende rit van jullie tegemoet. Hierna een relaas over hoe wij de Snertrit (voor de Sportklasse) hebben beleefd.

Aanvullend reglement:
- de routebeschrijving bestaat uit genummerde route-opdrachten 0, 1, 2, 3, enzovoorts

0. 1e weg R
1. na driehoek asfaltweg L

Alvorens met opdracht 1 te beginnen hadden we al een probleem. Waarom beginnen met opdracht 0; mag dat wel, is nul wel een cijfer of moeten we met opdracht 1 beginnen en na de aanwezige driehoek asfaltweg links gaan? We hebben maar aangenomen dat er met opdracht 0 andere bedoelingen waren (bleek ook bij opdracht 45) en hebben opdracht 0 goed uitgevoerd met aansluitend opdracht 1.

6. aanhoudend asfaltweg R
7. aanhoudend weg L
8. voorrangsweg R

Jammer genoeg is deze mooie opdrachtcombinatie geneutraliseerd omdat een RC foetsie was. De val bleek te zitten om komend van een zandweg de geasfalteerde einde weg als voorrangsweg te beschouwen. Of we daar in waren getrapt zal nooit duidelijk worden.

11. na bushaltebord, "BRUG" en verkeerslicht asfaltweg L
Ook bij deze ogenschijnlijk onschuldige opdracht waren we nog haarscherp en ontdekten de klinkers aan het eind van de korte asfaltweg.

12. na naam, van, minister en koningin R
We dachten al gauw aan een schrijffout (de komma's), maar nee hoor, volgens 't woordenboek bleek van een eigennaam dus na Bea zijn we maar snel naar rechts gegaan.

15. na WW R
In ons Shell-gehuchten-en-gaten-boekje maar even gekeken of Rijs ook een 'plaats' was en jawel we konden meteen R.

16. na "SNERT", "SNERT", "SNERT" EN "NOG EENS SNERT" R
Ondanks al die 'snert'-woorden kregen we geen snertsmaak, want we hadden het idee dat we alles tot nu toe aardig door hadden. Nu zochten we een tekst die bestond uit alle hoofdletters tussen aanhalingstekens en ook die tekst vonden we.

20. voor esoterische tekst weg R
Hier maakten we onze eerste fout. We waren zo blij dat we het woord 'esoterisch' terugvonden in het woordenboek dat we vergaten om om ons heen te kijken en hebben dus het verkeersbord met de P gemist.

26. na Wiske en Suske R
Na een paar rondjes zoeken naar Wiske en Suske ontdekten we eindelijk een miniatuurstelletje, echter in onjuiste volgorde dus dan nog maar een rondje maken. We moesten wel wat op de tijd gaan letten, want ook deze opdracht had ons behoorlijk wat (zoek-)tijd gekost.

28. na priemgetal R
Hier hadden we geen probleem mee, want we ontdekten meteen al zo'n getal. Alleen daarna werden we weer ernstig aan het twijfelen gebracht omdat een herstelopdracht ons opdracht 30 liet overslaan. Een eind gemaakt aan het twijfelen door te besluiten dat dit wel de bedoeling van de uitzetter zou zijn. Bleek later niet het geval, waardoor opdracht 30 neutraal werd.

36. na ezelsoor asfaltweg L
Aan een reclamesticker op een rode brievenbus ontdekten we een omgekruld hoekje c.q. een ezelsoor. Wij dachten al niets met ezels te maken te hebben door het afgeknipte hoekje van de uitzetter af te keuren. Echter, de uitzetter naaide ons een (ezels-)oor aan, want onze interpretatie bleek niet de bedoeling. Onze tweede fout.

37. na "H", "O", "T", "T", "E", "N", "T", "O", "T", "T", "E", "N", "T", "E", "N", "T", "E", "N", "T", "E", "N", "T", "O", "O", "N", "S", "T", "E", "L", "L", "I", "N" en "G" L
Na zo'n kwartier puzzelen hadden we een goed gevoel over onze oplossing van deze leuke puzzel, naar later bleek ook terecht.

In de route-opdrachten 39 en 40 zijn klinkers inclusief de directe ondergrond niet aanwezig, uitgezonderd de woorden na, bij en voor.
39. na Haai R
40. na RC R

Ook deze veelomvattende opdracht kostte ons veel tijd. Nog confuus van de vorige puzzelopdracht reden we van hot naar her en van her naar hot en terug. We kwamen er ook niet goed uit maar hadden geluk omdat opdracht 40 later werd geneutraliseerd. Wellicht waren de uitzetters daar in hun eigen val gelopen door een AMBC-ritpijl over het hoofd te zien. Het kostte ons de derde en tevens laatste fout.

43. na "ZUIDERINSLAG" R
Ondanks dat het leek dat we met doodlopende wegen te maken hadden, hebben we toch maar even doorgezet en kwamen vanzelf bij de goede RC. Hierna ons nog te pletter gezocht naar een volgende "ZUIDERINSLAG" maar gelukkig konden zowel wij als de uitzetter die niet vinden.

45. na cijfer in letter R
Om ons weer af te vragen of nul wel een cijfer was, bleek niet meer relevant toen we zagen dat de 0 in een cirkel was geplaatst, dus gingen we door met opdracht 0: 1e weg R en opdracht 1: na driehoek asfaltweg L waarbij onze driehoek zich in de RC "A" bevond.

47. 2e weg L
Ook bij de Doodlopende Weg zaten we niet op dood spoor.

51. na "KM" en Bert en Ernie L
Wie nou Bert en wie nou Ernie is, weten we nog steeds niet. Maar gelukkig zagen we de kleine afbeelding achter de grote en toen hadden Bert en Ernie of Ernie en Bert voor ons ineens alles opgelost.

52. wat is een gulden munt op 1 januari 2002 nog waard?
We hebben maar aangenomen dat met de gulden munt de gulden als munt werd bedoeld en deze heeft op die datum nog 100% van zijn waarde en dat vonden we erg veel. Beetje geluk?

53. na "KM" en Romeinse Cijfers R
Natuurlijk viel mijn oog meteen op de schone uit Rome, dus nu nog een weg zoeken met de vreemde naam Cijfers. Die weg vonden we ook en zijn we ingeslagen maar vergaten het officiŽle straatnaambord, waardoor de weg twee namen had. Gelukkig voor ons had de uitzetter dit ook over het hoofd gezien en werd deze leuke opdracht neutraal. We hebben vandaag over geluk niet te klagen.

54. einde weg L
Toen we het 'doosje' met de tekst Kiekeboe ontdekten, vermoedden we al dat de uitzetter niet al deze moeite had genomen om alleen maar te flauwekullen. Na wat om ons heen kijken ontdekten we een kiekeboe-spelende RC "K" achter een paaltje.

56. na "KM" en synoniem van "VOELSPRIET" L
Volgens ons konden we deze opdracht nooit uitvoeren omdat we tegelijkertijd de tekst VOELSPRIET moesten zoeken met het synoniem hiervan; dat leek ons ondoenlijk. Toch maar even het bordje VOELSPRIET bestudeerd en ontdekten daarin het bordje EL en toen hoefden ook wij onze 'gevoelssprieten' niet meer te gebruiken.

Finish:
Omdat het reglement zegt dat een herstelcode bij (in de betekenis van: nabij of met) een RC kan voorkomen, hebben we nog wel gedubd of de uitzetter dat hier ook zou bedoelen. Uiteindelijk maar besloten dat dit niet zo was en met in totaal zo'n 40 minuten tijdsoverschrijding de laatst RC "Q" opgehaald.

Resumerend vonden we de Snertrit een hele leuke rit en na afloop werd de rit nog leuker toen bleek dat we de minste fouten hadden gemaakt.

Groeten van Frieda en Henny Slotboom.

 

omhoog