Verslagen 2021 - heden
  Verslagen 2016 - 2020
  Verslagen 2011 - 2015
  Verslagen 2006 - 2010
  Verslagen 2005
  Verslagen 2004
  Verslagen 2003
  Verslagen 2002
  Verslagen 2001
  Verslagen 2000
      Openingsrit
      Koninginnerit
      Vakantierit
      Nazomerrit
      Wijnrit
      Snertrit
  Verslagen 1999
  Verslagen 1998

Verslag Nazomerrit 2000
 

uitzetter:      Bertus van der Horst uit Harderwijk
controleur:   Armando van der Horst uit Harderwijk
3 september 2000

Nadat we de routebeschrijving gelezen en bestudeerd hadden, zijn we op weg gegaan naar de eerste truc. Bij punt 3. werd gevraagd naar een flessentrekker. Hier dachten we, dit zal wel een kurkentrekker zijn, maar deze konden wij niet vinden, dus kwamen wij bij een opvanger. Dus terug gereden tot we wat gevonden hadden. We kwamen een flessenlikker tegen, het leek er niet op, dus toch naar de opvanger.

Vervolgens werden we geconfronteerd met de vraag of een octopus zes of acht armen heeft. Dit hebben we opgezocht in het woordenboek PrismaNederlandsWoordenboek en het stond er netjes in, dus een goede controle.

Bij punt 8 moesten we op zoek naar een routecontrole aan een lantaarnpaal. We vonden wel een RC, maar we vonden dat deze aan een paaltje zat, dus toch fout beoordeeld, want volgens de uitzetter is een routecontrole een bord compleet met paaltje zoals op het voorbeeldenbord is te zien. En deze zat wel degelijk aan de lantaarnpaal, hij had deze immers keurig met plakband aan de lantaarnpaal vastgezet..

Lezen blijft moeilijk kwamen we wel achter bij opdracht 11 die luide: na routekontrole L. Nadat we terug waren en de uitleg voor onze neus kregen, zagen we hoe je controle moest schrijven, we hadden de routecontrole dus niet mogen gebruiken.

Vervolgens gingen we op zoek naar de tekst "1x: 1L AL AL". Nadat we deze hadden gevonden, dachten we dit is gewoon tekst, dus niks mee doen. Fout dus, nooit aan gedacht dat dit ook een herstelopdracht is. De truc was dat je eerst de herstelopdracht moest uitvoeren en vervolgens weer bij de tekst kwam en je daarna pas de werkelijke tekst kon gebruiken.

Punt 20 was een mooie instinker. We kwamen bij een stempelcontrole waar we volgens onze routebeschrijving een afdruk van het stempel in vakje 44 van onze controlekaart moesten plaatsen. Wij gestempeld zoals gevraagd werd en voor de rest niks. Onderweg zei Eep tegen me (Joop), dit is toch ook een gewone controle, want anders doet de uitzetter er niks mee. Dus toch maar weer terug gereden en nog een stempel gehaald in het eerstvolgende vrije vakje van onze controlekaart zoals dit volgens het reglement hoort.

Punt 31 was een echte opdracht om op te zoeken in het woordenboek. We zagen al snel dat de gezochte barbeque geschreven moest worden als barbecue, dus naar de goede RC. Hierna gingen we op zoek naar een pop wat volgens ons woordenboek ook een gulden is, en ook die was aanwezig. Toen we voor de derde keer bij het plaatje kwamen, waren we op zoek naar een tas. Maar weer het woordenboek nageslagen, en tot onze grote verbazing was een tas ook een stapel en ook deze was aanwezig.

De uitzetter kreeg er schijnbaar maar niet genoeg van, want we werden voor de vierde keer naar hetzelfde plaatje geleid. Dit keer zochten we naar een bankje. Wij dachten dat een bankje een duizendje was, dus toch goed gegokt.

Bij punt 44 kregen we de opdracht: tussen parkeerverbod en parkeerverbod doorrijden, en inderdaad stond bij de weg naar rechts keurig aan iedere kant van de weg een bord parkeerverbod, wat moet je hier nou mee? Uit de uitleg bleek dat een parkeerverbod abstract is en dus niet tastbaar. Bovendien kun je volgens de uitzetter nooit tussen de parkeerverboden doorrijden omdat een parkeerverbod voor de gehele weg geldt. U moet het maar even weten.

Vervolgens op zoek naar een schootcomputer. Gelukkig wisten wij wel dat een laptop ook zo aangeduid kan worden, dus zijn we gewoon afgeslagen en dat was goed naar later bleek. Toen kwamen we bij opdracht 53 die luidde: na RC in doos L. We kwamen inderdaad een routecontrole tegen waar een doos omheen stond met de open kant naar voren. De routecontrole uiteraard noteren, want in Achterveld mag een oriŽnteringspunt zich in een opstal bevinden. Het gemene in de truc was echter dat de doos los om de routecontrole stond. En de doos was in dit geval ook oriŽnteringspunt dus…

In punt 53 moesten we na drie vervoermiddelen links. We dachten dat dit fout geschreven was, en zijn dus gewoon doorgereden. Uit de uitleg bleek dat de truc wat ingewikkelder was. Volgens de routebeschrijving waren in deze opdracht alleen de vervoermiddelen welke door de uitzetter waren geplaatst aanwezig. De step, de fiets en de ballon welke door de uitzetter waren geplaatst, waren uiteraard vervoermiddelen. Wat je echter door moest hebben, was dat de weg naar links was voorzien van een verkeersbord aanduidende verboden voor vrachtauto's. De vrachtauto was natuurlijk niet door de uitzetter geplaatst en dus niet aanwezig. En wat blijft dan over? Juist ja, een verkeersbord aanduidende verboden voor alle verkeer. Een geweldige truc of niet soms?

Punt 64 vonden we niet zo heel moeilijk. We moesten een raadsel oplossen wat als volgt in de routebeschrijving stond: Het zit in zomer en in winter, in gras en niet in zand, in gruis en niet in beton, het zit in regen en niet in zon. We hadden al snel door dat de letter R de oplossing was en niet de dieren op de afbeeldingen.

In opdracht 66 was een tekstval opgenomen. De opdracht na "SNORRENHOEF" Ri. Ede kan niet, omdat achter Ri geen punt hoort te staan volgens het reglement. Dat de viersprong bij opdracht 68 geen viersprong was doordat de uitzetter een DLW had geplaatst in ťťn van de wegen moest je ook maar zien.

De laatste opdracht van deze rit was punt 71 die luidde na "N N" R. We kwamen een ingewikkeld knutselwerkje van de uitzetter tegen wat bestond uit drie bordjes die in de vorm van een Z waren opgehangen. Het eerste bordje was horizontaal met de tekst "EINDE", het tweede bordje verticaal met de tekst "PUZZEL" en het derde bordje weer horizontaal met de tekst "RIT". Hier snapten we niet veel van (dit leren we nog wel een keer), dus naar de foute RC. Uitleg van dit punt was dat het tweede bordje met de tekst "PUZZEL" maar twee leesbare letters bevatte namelijk de twee Zetten die gekanteld gelezen kunnen worden als twee onder elkaar staande letters "N".

Bij dit alles vonden we dit toch weer een leuke rit, waar we van hebben genoten.

Eep van der Meij,
Joop van der Gronden.

 

omhoog